Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man tempererar choklad och gjuter praliner och hoppas på det bästa.

 
 
Började dagen med att baka bröd efter ett nytt recept, där brödet gräddas i en gryta i ugnen. Blev riktigt gott med fin och knapig yta. Ett superenkelt bröd som är värt att lägga på minnet. Receptet kommer säkerligen dyka upp här såsmåningom. När man har tre höstlovslediga tonårsgrabbar i boet går det åt en del bröd och att baka själv känns både billigare, nyttigare och framför allt: Roligare.
 
 
 
 
Sen blev det choklad! Massor med choklad. Jag har föresatt mig att praktisera en del av de kunskaper jag förvärvade på kursen jag gick för Jan Hedh på Restaurangakademin för någon vecka sedan. Dessutom skulle det var roligt att kunna erbjuda cafegästerna nästa helg handgjorda chokladpraliner.
Jag hade förberett mig genom att beställa hem fin choklad från Vahlrona - den bästa chokladen vid pralintillverkning och bakning, samt pralintillvekningsprylar somm underlättar tillverkningen.
 
 
 
Pralinset och tryffelskal från Bagaren och Kocken.
 
 
 
 
När jag gjort praliner tidigare har jag använt mig av metall- eller plastskal men de fanns inte tillgängligt idag. Istället provade jag gjuta chokladen i silikonform från Lékué. Ska bli spännande att se hur det funkar!
 
 
 
 
 
När man ska gjuta pralinformar måste man temperera chokladen först. Tempereringen går till så att man först hettar upp chokladen till 48-50 grader (mörk choklad), sen arbetar man ner temperaturen till 27-28 grader för att sedan hetta upp den igen till 30-32 grader. Tempereingen gör att chokladen krymper något så att skalen lossnar från formen och att chokladen blir blank och fin. Men det gäller att vara noga! Misslyckas tempereingen finns det risk för att chokladen inte lossnar från formen. Alltå inga praliner.
 
 
 
Först fyller man formen med choklad, sedan vänder man den upp och ner så att överflödig choklad rinner av.
 
Jag valde att fylla mina skal med en ganche gjord på hallonpure, choklad och lite lakritslikör från Italien som jag fått till skänks för att använda i något recept. Kom väl till pass idag!
 
Nu ska ganache, fyllning och pralinskal stå i kylen tills i morgon då jag ska slutföra pralinerna med att bottentäcka pralinerna och doppa resterande ganche i mjölkchoklad. Lite nervöst faktiskt, då det är först då resultatet av tempereringen kommer att märkas. 
 
 
 
Som ni märker bakas det på löpande band härhemma. Det är mycket som måste förberedas inför cafehelgen. Eftersom jag jobbar som vanligt nästa vecka gäller det att hinna med så mycket som möjligt när jag är ledig. Det som frysas kan, läggs i frysen. Annat får vänta att bakas till dagen innan avfärd. Just nu känns det som en omöjlig ekvation men det kommer ordna sig. Det brukar det göra med bra planering och god vilja.
 
Bilderna visar cookie dough brownies som jag testbakade i kväll. Farligt goda vill jag lova. Skulle tro att dessa kommer finnas med i utbudet i C&C Trädgårdscafés kyldisk.
 
 
 
Nu är det färdigprodcerat för idag och kvällen avnjutes i tv-soffan framför Idol. Innan jag avslutar måste jag berätta att mina bull-pops (som jag vann deigntävlingen med anordnad av Hembakningsrådet på Kanelbullens dag) numera finns med på Kronjästs hemsida. Kul, tycker jag!
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig kväll!
 
Kram Cecce

Jag är snygg ändå och andra stolligheter.

 
 
 
 
Ovantående bilder är från senaste Stockholmsbesöket när jag, Ann-Louise och Emma satt på Östgötakällaren och åt middag och hade det allmänt trevligt. Och så skulle det tas blider i vanlig ordning. Ha ha...det där  med att ta bilder på två stolliga damer kan vara lite krångligt. Dottern höll god min och bet ihop. Till slut blev det en bild båda var nöjda med. Pust.
 
 
Fredag. Och fortfarande höstlov. En dag till av kravlöst varande i mitt röriga lilla bo.
Formligen älskar de här morgnarna när jag bara kan gå upp och sätta mig i tystnaden vid köksbordet och dricka kaffe i lugn och ro utan någon stress. Övriga höstlovslediga sover och tja...det finns gott om tid till eget görande utan avbrott för viljor och tonårsskrovliga röster. Den Lilla spenderar en natt hos pappan. Tack för det. Behöver den där vilan emellanåt. Vilan från ljud, pock och plötsliga önskningar av de mest besynnerliga göromål. Om några timmar kommer hon igen och fyller boet med liv. Denna älskade varelse som får mig att både mjuk och grå på samma gång,
 
 
 
 
 
Igår packade vi in oss i bilen för att åka till närmast liggande shoppingcenter för att uträtta nödvändigheter. Bland annat har mellansonen helt plötsligt växt ifrån sina jeans och behövde nya. Att köpa jeans med en tonårsgrabb kan gå hur smidigt som helst. Speciellt när den jeansbehövande inte tycker att det spelar någon större roll hur jeansen ser ut och hur de sitter. Jag är snygg ändå - blev svaret när modern efterfrågade mer engagemang och envist pekade mot provrummen. Ha ha...här finns mycket att lära när det gäller självkänsla och för den mamma vars räder i provrummen kan ta timmar. Snabbt in. Snabbt ut och två jeans rikare på tio minuter.
 
Sen provade jag och Lillan halloweenur´utstyrslar och skräckmasker på Teknikmagasinet. Läskigt. Kan tänka mig att vi kommer se mycket av det här slaget denna Halloweendag.
 
Idag då?? Här forstätter förberedelserna inför nästkommande cafehelg och det ska det tempereras choklad och gjutas formar i ett försök till praliner. 
Bäst att lämna det morgonmysiga och sätta sprätt på denna dag!
 
Kram Cecce
 
 

Användbart! Deg till baugette, bröd och pizza.

 
Försöker skriva inlägg samtidigt som jag kollar på finalen av Hela Sverige Bakar och gräddar morotskaka, den andra i raden av tre. Det går så där- Att göra mer än en sak samtidigt brukar sällan vara en bra ide´ men gör ett försök och fortsätter springa mellan tvsoffa och kök.
 
Fick en fråga på fb om receptet till de baugetter jag visat upp här den senaste tiden. Degen lärde jag mig sätta under bakkursen på Solhaga Stenugnsbageri och har bakat både baugetter, bröd, focaccia och även pizza enligt brödreceptet många gånger sedan dess. Det är ett sådant bra grundrecept som man kan variera i smak och utseende. Bland annat bakade jag för någon vecka sedan baugetter med färska örter som blev hur gott som helst.
 
 
Här står vi kursdeltagare med en åttiokilos deg i mitten och lär oss få upp spänningen i våra baugetter. Här krävs det lite övning men just spänningen är viktig för att få höga och fina baugetter eller bröd.
När jag får tid ska jag spela in en film och visa er hur man gör. På Saras (som driver Solhaga) blogg visar hon en instruktionsserie bilder på hur man gör som kan vara till stor hjälp om man vill baka baugetter.
 
 
 
 
Här är resultatet av det vi bakade på kursen. Både bröd och baugetter är bakade av samma deg. 
 
 
 Och här har jag bakat pizza!
 
Receptet kräver lite förberedelse och jäses med fördel i kyl över natten. Jag bakar ut och jäser baugetterna, eller brödet på kvällen och bakar av på morgonen så har man nybakat bröd till frukost. Man kan till och med låta degen ligga några dagar i kylen om man viker den då och då. Genialt om man inte vill baka med hela degen direkt,
 
 
Här är receptet som är hämtat från Saras blogg och Solhaga Stenugnsbageri.
 

Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
120 g vetesurdeg
4 g jäst
20–25 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar, 200 g om du vill göra baguetter. Rulla ihop bitarna till små klumpar och låt dem vila en kvart under en handduk.

Platta ut klumpen lite lätt och rulla ihop den till en spänd degspole, spänningen är viktig! Rulla ut till en plåtlång baguette. Mjöla en kökshandduk, lägg de färdiga baguetterna på handduken och dra upp en bit tyg mellan varje baguette så att de ger varandra stöd. Då jäser de uppåt istället för åt sidorna. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme, eller helst i kyl över natten. De blir lättare att snitta om de är kalla.

Värm ugnen till 250° med en plåt inne. Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på den förvärmda plåten. (Ännu bättre blir det om du har en baksten att baka på). Gör några överlappande snitt i baguettens längdriktning. Sätt in dem i ugnen och spraya in rikligt med vatten samtidigt. Baka i cirka 20 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga. Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara.

 

 
I receptet står det att man ska köra degen i maskin i tio minuter. Jag brukar köra något längre i min Ankarsrum. Tänk på att ha ganska låg hastighet i början. Om du tar en bit deg och rullar till en boll (i en golfbollsstorlek) och sedan drar ut den ska det bildas en tunn hinna utan att degen brister, Om den gör det - kör en stund till. Annars är den färdigarbetad.
 
Nu är både morotskakan färdig och vinnaren av Hela Sverige Bakar korad sedan en stund tillbaka! Grattis till Alexandra! En värdig vinnare.
Nu är det läggdags i detta hus. Torsdag övergår alldeles strax till fredag, tillika sista dagen på höstlovet. 
 
Kram Cecce