Heja mig! Hade nyss skrivit klart detta inlägg när jag råkade radera allt ihop i ett enda feldrag. Hurra...liksom.
I alla fall.
Här ska ni få receptet på en lättbakad och god picknickkaka som jag svängde i hop i tisdags då H och jag pysslade runt i köket. H gjorde vinbärsgele av egenplockade vinbär som vi plockat med oss hem från koloniotten i Stockholm. Känns så bra att ha manligt sällskap i köket - inget jag är direkt van vid sedan tidigare liv men som jag gott kan vänja mig vid. Delad köksglädje är liksom dubbel glädje, som ni förstår. Och så lär jag mig en massa nytt på kuppen. Härligt! Den ena burken vinbärsgele smaksatte vi med laktis. Tror det blir en riktigt höjdare och det ska bli spännande att smaka.
Tillbaks till kakan. Receptet har jag hämtat från tidningen Hembakat men ändrade lite. Jag tillsatte blåbär - mest för att jag hade blåbär i frysen men också för att det är så vansinnigt gott. Dessutom valde jag att göra kakan mjölkfri genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot soygurt med vaniljsmak. Men allt det där gör man som man vill. Det går precis lika bra att baka kakan utan blåbär och mjölkfria produkter.
En bra kaka att ta till när man får oväntade gäster eller ska ut på picknick och vill ta med sig något gott!
Kanel och pärlsocker (och blåbär) är goda smaksättare i denna mjuka och saftiga kaka.
1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk eller (vanilj)yoghurt (alt soyghurt, gärna med vaniljsmak)
50 g smör, smält (alt mjölkfritt margarin)
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
kanel
pärlsocker
(ca 1 dl blåbär)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten i formen. Tillsätt blåbären. Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.
Svårare än så är det inte!

Nykokt vinbärsgele!
Hoppas ni alla har det bra och njuter av sommaren!
Kram Cecce