Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Full rulle!

Kladdkaksmuffins!


Det har varit en vecka med riktiga sunkmorgnar. Kvällspigga familjemedlemmar har resulterat i övertrötta morgonfirare som tokstressat för att överhuvudtaget komma i rimlig tid till respektive arbestplatser. I alla fall vad gäller undertecknad. Och jag tänker att det är tur det snart är sommarlov. Vi behöver det, vi trötta.

Denna sista majdag
har fortsatt i ett snabbt påbörjade tempo.
Fick ut plåten med kladdkaksmuffins två minuter innan Lillans cabaret med klassen började, och intog åskadarplatsen med rykande muffins på mässingsbrickan i knät. (Vi rök liksom ikapp, muffinsen och jag)
En fantastisk förseställning med fantastiska barn! Därefter ett sällan skådat slag av kakbuffé. Ni förstår va? Rena himmelriket för en kakfrälst som jag!


Och nu: Pussar barn godnatt, filar på ett gästinlägg som ska va klart i kväll, hämtar en cykellös son på träning och tycker att fredagen kan inte komma lägligare.


En sak till: Vill tacka er alla fina läsare som kikar in och skickar små peppande kommentarer trots att jag själv just nu är en urusel bloggläsare (vill, men hinner inte)! Tack! Betyder mer än ni anar!

Kram C

Ner kommer man alltid!


Har surfat flygtider och priser
, konsulterat, kollat pass hela långa kvällen. Planen säger att vi åker till Italien i slutet av juli till. Mamman med flygrädsla royal och fyra ungar. Huva! Jag. Långt. Uppe. I. Skyn.
Haha...det är bäddat för dramatik!
Nåja, ner kommer man alltid, som någon klok kvinna sa. Och jag får vistas tolv dagar i sommar i paradiset.
Tänker inte låta mina rädslor låta hindra mig att leva livet fullt ut. Basta!

För övrigt har jag matat mina ungar med lax och nypotatis, suckat över slarvet i boet (nämner inga namn), kvällspromenerat, ägnat mig åt sedvanlig vardagsgöra. Och så flygbiljetterna då. I morgon bokar jag.
Här ska semestras!

Kram C

Flädercheesecake med jordgubbar!


Tänkte så här på onsdagseftermiddagen bjuda er på receptet på tårtan jag gjorde till morsdag. En tårta som förövrigt är perfekt till sommarens alla bjudningar som studentfest och midsommarfirande. Man kan förbereda tårtan någon dag i förväg, förvara den i kylen och bara dekorera innan festen.

Denna cheesecake innehåller flädersaft, lime och ricottaost och botten görs med smör, dinkelmjöl och havregryn. Riktigt god och sådär lagom söt till kaffet efter maten. Prova!


Botten:
150 g smör
1,5 dl havregryn
3 dl siktat dinkelmjöl
0,75 dl råsocker

Fyllning:
500 g ricotta
4 dl creme fraiche
1 dl siktat florsocker
1 st urskrapad vaniljstång
1 st rivet skal och saft av lime
4 st gelatinblad
2 dl koncentrerad flädersaft

Gelé (kan uteslutas, men ger tårtan vackert utseende)
2 st gelatinblad
2 dl flädersaft, drickfärdig. starkt blandad

Pajform från Lékué med löstagbara kanter i silikon!


1. Botten: Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna. Tryck ut den smuliga degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Ställ degen i kylen minst 1 timme. 
2 . Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt kallna.
3. Fyllning: Vispa ricotta, crème fraiche, florsocker, vaniljfrön och limeskal och saft till en slät kräm.
4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm lite av flädersaften i en kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i den varma saften. Rör i all saft i ostsmeten.
5. Häll smeten i pajformen. Låt tårtan stelna i kylen cirka 2 timmar.
6. Gelé: Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Värm saften i en kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt tårtan stelna ytterligare minst 2 timmar i kylen. 
7. Garnera med jordgubbar och mynta vid servering.


Lycka till!

Kram
C