Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Chokladsnittar med rålakrits


Min lilla Lillalulla pratar sönder mig.
Den lilla stämman tränger in i varenda vrå av ledigt utrymme i luftsfären.
Jag blir matt. Orkar inte svara och går på toa...

Mamma, var är High School Musical filmen?
Mamma, kan du svara på denna gåtan?
Mamma, vad är det för dag idag?
Mamma, om du inte gör som jag säger nu, så kommer jag att FLYTTA!!
(dvs hon vill ha mer smööör på smörgåsrånet)

Nåväl.
Nu var det inte det jag skulle skriva om.


I går kväll
gräddades det chokladsnittar med rålakrits.
Rålakrits från danska Bornholm som jag köpte i lakritsbutiken.
Kombinationen choklad och lakrits är magisk. Har ni testat att stoppa
en salt fisk och en bit mjölkchoklad i munnen på samma gång?
Gör det!

Hederliga chokladsnittar
får en lite annan touch om man petar ner lite lakrits i degen.
Riktigt gott, om ni frågar mig.

Receptet
får ni här:
200g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 1/2 tsk lakritspulver
1 krm vaniljfrön (jag tog vanilgt vaniljsocker)
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Rör ned äggula och vatten.
4. Blanda alla torra ingredienser noggrant i en annan bunke. Rör ned dem i kaksmeten.
5. Rulla ut 4 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem något och se till att kanterna är raka - annars blir kakorna ojämna.
6. Pensla längderna med uppvispat ägg för glansiga kakor.
Stöt rålakrits i form av pastiller eller lakritsstång i mortel till ett strössel.
(Det finns lakritsströssel i matbutikerna som man säkert kan använda)
Strö detta jämnt över längderna tillsammans med pärlsocker.
7. Grädda längderna mitti ugnen ca 10 minuter. Grädda inte för länge,i
då blir de torra och tråkiga. En seg kärna blir allra godast.
Låt svalna något innan du skär dem i sneda chokladsnittar.


Jag förvarar mina små kakor i en glasburk på köksbordet.
En glasburk som snart är tom.
Vem som äter?
Men gissa???

Kram
C