Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Gott Nytt År!


Årets sista bilder. Jag fastnade för dessa två då jag gick igenom bildarkivet
över året som gått. Min resa till Italien betydde mycket för mig. Hoppas innerligt
att 2012 ger mig en möjlighet att komma tillbaks...


Idag smäller det! Idag händer det!
Tonårssonen ska städa sitt rum!
Jag ska skura toaletten för sista gången detta året.
Jag ska aldrig mer klämma huvudet i bildörren (ja...det hände faktiskt i går...)
Jag ska duka vackert och klä mig riktigt fint och bjuda härliga vänner
på trerättersmiddag!
Idag...the last day!



Och jag ser framåt. Inte bakåt. Jag går in i ett nytt år med vinden i ryggen.
Jag ska fortsätta leva mitt lilla liv. Jag och barnen.
Besöka nya platser. Göra nya bekantskaper. Njuta av god mat.
Baka goda kakor. Tänka Carpe Diem och uppskatta det lilla! De små goda stunderna!
Det ska jag!

Skål mina vänner! Skål för det nya och ett riktigt Gott Nytt År till er alla!

Kram
C

Tjuvstart!


Lillan och jag provsmakar nyårsdesserten. Ingefärsparfait med karamelliserade
björnbär och basilika. Mmm..himmelskt! Ett perfekt avslut på ett bra år.

Receptet har jag hämtat från Allt om mat. Syltad ingefära hittar du i ICAbutiken
ich ingefärssirap är lagen som finns i burken med den syltade ingefäran.
Om du inte vet vad du ska servera som dessert under morgondagen är detta
ett sista minutentips!


Parfait

5 st äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 st vaniljstång
2 msk ingefärssirap
0,5 dl ingefära, finhackad syltad
5 dl vispgrädde

Basilika- och björnbärskaramell

2 dl strösocker
2 dl vatten
200 g björnbär, frysta
2 msk basilika, finhackad
TILLAGNING:
1. Vispa äggulor och socker ca 5 min.
Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljkornen i äggblandningen.
Blanda även ner ingefärssirap och vispa ytterligare 5 minuter.
Blanda ner den hackade ingefäran.
2. Vispa grädden och blanda alltsammans. Häll upp smeten i en 2 liters avlång form
klädd invändigt med plastfolie.
Täck ovansidan med plast och låt stå i frysen minst 4 timmar.
Denna parfait behöver inte stå i rumstemperatur innan den serveras utan kan
serveras direkt från frysen. Den är tillräckligt mjuk ändå.
3. Karamell: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelgod värme
så att det inte bränns. Häll på vatten och låt koka ca 10 min.
Låt såsen svalna något. Lägg i bären när såsen fortfarande är lite ljummen.
Blanda ner basilika strax före servering.


Kram
C

Nyårsstök.


Jag har inte gjort någon ingefärsparfait ännu.
Däremot har jag sprungit runt med en svart sopsäck. Slängt skor,
gamla urväxta ytterkläder och organiserat upp hallen.
Imorgon invaderas min boning av ytterligare sex personer tillika
övernattningsgäster som ska följa med mig och barnen in i det nya året.
Så kul!!
Men det krävs plats, därav detta utrensande.


Oxfilén är köpt likaså räkor, en massa ostar, vin och champange.
Och en hel del annat som partyhattar, serpentiner, tutor och glitter, dvs allt som
behövs för ett genialt nyårsfirande.
Emellan varven försöker jag få barnen att förstå vikten
av det goda samarbetet. Det går sådär.
Som vanligt är det bara jag i skaran som ser vinsten av städning now and then.


På återseende!
Kram
C