Kvinnodagen till ära. Tigerkaka med apelsin, ingefära, choklad och lakrits.

En tigerkaka på internationella kvinnodagen! Because we´re worth it!
Fick ett litet fint sms under morgonkvisten med pepp och uppmärksamhet om just denna dag! Tack! Och det kändes extra fint då jag haft en riktig sunkmorgon då inget fungerade som det skulle. De fina rosa tulpanderna på vardagsrumsbordet flöt runt i en sjö av blomvatten på ullmattan då Lillan morgontrött och på dåligt humör råkat stöta till blomvasen. Minuterna innan hade jag hållit ett av mina brandtal om vikten att ta sig till skolan trots det där motståndet som gärna infinner sig vid en begynnande förkylning eller någon annan mer eller mindre påhittad ursäkt. Iklädd i ett för dagen dåligt morgonhumör briste jag rejält i försöken att uppbringa både tålamod och den mjuka pedagogik som ibland mammarollen kräver. Ljudet från en ilsket igensmälld dörr hängde sig kvar i trapphuset medan jag rusade ner för trapporna, liksom det dåliga samvetet som följde med hela vägen fram till bussen till jobb.
Så. Lite uppmuntran och uppmärksamhet i form av ett omtänksamt sms gjorde susen i vardagsträsket. Det borde alla kvinnor få idag tycker jag. Tänker inte ge mig in i kvinnodebatten men kan konstatera att, trots det hänt mycket på jämställdhetsfronten, finns en hel del kvar att kämpa för - inte minst vad gäller könsstympning och annat våld mot kvinnor. Trots alla sunkiga morgnar i världen önskar jag att alla kvinnor i världen kunde få ha det lika bra som jag har det!

Vad mer idag då?
Jo. Den här lite annorlunda tigerkakan bakade jag dels på jobb i fredags och dels i helgen! En ljus smet med smak av apelsin och ingefära, och en mörk smaksatt med choklad och lakrits bildar tillsammans en välsmakande enhet. Tyvärr hängde sig kakan kvar i formen då jag allt för snabbt vände den upp och ned, och utseendet blev inte det bästa. Smaken var det dock inget fel på! En ny favoritkaka är född!
Här kommer receptet:
Tigerkaka med apelsin, ingefära, choklad och lakrits.
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 apelsin, rivet skal
1 1/2 msk engelsk apelsinmarmelad
2 tsk ingefära
100 g mörk choklad
2 msk kakao
1 msk rålakritspulver
3 msk vatten
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.
Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med apelsinskal och marmelad och ingefära.
Grovhacka chokladen. Blanda i choklad, kakao, lakrits och vatten i resten av smeten.
Varva den ljusa och mörka smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med apelsinskal och marmelad och ingefära.
Grovhacka chokladen. Blanda i choklad, kakao, lakrits och vatten i resten av smeten.
Varva den ljusa och mörka smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Räddaren heter florsocker! Döljer de flesta skavanker och blir dessutom både gott och vackert.
Lycka tlll!
Hoppas ni alla haft en riktigt fin dag!
Kram Cecce
Y
Mums! Blir bra till em-fikat! Så nu till köket! Ha det gött! Kram!