Lättbakat blåbärsbröd med lakrits!

På fredagar brukar jag baka med eleverna! En bra vana som mynnar ut i en gemensam fredagsfika och gör ett gott - i dubbel bemärkelse - avslut på veckan. I morgon tänker jag att vi ska baka en variant på detta brödet som ni ser på bilderna. Det här är nämligen ett bra och enkelt recept på ett bröd som inte behöver jäsa, fyllt med nyttiga frön och som går att variera i smak och ingredienser. Basen är 5 dl mjöl, 2,5 dl yoghurt, sirap och bikarbonat. Sen kan man byta ut fröerna mot vad man har hemma. Nötter går också bra. Mjölet går också att variera. Jag brukar dock låta en del av mjölmängden bestå av vetemjöl eller fullkornsvete.
Denna gång använde jag blåbärssylt och rålakrits, men i morgon byter jag ut blåbärssylten mot rårivna äpplen och kardemumma!
Hur som helst ett bröd som är lätt att baka och genererar minimalt med disk. Sånt gillas!!
Som alla andra bakpulverbröd smakar det godast nybakat men går utmärkt att frysa och ätas vid annat tillfälle.

Här ska ni få receptet på blåbärsbrödet. Smaken med blåbär och lakrits blev supergod, Det går även bra att baka brödet mjölkfritt. Byt ut yoghurten mot vegetabilsiskt alternativ som t ex soyghurt.
Blåbärsbröd!
5 dl mjöl t.ex. 3 dl vetemjöl och 2 dl grovt rågmjöl
1.25 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
1 dl dinkelflingor (går att byta mor havregryn)
½ msk bikarbonat
1 nypa salt
ca 1 mskrålakritspulver
1 dl blåbärssylt
2 msk lönnsirap
2.5 dl yoghurt
1.25 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
1 dl dinkelflingor (går att byta mor havregryn)
½ msk bikarbonat
1 nypa salt
ca 1 mskrålakritspulver
1 dl blåbärssylt
2 msk lönnsirap
2.5 dl yoghurt
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner lönnsirap, sylt och yoghurt.
Blanda till en jämn smet.
Klä en brödform med bakplåtspapper, häll ner smeten och jämna till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills brödet ej är degigt i mitten.
Låt svalna i en handduk och skär sedan upp.
Rör ner lönnsirap, sylt och yoghurt.
Blanda till en jämn smet.
Klä en brödform med bakplåtspapper, häll ner smeten och jämna till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills brödet ej är degigt i mitten.
Låt svalna i en handduk och skär sedan upp.

Och nu är denna första dag i september slut och det är dags att säga god natt. Hoppas ni, som jag, haft en fin dag! I morgon är det fredag - som vanligt efterlängtad då jag får sammanstråla med min H.
Lycka!
Kram Cecce
Tina
Önskar Dig en underbar helg med din älskade! KRAM