Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man flirtar med hösten.

 
 
Vad ska jag börja?
 
 
Mätt. Nöjd. Lite trött. Men full av upplevelser och Stockholm sitter jag åter här på tåget söderut.
 
Vi har flirtat med hösten på alla tänkbara vis. Luktat spårvagn. Känt prasslande löv under fötterna. Sett färgssprakande vyer mellan himmel och hav. Smakat kylande rosevin efter omtumlande fotografier av Paul Hansen liksom fotoutställningen Last Night in Sweden. Gått gata upp och ner och upplevt Söderstadskultur och ätit vegansk buffe på Hermans tills vi knappt kunde resa oss. Ätit ännu mer mat i köket hemma hos Johanna och barnen en lördagskväll och omslutits av värmen som bara familjära band kan ge. Vi har sovit länge. Ätit ägg och majonnäs i sängen. Tagit beslutet att delta i manifestationen #metoo. För att det känns nära och viktigt och samtidigt sorgligt att det behövs. Vi har ätit chokladbakelsen från himlen hos Mr Cake och fått service och samtal med Roy Fares himself.
Kort och gott: Flirtat med hösten och förlorat oss i densamma. I storstaden. I helgen. I varandra.
 
 
 
 
 
 
 
Kameran är full av bilder men vill inte bråka med wifi och uppladdningstider, så en del får vänta tills möjligheter ges. Just nu hoppas jag att tåget tar mig till Lunds Centralstation i tid, för att hinna med bussen hem till de mina.
 
Slits lite mellan här och där. Mellan hemmen. De kära. Mellan öst och väst. 
Jag är slitstark och har tålamod. Två personlighetsdrag jag omfamnar och uppskattar mer än någonsin. Som kommer ta mig i hamn. 
 
Hej Alvesta.
 
Kram Cecce

Höstblandning.

Inget som har med wi-fi verkar fungera här på SJ:s InterCity tåg och jag gör ett försök här på mobilen. För vilken gång i ordningen är osäkert, men äntligen verkar skrivfunktioner och verktyg vara på rätt plats.

Egentligen hade jag tänkt berätta om gårdagens kollektiva träning i bostadsföreningens träningsrum då jag och H och Rebecca gjorde gemensam sak och tog oss dit. Så mycket lättare när man är fler. Så mycket roligare. Och vi konstaterade efter viktlyft och intervallträning med skrattanfall däremellan att detta var en aktivitet värd att upprepas. 
Hade också tänkt berätta om stress och betygshets som kryper allt längre ner i åldrarna och får sitt ansikte vid middagsbordet en torsdagskväll och lite annat smått och gott som passerat i händelseförlopp och tankar de senaste dagarna. Men det får vänta. För nu har jag fredag och jag och H sitter sida vid sida i tågsätet mot Stockholm där vi ska tillbringa helgen. Jag tänker besök på Roy Fares nyöppnade cafe. H tänker gemensam städdag på kolonilott och koloniområde. En blandning av onyttigt och nyttigt alltså. I alla fall en helg tillsammans med storstan som kuliss.
Kan onekligen ha det sämre!

Till sist: Hösten. En kyrkogård i Lund. Färgsymfoni. Löv i hög.  Fångat på bild under veckans lunchpromenader. Hur fint?

Kram Cecce 

Höstig päronkaka med ingefära och valnötter.

 
 
Jodå. Jag och Rebecca kom iväg till träningsrummet i går eftermiddag. Inte en dag försent kan tyckas, men inspirationen och motivationen har inte funnits där. På ett bra tag. Men så kryper det på...den där känslan av att man borde ta tag i det där som skaver. 
Resultatet blev tjugo minuter (bättre än inget) på crosstrainern resp löpbandet och sen dunkade vi varandra i ryggen och tyckte vi förtjänade en god kaka....haha!
 
Nja...riktigt så illa var det inte.
Kakan var redan uppäten eftersom den bakades i söndags och någon (jag nämner inga namn här) tog med sig resterna av härligheten på tåget till Stockholm. Men god var den! Päronkakan bakades - då jag hade en del övermogna päron som behövdes göras något av och resulterade i en päronkaka med ingefära, valnötter och kardemumma. Supergod! 
 
 
 
Receptet hämtade jag från Hemmets Journal och kommer här: 
Jag använde mig av mjölkfritt margarin och glutenfritt mjöl, vilket fungerade utmärkt. Likaså bytte jag ut en del av valnötternar mot mandel och kryddade med nymalen kardemumma.
 
2 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1.5 tsk malen ingefära
(1 tsk kardemumma)
3 st päron
1 dl valnötter hackade
50 g smör
 
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.

Blanda samman mjölet med bakpulver och ingefära. Rör ner det i äggsmeten.

Häll smeten i smord och bröad form., gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Skala, klyfta och kärna ur päronen. Tryck ner päronklyftorna i smeten. Strö över hackade valnötter.

Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och lägg det över kakan så att det täcker hela kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna. Bjud gärna vaniljglass till kakan.
 
 
 
I kväll ska jag återigen hämta hem H från Lunds Centralstation, onsdag till trots. Ibland tänker jag att vi ses ganska ofta för att leva på olika håll och kuster. I alla fall blir tiden tillsammans kvalitativ på ett sätt som kanske inte blivit annars. Och tack vare H:s något mer flexibla arbete blir tillfällena och tiden att kunna idka särboförhållande något ljusare. Lättare. Hoppfullare.
Det tackar jag för.
 
Idag alltså. Mittiveckansamvaro med H och föräldramöte på Rebeccas skola däremellan. Sammanslutet i en vacker men lite vemodig atmosfär i dofter och färger av höst.
 
Kram Cecce