Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Tårta till midsommar med kolakräm och jordgubbar!

 
 
Tänkte jag skulle dela med mig av tårtan jag bakade till emmas examensfest i lördags! En perfekt bjudtårta och varför inte prova baka till midsommar? Tårtan är lätt att göra och går bra att förbereda och bara att  pimpa med färska bär strax innan servering. 
Dessutom riktigt god!
 
 
 
Ljuvlig tårta med kolakräm och färska bär.
 
1 burk karamelliserad mjölk (färdigkokt kondenserad mjölk som finns att köpa)
150 g smör 
300 g digestivekex
1 liter färska bär (blåbär, hallon, jordgubbar)
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter), för ca åtta bitar. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen i bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
 
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lägg över bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
 
Vid servering. Toppa med färska bär och resterande daimkross.
 
 
Ät och njut!
 
Kram Cecce

När man firar en dotter!

 
Fina Emma! Tjugofyra år idag!
 
Och i går höll hon kalas! Examensfest och födelsedagskalas på samma gång, med massor med god mat och tårtor och jordgubbar, för släkt och vänner. Så vi samlades alla i trädgården hos hennes pappas familj och hade hur trevligt som helst. Känns så bra att vi kan mötas alla så här i efterdyningarna av skilsmässa och snårigheter. Många år sedan nu, men ändå. Inget är självklart.
Och jag tänker att tjugofyra år har gått fort....
 
 
Lite bilder från festligheterna:
 
 
 
 
 
Kusin B hugger in på kycklingspett!
 
 
 
Goda grilltillbehör.
 
 
 
 
Presenter så klart!
 
 
Kusiner vid studsmattan!
 
 
 
 
Fina kusin M!
 
 
Tårtan bestod av kexbotten med kolakräm, vispad grädde, daim och färska bär. Mums! Lovar ni ska få receptet!
Fanns även choklatårta med lakritskolafudge, men fick ingen bra bild på den.
 
 
Vår Emma! Sluta aldrig vara den omtänksamma, varma och kärleksfulla människa du är.
 
En härlig kväll och fest som slutade först framåt midnatt.
 
I dag har jag sovit länge, känt söndagslugnet och varit i Ystad. Kort och gott.
Borde sova vid det här laget men dröjer mig kvar här en stund. I morgon börjar jag sista arbetsveckan innan jag går på sommarlov på riktigt! Åh...skulle ljuga om jag sa att jag inte längtade.
Fyra dagar kvar...
 
 
Kram Cecce
 
 

Lättbakad jordgubbstårta för många!

 
 
Denna tårta bakar vi alltid till våra skolavslutningar på Sjukhusskolan. En klassiker från bakboken Sju sorters kakor på botten av sockerkaka, överdragen av maräng och fylld med vispad grädde och jordgubbar. Enkelt och sååå gott. En tårta som passar när man är många då bottnen bakas i långpanna.
Har du aldrig provat så gör!
 
Receptet hittar du i detta inlägg: Pinocciotårta!
 
 
 
Fler skolavslutningsbilder som hamnar i min mobil.
 
 
 
 
 
Ojoj...dagarna har sprungit iväg i skolavslutningar, bakning av tårtor till kvällens firande av dotterna kandidatexamen och födelsedag, i efterarbete och trevligheter av en sprungen termin, i cykling längs vidsträckta fält och till viss del i dimmig oro över hjärtan som längtar ut och hjärtan som svämmar över. 
 
I går samlades vi kollegor under eftermiddagstimmarna hemma hos V för att fira ett läsårsslut, lapa sol, käka pastasallad och chokladtårta och bara ha det bra.
 
 
 
 
 
 
En härlig dag!
 
Och nu är det dags att ta sig vidare in i lördagen med förberedelser inför kvällen. Jag har bakat fyra tårtor av två olika slag - ska visa sedan - som ska avnjutas i trädgården tillsammans med släkt och vänner. Det är egentligen dottern Emma som bjuder in, men jag har lovat hjälpa henne med desserten.
 
Full rulle alltså.
Saknar min H som skulle anlänt i gårkväll men är kvar i Stockholm några dagar till av anledningar som jag inte vill gå in på här. Saknar hans närhet, värme och styrka att luta mig mot.
Men vi börjar här och nu. I en lördag i sol och sommar. I förberedelse och förväntan inför en kväll på familjära ytor i varm atmosfär.
 
Trevlig lördag!
 
Kram Cecce