Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Sommarfikakaka - Gluten och mjölkfria brysselkex!

 
Det här med att baka glutenfria småkakor är ingen enkel historia. I alla fall är det min erfarenhet. Antingen flyter de ut i ugnen, eller blir de för torra och smuliga. Det finns gånger när välformade kakor fått formen av en tårtbotten och fyllt hela plåten, som en enda jättekaka ungefär,  när jag väl gräddningstiden är slut. Inget kul.
 
Men. Idag lyckades jag faktiskt riktigt bra med att baka brysselkex på glutenfri mjölmix, maizena majsstärkelse, mandelmjöl och lite fiberhusk. Bakade dem dessutom mjölkfria och använde mjölkfritt margarin istället för smör. Gick hur bra som helst. De flöt ut lite mer än vanliga brysselkex och fick en knaprigare kant, men var för övrig fina och spröda!
 
 
 
Gluten- och mjölkfria brysselkex
 
2,5 -3 dl mjölkfri, glutenfri mjölmix
1 dl mandelmjöl
1 dl maizena majsstärkelse
knappt 1 tsk fiberhusk
200 g mjölkfritt smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
 
Blanda mjölsorter, mandelmjöl, vaniljsocker, socker och fiberhusk i en skål. Finfördela det mjölkfria smöret i mjölblandningen och nyp i hop till en deg. Blir degen för kladdig, fyll på med lite mer glutenfritt mjöl. Dela degen i två delar och forma till två tjocka rullar. Färga strösocker med röd karamellfärg, och rulla degrullarna i sockret.
Lägg i kylen i minst en timme, i frysen en liten stund.
Skär i 1 cm skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader i ca 8-10 minuter. 
 
 
 
Sååå goda! En riktig sommarfikakaka!
 
Och nu sitter jag på tåget upp mot Stockholm i fredagseftermiddagen som snart övergår i kväll. Åh...den känslan! Att snart vara framme hos någon man längtat efter. Inget går upp mot det!
 
Trevlig helg mina vänner!
 
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben