Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Plommonkaka med mandel, citron och timjan.

 
Hade några överblivna plommon kvar som inte hamnat i syltburkarna och eftersom jag har så svårt att kasta bort goda ting bestämde jag mig för att baka en plommonkaka. Lånade ett recept från nätet (Hemmets journal) men bakade den helt mjölkfri och använde mjölkfritt margarin och havreghurt från Oatly i stället. Dessutom rev jag ner citronskal och strödde över lite färsk timjan för att pimpa upp kakan med pikanta smaker. 
 
Kakan ska följa med mig upp till Stockholm i helgen där den ska avnjutas i skärgården. Kanske på en brygga i solen. Det är i alla fall vad jag hoppas på.
 
 
 
Plommonkaka
 
175 g smör, rumstemp
3 dl rörsocker
3 ägg
150 g mald mandel
2½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 dl filmjölk
rivet skal av en citron

Fyllning och garnering
ca ½ kg plommon
ca 25 g mandelspån
½–1 msk rörsocker
några kvistar färsk timjan


Ugn 175°

 Gör så här

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med filmjölken. Blanda ner det rivna citronskalet. Bred ut smeten i en långpanna (ca 25×40 cm) med bakpapper.

. Fyllning och garnering: Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Fördela dem på smeten. Strö på mandelspån och råsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 min. Låt svalna. Skär i rutor.

 För att väga upp det söta - bilder på mina älgfärsbiffar som jag gjorde til middag i går. Men ååååhhh...så gott. Använde lite plommonsylt med timjan i såsen, vilket inte alls var fel tänkt vill jag lova.
Räddade undan två biffar som ska intagas till lunch i dag. Längtar redan.
 
 
 
Middagen serverad!
 
 
Så blev det onsdag helt plötsligt och jag ska i vanlig ordning ägna mig åt arbete på sjukhusskolan. 
Vad som händer sedan är fortfarande ett oskrivet blad.
 
Kram Cecce
 

När föresatserna är goda!

 
Dramatisk vy trots en ganska odramatisk måndag. Tycker ändå bilden kan vara passande med tanke på väderläget och de allt mörkare kvällar augusti serverar oss. Bilden tog H för någon dag sedan när vi gick ner mot havet och satte oss på bryggan med näsan mot Öresundsbron och Sundet. En skön plats att vila ut på och låta tankarna svava fritt. Och att bada på...inte minst
 
Annars idag: I efterdyningarna efter helgen och det blir inte mycket gjort efter arbetstidens slut. Föresatserna är goda men stannar någonstans efter uthämtning av paketet från Telia med en efterlängtad ny router, matinköp och tillagning av kycklinggryta. När så disken är undanplockad, köket avlägsnat från allehanda plotterhögar och jag kostaterat att det inte var idag jag hade tvättid som jag planerat för utan först på torsdag - DÅ är krafterna slut och jag blickar trött ut över alla plommonsyltburkarna på diskbänken.
 
 
 
Men det kommer fler eftermiddagar. Fler goda föresatser. Fler chanser att ta hand om resterna av plommon i en tilltänkt plommonkaka. Det är ju trots allt bara måndag. 
 
Kram Cecce
 
 

Höjdpunkter och badgalenskap!

 
Jag undrar om inte frukosten ändå är en av helgens höjdpunkter. Ett guldkorn i livet. Älskar den där känslan att få börja dagen i lugn och ro, med mjuka rörelser i familjär atmosfär. Inga blickar på en tickande klocka eller fokuserad hjärnverksamhet på vad som ska ordnas, kommas i håg, packas ner. Bara nyvarma scones, en kluckande kaffebryggare och sjuminuters ägg med Hellmans majonnäs. 
 
Klart njutbart.
 
 
 
 
Denna helg, har bland annat tillbringats i Göringetrakten längs Helge å. H:s brorsdotter fyllde arton och vi var där för att gratulera, äta makalöst god lax, nyplockad blåbär, marängtårta, godis, egengjord flädercider och ta del av firandet tillsammans med härliga familjemedlemmar och vänner.
Kalaset avslutades med ett kollektivt familjedopp i det blå. I Helge å när vattnet är sensommarvarmt och solen står lågt. 
 
 
 
Den enda badkrukan i det annars badgalna fick äran att dokumentera tvagningen...haha! Så gärna!
 
I dag har H och jag varit hos vännerna något kvarter härifrån och plockat plommon. Oj....tror plommonträdet tappade tio kilo på kuppen och H och jag fick tillbringa åtskilliga timmar i köket för att koka plommonsylt.
 
 
Så nu har jag minst tio burkar nygjord plommonsylt förpackad i glasburkar med olika smaksättningar. Plommonsylt med lakrits...så klart, men även med kanel och sist men inte minst: Min innovativa blandning av plommon, äpple och timjan. Den senare ska bli väldigt spännande att smaka så småningom.
 
Så tack helg! För värme, kärlek, aktivitet och vila. En blandning av livets goda helt enkelt.
 
Hopp i säng!
 
Kram Cecce