Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Chokladpaj med fikon och lakritsgrädde.

 
Trots måndag blir det en liten bit fredag så här på eftermiddagen då jag bara måste ge er receptet på förra veckans fredagskaka. Som ni vet är jag en av dem som bänkar mig i soffan varje torsdagskväll för att följa deltagarna i Hela Sverige bakar och deras framfart i tvrutan.
 
För någon vecka sedan var uppdraget att baka paj och i fredags testade jag att baka en av deltagarnas (Carolines) chokladpaj. Jättegod! I stället för att baka tre småpajer bakade vi en stor. Det enda som krävdes för det var en något längre gräddningstid. Jordgubbarna byttes ut mot något mera säsongsvänligt som fikon.
 
 
 
 
Eftersom jag har en glutenintolerant kollega bakade jag två glutenfria småpajer och bytte ut det vanliga mjölet mot ett glutenfritt och använde maizena i fyllningen. Fungerade utmärkt om någon vill prova.
 
 
Här kommer så receptet:
 
 

Mördeg med choklad

260 g vetemjöl 
200 g smör 
100 g socker 
1 ägg 
5 g salt 
10 g kakao 

Chokladfyllning

80 g choklad 70 % 
75 g smör 
70 g florsocker 
30 g vetemjöl 
1 ägg 

Garnering

10 jordgubbar eller annan frukt eller bär
florsocker

 

Pajskal

Ugn 175 grader.

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg.

 Dela chokladmördegen i tre delar och klä tre små pajformar. Grädda i 7 min.

 Chokladfyllning

Smält ihop choklad, florsocker och smör i ett vattenbad.

Blanda i mjöl.

 Rör i ägget.

Fyll formarna och grädda 12 min.

Garnera med jordgubbar och pudrat florsocker.

 

 
Vi åt chokladpajen sedvanligt med lakritsgrädde som har kommit att bli en storfavorit på jobbet. 
Vi äter den till allt. Ja, nästan i alla fall.
 
Lakritsgrädde gör du genom att vispa 3 dl grädde som rörs i hop med 2 äggulor, någon tesked vaniljsocker och lakritsgranulat eller pulver efter smak. Otroligt gott till choklad!
 
Ät och njut!
 
Kram Cecce

 

 

 

Goodlife!

 
 
Scones. 
 
 
 
 
 I går dukade jag och min äldsta dotter upp en mustig brunch med äggröra, bacon, nybakade scones och färgrik smoothie innan vi väckte den ännu sovande sjuttonåringen med skönsång och presenter.
 
Så mysigt att ha henne hemma. Hon som numera bor hos sin pappa, förvisso inte så långt i väg, men ändå tillräckligt för att vi inte ses dagligen. Alltså blir det extra festligt när hon är hemma så vi kan sitta uppe långt in lördagsnatten med glassen i soffan och rullande avsnitt av Grey´s på tv:n och dagen därpå duka fram frukost och få hjälp med hårtoningar och hårmassager så jag kan anta denna måndag lite snyggare i håret än vanligt.
 
Och nu. Måndag. Med ett ben kvar i september väntar en ny och innehållsrik vecka med utmaningar och upptåg. Ser fram emot det!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

När man firar i dagarna två!

 
God kväll!
 
Hoppas ni alla haft en fin helg!
 
Själv har jag begravt mig i tacos och tiramisu och frozen cheesecake och tårta, med anledning av min äldste son som vi firat i dagarna två. Vackert väder på det, och helgen har försvunnit i en massa gott såsom umgänge med mina närmsta med en hel del söta inslag däremellan.
Avslappnat. Skönt. Nära. Tryggt.
Men också en viss frustration över att en helg går så snabbt och en känsla av att inte räcka till mellan arbete och helgvarande. Det där ogjorda spökar i söndagskvällen. Ni vet nog vad jag menar.
 
Ialla fall. Lite bilder från helgen:
 
 
Trängsel vid tacosbordet.
 
 
Mina stora.
 
 
 
 
Sjutton år minsann!!
 
 
 
Sjuttonåringen hade önskat min systers goda Tiramisu. Finns ingen som kan göra en tiramisu som hon!
 
 
 
Jag bidrog med en frozen cheesecake med dulce de leche (karamelliserad mjölk) på choklad och pecannötsbotten! En ny favorit i familjen!
 
 
Svåger och min lille gudson och yngsta dotter blickar ut över det goda!
 
 
 
Idag har vi ätit Frödinges prinsesstårta efter önskemål från sjuttonåringen vavat med tiramisurester och cheesecake. Mums!
 
 
 
 
Inser än en gång att jag är lyckligt lottad med en underbar familj. Jag kan omöjligt önska mig mer.
 
Nu ska här sugas ut det sista av helg och söndag.
 
Ha en fortsatt fin kväll!
 
Kram Cecce