Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Godaste kanelbullen!!




Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl (Finax Monitoba cream)

Fyllning:
smör
kanel
socker
ägg till pensling pärlsocker till garnering



Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke,
värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen,
rör om tills jästen löst sig.
2. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt)
och det mesta av mjölet.
3. Blanda en stund och häll sedan i saltet,
Fortsätt att arbeta degen tills den är smidig.
4. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter.
5. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord,
bred på rikligt med smör och häll på rikligt med socker och kanel.
6. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen
till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar.
7. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
9. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader.
10. Låt svalna på galler.

So Long! Ät och njut!

Trevligt avslut! 31 okt




Mina nya ringar från Miss Dee! Jag bär dem dagligen! Finns att köpa
i din Önskabutik!







Jo. Jag har haft en fin helg. Apselut.
Den blev inte sämre idag då den avslutades med ett besök hemma hos en fd kollega
och kär vän, tillika flitig besökare här på bloggen.
Kära Y! Tack från mej och barnen.
För äppelkaka, trevlig pratstund och inte minst för doggy-bagsmiddagen
bestående av en hederlig shepards-pie. Köttfärslåda med ett täcke
av hemlagat potatismos för er som inte vet.
Mums!

En skön, vilsam helg ligger bakom.
Detta till trots känner jag mej tung i sinnet.
Vet att jag inte får tänka så.
Jag ska tänka positivt.
Vara glad för det jag har och allt som ligger framför.


Lillalullan myser med Nelson, vars matte vi besökte idag!

Just nu längtar jag efter adventsmys. Ljus. Värme.
Glögg.Pepparkakshus och solgula saftiga saffransbröd.
Lite tidigt
. Jag vet. Men ändå...

I väntan på detta håller fortfarande den hederliga kanelbullen.
Har jag berättat att jag har det absolut bästa
kanelbullsreceptet
ever?
Hittade det för länge sedan hos Bevemyrs och numera
bakar jag endast dessa kanelbullar.
Hemligheten är äggulor, gräddmjölk och inbakat smör.
Prova!!
Det är skillnad på kanelbullar och kanelbullar!
Receptet hittar ni i inlägget ovan!

Nu: Kryper jag ner i värmen. Tryggheten.
Ett barn på varje sida och jag däremellan.

So Long! Tänk positivt!






Jag lever...




...i ett kollektiv.
Tre kvinnor, en massa barn och en hustomte
huserar, kamperar, i hop på föräldragården.
Ibland hörs tillrop i vardagsrummet från Bolivia.
Mitt i
vardagsrummet, via Skype, träder de in och
vi får glatt sällskap av syster, svåger
och lille nyadopterade A.

Jag är hemma.
Hemma i värmen hos mina föräldrar,
där även syrran med familj bor numera.
De har tagit över föräldragården, men mormor och
morfar bor kvar i ett av boningshusen.
Vi blir många på gården.
Å det finns plats. 



Det går som tåget när vi, tre kvinns
hjälps åt
i köket. En gör sallad. En skalar potatis.
En rör i såsen. Det pratas under tiden.
Ett lågmält behagligt prat mellan varven i grytan.
Barnen leker. Det springs ut och in. De byggs lego.
De skrattar
och umgås på kusiners vis.

Morfar.
Hanen i flocken.
Håller ordning i det yttre. Går ut med hunden.
Läser tidningen. Fixar bilar och håller sig
lite vid sidan av. Låter oss härja fritt.
Ett behagligt mansliv...typ.



Idag har vi varit på marknad. Stadens årliga
höstmarknad som jag besökt sen barnsben.
Barnen älskar det, precis som jag när jag var barn.
Karusellerna, marknadsstånden,
tingeltangel och sött, klibbigt marknadsgodis.
Jag återupplever och minns.
Spänningen, glädjen och den söta doften av
friterade munkar.
Det är lyckosamt på något sätt.





Jag vilar och kopplar av.
Äter gott
och sover länge.
Skalar av och bara är.

So Long i natten....