Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Baktips till påsk!

 
 
Om ni går och funderar på en god kaka att baka till påsk, kan jag varmt rekommendera denna morotskaka med mandel, rostade solrosfrön och mynta! Passar bra till årets alla festligheter och högtider tycker jag, och kan dekoreras efter säsong!!
 
 
För övrigt kikar jag in här denna långfredag mest för att önska er en glad påsk härifrån stora köksbordet i Göteborg, bland barn och kusinbarn, syster och svåger och snart även H:s dotter som ansluter om en stund.
Här lever vi huller om buller, käkar långfrukost, går promenader, solar i nyutställda trädgårdsmöbler, funderar på vilken påsktårta jag ska baka och förbereder familjepåsklunch i morgon.
Så härligt att vara här och en ynnest att ha en stor bullermysig familj att omsluta mig med.
Tacksam in i varje centimeter kroppscell!
 
Några bilder från dagen och promenaden längs kajen i Eriksberg:
 
 
 
 
 
Så:
Glad Påsk alla ni som kikar in här.
Hörs igen!
 
Kram Cecce

Påskfrukost! Citronkladdkaka med hallonpanacotta och lakritskolasås.

 
 
I går anslöt sig Lisbeth lagom till frukost. En mysig förmiddag med nybakat bröd, ägg, lax och ost som samsades med påskliljor och tulpaner på ett köksbord som vittnade om att påsken är här. 
Lisbeth och jag håller på med ett lite hemligt projekt och begravde oss i datorn mellan prat och kaffe och fnissade hejdlöst och gamla fotografier från förr som dök upp på datorskärmen. Vi konstaterade att vi minsann ser myycket yngre ut nu än för åtta år sedan...haha! En sanning med modifikation, men ändå. Det är tur att vissa saker förbättras i alla fall.
 
Påsken till ära hade jag bakat en liten tårta. Gjorde en enklel citronkladdkaka som botten som jag dekorerade med vispad hallonpannacotta och serverade med lakritskolasås! Inte så dumt.
 
Recept på citronkladdkaka och lakritskolasås hittar ni i detta inlägg. Jag gjorde kakan glutenfri och bytte ut vetemjölet med glutenfri mjölmix.
 
Recptet på vispad hallonpanacotta har jag lånat från My kichenstories och kommer här:

 

Hallonpanacotta

150 g frysta hallon
4 dl vispgrädde
0,75 tsk agar agar pulver
1 dl strösocker
 

Gör så här:

Lägg hallonen i en kastrull och koka upp till ett mos under konstant omrörning.
Kör hallonmoset genom en sil, pressa ordentligt så att du får så mycket kärnfri hallonpuré som möjligt.
Koka upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Rör om hela tiden.
Efter någon minut tillsätter du hallonpuré och strösocker.
Låt koka upp under fortsatt omrörning och häll sedan upp hallonpannacottan i en skål eller bunke som du senare kan vispa i med helvisp.
Låt pannacottan stå kylskåpet för att stelna (ca 4 h) innan du vispar upp den.
 
 
 
 
Jag dekorerade med Anthon Bergs mandelägg med lakrits och strödde på strössel av torkade ätbara blommor som jag köpte på Alla älskar hembakat mässan i Uppsala förra helgen.
Servera med avsvalnad lakritskolasås.
 
H anlände under gårdagen och idag bär hela gänget av till Göteborg till min syster och svåger för att fira in påsken! Ser fram emot det! Dessutom har min äldsta dotter Emma redan anlänt Götet och vi ser fram emot att träffa både henne och H.s dotter som nyss är hemkommen från Vietnam.
En härlig påskhelg alltså.
 
Återkommer!
 
Kram Cecce 

När man säger: Grattis Malmö!

 
 
Gårdagens lunchefterrätt.
Vi börjar där tycker jag. Det godaste först!
Inte för att det var något fel på förrätten. Tvärtom! Kafe Hollandia i Malmö bjuder på riktigt goda räkmackor om det är någon som skulle ha vägarna förbi. Missa inte!
Åh...detta gamla anrika kafé med de mest fantastiska tårtorna och bakelserna. Jag befann mig stående framför härligheterna en bra stund i ivern att försöka välja. Man vill liksom smälla i sig allt!!
 
 
 
 
 
Nåja.
Vi bestämde oss för räkmackan till slut. Och den lilla chokladbakelsen som smakade c h o k l a d och kola och smälte i munnen.
 
Jag och Yvonne hade bestämt träff i stan. Vi som jobbade tillsammans för många år sedan nu, men behållit kontakten i tjugo år. Vi ses inte så ofta men desto trevligare när vi väl ses och igår var inget undantag. Vi satt där på Hollandia och tuggade räkor och choklad och sörplade kaffe och minnena haglade däremellan.
Tiden försvann i ett nafs, så som det gör när man har trevligt.
 
 
 
Om vi nu ska ta det från början, så besökte vi Malmös första och enda  lakritsbutik som öppnade nyligen - Lakritsroten - innan vi käkade lunch. Ett synnerligen bra sätt att inleda en lunchträff.
Äntligen har Malmö fått sin egen butik, fylld med lakrits från golv till tak. En stor härlig butik med allt för kropp och själ.
Grattis!!
 
 
Lite lakritsbalsam kanske?
Lakrits har många användningsområden...!
 
 
 
En av mina favoriter! Salmiakkola!
 
 
 
Ett helt bord uppdukat med påskens lakritshärligheter!
 
En fin liten gårdag alltså, som också innehöll besök hos sjukgymnasten och en runda i Lund med Rebecka där målet var inköp av knäskydd men slutade med diverse andra shoppingfynd, innan turen gick hemåt.
Kvällen ägnade jag åt bakning av bröd och citronkladdkaka inför dagens frukostbesök.
Jajamen.
Om en liten stund kommer nämligen min nuvarande kollega Lisbeth. Därav är jag uppe tidigt och fixar till ett anständigt hem, angör scones och påtar ihop en påsktårta med hallonpannacotta och citronkladdkaka. 
Idel mumsigheter alltså.
Är det påsklov så är det!
 
Dags att koka kaffe!
 
Kram Cecce