Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Från långfredag till kortvecka. Konst, fröknäckebröd och fredagslängtan.

Glasverkstan-Katarina Gill, Skäret i Arild
 
 
Så blev det torsdagskväll något snabbare än vanligt! En kort arbetsvecka med en timme mindre att spendera. Min kropp protesterar och vill inte riktigt infinna sig i tiden, speciellt inte om morgnarna och kvällarna. Någon mer som känner igen sig? Det brukar ta en vecka innan jag är i fas med mig själv och omgivningens krav på görande. Inte mycket att säga om det. Dagen har i alla fall förflutit utan större överraskningar och det tackar jag för.
 
Själv är jag fortfarande kvar i påskhelgen och dess bravader. Under långfredagen fortsatte jag och H vår kulturella inslagna bana med konstrunda i mina barndoms hemtrakter - nordvästra skåne. Konst i olika former varvades med vackra vyer och utsökt fisksoppa på Mölle Keramik`s kafe.
 
 
 
Gordon Skalleberg, Villa Holsby, Skäret
 
Åh...vackra Arild där jag tillbringat många av mina barndomssomrar!
 
 
 Martin Severinson - Lerberget
 
 
 
Efter att ha upplevt ovanstående hamnade vi  vid Mölle Hamnalle och besökte Lisa Wollmert och hennes keramikverkstad. Värt ett besök om ni inte varit där! I anslutning til keramikverkstad och butik ligger cafeet där vi passade på att fylla på energinivåerna med supergod fisksoppa och gott bröd.
 
 
Hit återvänder vi gärna igen! Både för att köpa vackert keramikgods och för att fika. Ett underbart ställe i fantastisk miljö - både ute och inne.
 
 
Kolla i lampan med dockhuvuden...haha! Ja, vad säger man...?
 
 
 
Synnerligen annorlunda inredning med många kul detaljer!
 
 
Tyvärr var långfredagsvädret inte det bästa och när vi körde hemåt mot Lund igen var sikten nästan obefintlig. Mjölkvit dimma belägrade sig över de skånska slätterna och gjorde den vackra utsikten svåröverskådlig. Men det gjorde inte så mycket ändå. Vi hade fått uppleva härlig konst och spännande möten som gav mersmak. Under påskdagen begav vi oss söderut, ner mot Ystad för att se Carolina och Agnetha Gynnings tavlor och skulpturer - men mer om det en annan gång.
 
I skrivande stund gräddas det fröknäckebröd i ugnen. Detta älskade knäckebröd som kan varieras och smaksättas på så många olika sätt och vis. Min favorit är lakrits (om någon nu trott något annat) - men ingefära eller kardemumma funkar också bra och i kväll rev jag ner färskriven ingefära i smeten
 
Om en stund ska jag lägga mig rakång i sängen för att se en utlovad Harry Potterfilm med Lillan. Och. Så ser fram emot ytterligare en helg med H - nu är det  liksom inte bara jag - utan vi. Tänk som de faller sig ibland. De senaste sex månaderna har vänt upp och ned på det mesta och...tja...det är underbart. Om än ovant!
 
Kram Cecce
 

Veganska maränger med kikärtsspad!

Veganska lakritsmaränger!!
 
 
Vaknade med ett meddelande på mobilen från fina Ramona som upplyste mig att det omöjligt gick att komma in här - på bloggen.  (Tack även ni andra som hört av er under dagen!) Sådant kan ju hända, men är oftast snabbt åtgärdat. Men efter att problemet kvarstått under hela förmiddagen fick jag meddelande från blogg.se om att min domän löpt ut och nu endast kunde återfås av ett annat webbhotell. Suck...det blev några mailkonversationer hit och dit och framåt eftermiddagen kunde Kakor och Drömmar återigen ses i cyberrymden. Något svettigt där ett tag då jag trodde att sju år ur mitt iv var försvunna. Finns väl värre saker, men för mig har denna blogg ett visst affektionsvärde som ni förstår.
 
Därför är jag ikväll extra glad att kunna ge er receptet på dessa veganska maränger. Jojomen! Man KAN göra maränger utan ägg minsann. Hemligheten heter kikärtsspad! Ni vet - spadet, vätskan som finns i konservburkar eller tetraförpackningar med kikärtor. Jag var minst sagt nyfiken på hur resultatet skulle bli, och jag blev glatt överraskad nu i kväll när vi avsmakat marängerna. Gooooda och smakar nästan som vanliga maränger! Genialt!
Och perfekt att servera till äggallergiker och veganer. 
 
Kunde så klart inte låta bli att göra några lakritsmaränger också. Jag bara tillsatte lite lakritssirap från Lakritsfabriken och vips hade jag riktigt goda lakritsmaränger.
 
 
 
Jag hade förvarat kikärtsspadet i kylen något dygn och vet inte riktigt om det är ett tips för att få en bra marängssmet. Min smet blev i alla fall precis som en vanlig marängssmet i konsistensen och behövdes inte vispas så länge.
 
 
 
Veganska maränger!
 
Så här gjorde jag:
 
1,5 dl kikärtspad
drygt 1 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
(ev lite maizena majsstärkelse)
 
Vispa upp spadet från kikärtorna till ett fint skum. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända uppåner.
Klicka ut (eller spritsa) lagom stora maränger - jag gjorde mina i storlek som en femkrona i omkrets ungefär -  på en plåt, sen skjuts in i ugnen som är 100 grader varm och grädda runt 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar tills både ugn och plåt har kallnat helt, det tar ungefär 2 timmar. 
 
Till mina lakritsmaränger tillsatte jag förutom lakritssirap en gnutta maizena majsstärkelse (ca 1 tsk till en halv sats marängsmet) eftersom smeten blev något tunnare på grund av sirapen. Vet inte om det behövs dock. Ni får prova er fram här. Mina lakritsmaränger flöt ut något, men blev lika goda!
 
 
 
 
Spännande att prova något nytt!
 
Nästa gång ska jag testa baka sockerkaka på kikärtsspad. Tänker att det ska fungera på ungefär samma sätt, men återkommer med receptet om det lyckas.
 
Hoppas ni alla haft en fin dag!
 
Kram Cecce 

På fotouppdrag och en och annan robot.

 
 
Under skärtorsdagen fick jag följa med H på arbetsuppdrag och intervju på Instistutionen för Designvetenskap vid Lunds Universitet. Hu, så spännande! Hade dessutom fått i uppdrag att fotografera under intervjun, vilket förhöjde spänningsgraden ett snäpp. Det roliga i kråksången är att jag via H får uppleva platser, miljöer och personer jag normalt sätt inte skulle fått göra och det här var en sådan sak. Intervjun handlade om robotar och relationer. Ja...ni hör ju! Tänk bara att det skulle flytta in en robot i ditt hem, där roboten kan hjälpa till med diverse saker och tjänster. Skulle inte va så dumt om ni frågar mig. Jo...jag skulle nog kunna få en "relation" till hen. Speciellt om roboten ser ut som E.T...haha! med denna hemrobot, som kallas HOBBIT är att hjälpa äldre människor i hemmet. Det här med teknik KAN faktiskt vara spännande har jag blivit varse. Och - vi är bara i början av utvecklingen...
 
 
 
Från robotar till Helsingborgs stadsteater, där vi under kvällen hade möjlighet att få se och uppleva My Fair Lady. En sevärd föreställning som inleddes med Cava och choklad i baren. Det tar på krafterna att intervjua och fotografera så en bättre avslutning på skärtorsdagen kunde vi väl knappast ha. En riktigt fin kväll!!
 
 
 
Idag då? 
 
Har förutom en del uppröjning i hemmet och nedpackande av diverse påskdekoration, gått igenom mina bilder som jag tagit under påskhelgen. Det har blivit en hel del - som ni ska få se såsmåningom.
 
Och. Känner mig något vilse i både tid och rum. Tisdagen (som känts som måndag) inleddes med att jag försov mig och började dagen med andan i halsen. Det här med sommartid alltså! Nog så bra men kropp och knopp vill inte hänga med...haha!
 
 
Hoppas ni haft en fin dag i alla fall!
 
Kram Cecce