Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Hallonkaka med vit choklad (glutenfri) till fikat.

 
Blev inga riktigt bra bilder som gör denna kaka rättvisa, men väljer att visa dem ändå. Det blir lite sisådär när man tar snabba bilder med mobilkameran under arbetstid. Men ändå. En kaka till fikat under eftermiddagen piggar upp de flesta mötesdeltagare kring ovala bordet.
Denna hallonkaka med vit choklad rör man snabbt ihop och passar bra när man har lite bråttom. Jag valde hallon men det går lika bra med annan frukt eller bär. Kan tänka mig att hackade valnötter hade gjort sig bra i smeten, men fanns inte att tillgå idag. Däremot gjorde jag den glutenfri eftersom kollegan är intolerent mot gluten. Tror egentligen ingen märkt skillnaden om man inte vetat om det. Söt, god och saftig oavsett.
 
 
 
Så här gjorde jag:

100 g smör

1 dl brunt farinsocker

1,5 dl rörsocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 ½ dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

100 g vit choklad, hackad i bitar

 

Blanda samman det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker. Rör ner äggen. Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig och blanda ner i smeten. Hacka chokladen grovt. Smörj en rund pajform eller liknande ca 24 cm i diameter. Häll ner smeten och stick ner chokladbitar och hallon (ev hackade valnötter). Grädda i 175 grader ca 25-30 minuter. Servera gärna med en klick vispgrädde.

 
Svårare än så behöver det inte vara!
 
Annars idag?
Solen har strålat från en klarblå himmel. Jag har varit den bästa mamman i hela världen enligt den yngsta (jojomen...det händer det också, i alla fall när man tillåts bli vipmedlem i ett datorspel). Bilen har varit på service och fått konstaterat att den behöver lämnas in för vidare reparation (=dyrt). Och så har jag bakat två omgångar fröknäckebröd till cafeet. 
En bra dag alltså (förutom det där med bilen då).
 
Nu fortsätter kvällen som är kvar med en promenad ner mot havet. Det gäller att ta vara på dessa ljusa, ljumma och underbara kvällar så mycket som det bara går.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Jag tycker kakan ser smarrig ut :-)
Ibland är man världens bästa o ibland hamnar man långt ner på listan ;-) en mammas lott i livet :-)

Tack för fina ord inne hos mig!
Kram ❤️
Kommentar postad
Jag tycker kakan ser smarrig ut :-)
Ibland är man världens bästa o ibland hamnar man långt ner på listan ;-) en mammas lott i livet :-)

Tack för fina ord inne hos mig!
Kram ❤️
Elin
Kommentar postad
Såg jättegott ut men blev besviken när jag testade receptet. Fick göra dubbel sats för att täcka botten av formen (24cm i diameter), hade den inne halva tiden och ytan blev bränd och hård medan insidan var lös. Använde finax glutenfria mjöl, kanske det som var skillnaden. Ska testa igen med vanligt mjöl så blir den säkert bättre❤️
Svar: Hej,Så tråkigt att höra:-(
Nu var det ett tag sedan jag bakade hallonkakan men det ser ut som jag använt en vanlig rund pajform och de brukar vara ca 24 cm i diameter. Testa med en mindre form nästa gång och se om det funkar bättre. I och med att man dubblar receptet får man tänka att man förlänger gräddningstiden något....men den ska ju inte bli bränd på ytan. Prova med att täcka med folie på ytan efter halva gräddningstiden. Det där med gräddningstider är alltid knepigt då olika ugnar skiljer sig åt. Det bästa är att ha koll på kakan i ugnen och känna med en sticka när den är klar. Använde du frusna hallon? Tina dem innan för bättre resultat om du bakar en gång till.
Att baka med glutenfritt mjöl är alltid lite knepigt. Tror inte det är Finaxmjölet det är fel på. Testa att ta 3 dl glutenfritt mjöl. Ibland kräver glutenfria bakverk något mer mjöl.
Hoppas du fick lite tips på förbättringsmöjligheter om du vågar dig på att prova baka igen. Vad jag minns blev kakan god vid det tillfället jag bakade den sist.
Tack för att du hörde av dig och trevlig sommar<3
Kram!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben