Glutenfria hamburgerbröd. Ett försök.

Det önskades hamburgare till middag denna torsdagskväll och jag var inte sämre än att att verkställa barnaskarans önskan. Eftersom jag inte är så förtjust i de mögelfria hamburgerbröden (se detta inlägg) man hittar i matbutikens brödhyllor bakar jag gärna egna bröd. Det är nämligen inte svårt och tar inte så lång tid i anspråk som man lätt kan tro. Och. Det blir både nyttigare och godare. När man ändå är i farten kan man baka dubbel sats och frysa in de bröd som inte går åt och ta fram vid nästa hamburgertillfälle. Smidigt och bra!
Majsmjölet som jag brukar byta ut en del av mjölmängden med var däremot slut i skåpen härhemma, liksom de traditionella sesamfröna. Men det gick lika bra utan. Strödde på lite chiafrön i stället, vilket förhöjer det nyttiga ytterligare ett snäpp.
Här hittar ni receptet på de hamburgerbröd jag brukar göra.

Testade även att göra glutenfria hamburgerbröd. Gick sådär, då de blev lite platta, men smaken var det inget större fel på. Tyvärr har jag inget exakt recept, men jag använde 15 g jäst, 2,5 dl ljummet vatten, några matskedar honung, ca 25 g rumsvarmt smör och lite salt som jag sedan blandade med lika delar rismjöl som durramjöl (finns i vissa matbutiker eller på nätet. Se länken ovan), någon tesked fiberhusk och lite maizena. Ungefär så, om ni vill prova.
Det där med att baka glutenfritt är något jag intresserat mig för under det senaste året, då en av mina kollegor är glutenintolerent. Det tar lite tid att lära sig, men skam den som ger sig! Idag finns det många bra produkter och mjölsorter som ersättning till det traditionella vetemjölet, men det tar som sagt lite tid att vänja sig vid såväl annorlunda bakmetod som smak.
Nu är hur som helst middagen avklarad och vi njuter av att ha en extra ledighetsdag framför. Hur ska ni fira nationaldagen? Härhemma planerar vi ta det lugnt, fira med jordgubbstårta och ladda för lördagens besök på Tosselilla! Ser fram emot det!
Kram Cecce
Anette
Ser ut som ett lyckat försök. Ha en riktigt trevlig dag på Tosselilla. Kram Anette
Gott med hemgjorda burgare & hemgjort bröd... :-)
Ha en fin nationaldag!
kram
Ha en fin nationaldag!
kram