Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har en majonnäsperiod.

 
Möttes av den här synen när jag ramlade in i köket efter arbetsdagen igår. En inte alltför ovanlig syn - Rebecca och hennes kompisar vid köksbordet framför datorn och spelet SIMS. Trots eget rum är köket ändå den bästa platsen för samvaro...haha! Spelar ingen roll hur man ordnar och försöker styra upp. Å andra sidan jag tycker det är mysigt att få lyssna till deras samtal och få "vara med" på ett hörn under tiden middagsmaten tar form vid spisen. Så jag klagar inte.
 
 
Just nu är jag inne i en majonnäsperiod. Har majonnäs till typ allt. Det bästa jag vet är kokta ägg, räkor, avocado och en rejäl klick med majonnäs, men äter det även till annat. Kanske inte det nyttigaste...i alla fall inte den majonnäsen man finner på butikshyllorna med en lång innehållsförteckning . Eftersom jag under senare tid försöker undvika just detta - mat med långa innehållsförteckningar, bestämde jag mig under gårdagen för att göra min egen majonnäs. Inte allt så svårt! Det enda man ska tänka på är att alla ingredienserna ska vara rumsvarma och att det är bra om man har en elvisp eller mixer. Jag använde de oljor jag hade hemma, dvs kallpressad rapsolja, lite olivolja och kokosolja som jag värmde lite i micron så att den blev flytande. Fungerade utmärkt. Man ska dock vara försiktig med olivoljan då den gärna tar över i smaken, men gillar man olivsmak kan man använda lite grand.
 
 
Så här gjorde jag ungefär:
 
Majonnäs
 
2 äggulor
2-3 dl olja, gärna kallpressad rapsolja
ca 2 tsk senap, osötad dijonsenap om man vill undvika socker, anars går det bra med annan sort
1-2 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger.
salt
 
Lägg två äggulor i en rymlig skål och vispa med elvisp under tiden som du häller oljan droppvis eller i en fin stråle ner i äggen. Det är viktigt att inte hälla i för mycket olja åt gången. Efterhand som majonnäsen tjocknar kan man öka mängden olja. När du fått en fin majonnäs smaksätt med vinäger, senap och salt tills du får den smaken du vill ha. Förvara majonnäsen i kylen. Om man vill kan man blanda ut en del majonnäs men en del creme fraiche och smaksätta med vitlök och/eller lite lime så har du en god ailoi. Passar utmärkt som tillbehör till fisk, kyckling eller kött.
 
 
 
Lycka till!
 
Efter en bra tisdag och sista januaridag tackar jag nu för mig och laddar med en god natts sömn!
Känns bra att få hälsa februari månad välkommen i morgon. Snart kommer våren!
 
Kram Cecce 

På spåret hem.

Hej hopp söndag! Ses snart igen.
 
 
Konstaterar stilla att stämningen på SJ:s snabbtåg mellan Stockholm och Lund är något annorlunda på söndagar än fredagar. Mera dämpad. Sammanhållen. Bullerfri. Barnen är mätta. De vuxna ordlösa. och tåget rullar tystare. Eller så är det bara som jag inbillar mig. Själv lämnar jag alltid Stockholmshelgerna bakom mig med viss vemodighet. Inte för att jag inte haft det bra - tvärtom. Snarare att jag smakat på den där oberoendekänslan och tvångslösheten som följer när man plockas ur vardagsbekymmer och rutiner och bara kan gå all-in i närvaro och självstyre. Dessutom tätt sammansluten i tryggheten att vara två.
 
En fin Stockholmshelg alltså som nu rullar vidare in i vecka fem, utvecklingsamtal, terminens första streetdance lektion för Rebecca, ett planerat försök att börja simträna och annan vanlig vardagsaktivitet. Älskar det också, om nu någon skulle tro något annat. Ska visa er mer bilder och berätta mer om vad vi haft för oss under helgen när jag kommer hem. Internetuppkopplingen är inte alltid den bästa här på tåget nämligen. Och med fem minuter kvar till Nässjö ska jag resa mig för färdens första kopp kaffe i bistovagnen. SJ levererar alltid gott, varmt kaffe. Det tackar jag för!
 
Hoppas ni alla haft en skön helg!
 
 Kram Cecce

En bra start på helgen. Scones. Sol och Stockholm.

 
God fredag!
 
Serverar er några bilder från dagens fredagsfika, till vilken jag ombeds baka scones. Scones är alltid gott, speciellt med smör, ost och en god marmelad tycker jag. Denna gången bakade jag helt vanliga scones med smör och vetemjöl, vilket nästan känns ovant då en del i min omgivning både är gluten och mjölkintolerenta. Men idag: Smörsconens efter Leila LInholms recept, med ägg och råsocker. Vi var dock överens om att de blev något för söta. Jag brukar normalt sett inte ha socker i mina scones men denna gången följde jag receptets ingredienslista som innehöll 0,5 dl råsocker. Det är så klart en smaksak, huruvida scones ska va söta eller inte men jag föredrar utan socker.
 
 
Skön start på fredagen och helgen alltså. Och nu sitter jag i vagn fyra på SJ:s snabbtåg mot Stockholm. Eftermiddagssolen sticker med sina strålar in i kupén och lägger ett mjukt men intensivt soldis tvärs över tågsätena. Det känns hoppfullt på något sätt och påminner mig om våren som kommer där framme. Visst har det blivit lite ljusare om morgnarna? I alla fall tänkte jag på det när jag klev av bussen vid Lunds Universitetssjukhus i morse....en märkbar skillnad jämfört med en månad sedan.
 
Nu ser jag fram emot att komma till Stockholm.  Behöver komma bort en stund, både fysiskt och psykiskt för att hämta lite ny frisk energi och få distans till en del oegentligheter som präglat de senaste dagarna.
Alltså. I helgen tar jag det lugnt. Får frukost på sängen. Blickar ut över Globen. Dricker varm choklad på ett mysigt kafe på Söder. Sådana saker. 
Så får det bli.
 
Kram Cecce