Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Nyttigaste tekakan.



Härom kvällen testade jag ett nytt recept på tekakor, som jag hittade hos
Söta saker, en av de bloggar jag är en flitig besökare av.

Lättbakade surdegskakor innehållande nyttigheter som rågmjöl och havregryn.
Hemma hos oss är det annars mest surdegsbröd med vetemjöl som
gäller för den kräsna barnaskaran, men dessa föll väl i smaken, vilket får sägas
som ett gott betyg!



20 g jäst
4 dl vatten
2 dl
surdeg
1 tsk salt
1 msk honung
3 dl havregryn
3 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl

.



Rör ut jästen i vattnet och tillsätt surdeg, honung och salt.

Rör i havregryn, rågmjöl och så mycket vetemjöl som behövs

för att degen precis ska lämna bunkens kanter.

Låt jäsa en timme under duk.

Arbeta degen på mjölat bakbord.

Dela upp den i tre delar och kavla ut varje del – ungefär en centimeter tjock.

Stansa ut fyrkanter med hjälp av ett burklock eller skär efter en pappersmall

(jag gör mina knappt en decimeter breda).

Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en timme under duk.

Pensla med vatten och smula över havregryn.

Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter


Den nybakade härligheten avnjöts med smör, sallad, chevre, ringlad honung
och toppades med valnötter.
Godaste tekakan ever!

Denna tisdag väntar digert arbete i kunskapens korridorer
och avslutas med återbesöksimskolan.
Vi får väl se hur det går....

Kram
C

Ordning och reda.


Jag är en vän av ordning och reda.
Under en del av lovet har jag torkat skåp, rensat garderober och slängt skit.
Att flytta från större till mindre kräver en del åtgärder i form av
organiserande, staplande, friläggande av yta och en skopa kreativt tänkande.


Det hela blir så mycket enklare, roligare och snyggare om man har bra
förvaringsprylar.
Ovanstående vita boxar köpte jag i helgen och där förvaras nu lösa recept,
matmagasin och företagspapper.



Nu mina vänner!
Nu ska jag få ordning och reda på torpet minsann.
Här ska styras upp!
Inga fler skräphörn, osorterade plåtterhögar i garderober och förråd.

För övrig denna måndag:
Lång
arbetsdag. Mycket tvätt. För lite manliga muskler. 

Kram
C

Hemgjord vaniljglass.



Att göra sin egen glass är inte särskilt svårt och det blir tusen gånger godare.
Och nyttigare!

Under lovet har jag roat mig med att rensa bland alla mina prylar
som efter flytten från huset hopat sig på den inglasade balkongen.
Häromdagen hittade jag min glassmaskin som jag fick i present
för många långa år sedan.
Så...i torsdags dammades den av och jag bjöd mina gäster
en mirakulöst god, len vaniljglass.

Man behöver ingen glassmasin för att göra egen glass.
Tänk bara på att röra i glass-smeten några gånger under frystiden.
Fördelen med just glassmaskin är att du kan få nygjord glassmindre än en
halvtimma....vilket kan va en fördel när glassuget sätter in och att du
slipper att röra under tiden glassen fryses.



Vaniljglass
4 st äggulor
1 dl socker
4 dl vispgrädde
1 st vaniljstång (el 2 tsk vaniljsocker)
1 krdm salt



Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt i en värmetålig skål.
Koka upp grädden i en kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Rör ner skal, frön och salt i grädden.
Häll den avsvalnade grädden över äggsmeten och blanda väl.
Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.
Rör långsamt och oavbrutet med en träslev tills krämen tjocknar.
Tar ca 10 min.
Vattnet får inte koka, bara sjuda.
Tag upp vaniljstången.
Tag från värmen och ställt grytan att svalna i iskallt vatten
tills blandningen kallnat.
Frys glassen i glassmaskin eller frys massan övertäckt 3-6 timmar.
Rör, vispa i glassmassan 3-4 gånger under infrysningstiden.

Vid servering: ta fram glassen ca 20 minuter innan servering.
Avnjut tillsammans med chokladsås eller bär.



I morgon börjar jag jobba igen.
Det har varit en skön och välbehövlig paus i jobbflödet.
Men inget är för evigt.
Allt roligt har ett slut.

I morgon ringer väckarklockan klockan 06.00 och det är måndag.
Kram
C