Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Knäckigt recept och fredagshälsning från vagn 7!

 
Ett snabbt hej i fredagsträningen från tåg 538 på väg mot Stockholm! 
Det var några veckor sedan jag åkte norrut sist och denna gång har jag förärats sällskap av Rebecca! Sånt piggar alltid upp! En tonåring vars mest frekventa ord är Sluuuuuta och som tar varje tillfälle att göra sin moder medveten om hennes existens på ena eller andra sättet.  Just nu består det störta orosmomentet av att H lovat möta upp med en välkomstorkester på perrongen...haha! ( Ett löfte vars sanningshalt är svår att avgöra för en tonåring vars största skräck är att att utmärkas avvikande)
Jaja. Lugnet lär lägra sig såsmåningom även i vagn 7.
 
Innan vi lämnade Lund i eftermiddags hann jag röra ihop årets första omgång knäck! Åh, finns det något mera livsingivande än doften av nykokt knäck som sprider sig i köket? 
Denna gång blev det chokladknäck med smak av turkisk peppar, som nu står i kylen på Sjukhusskolan och väntar på att avnjutas nästa vecka på avslutningsdagen. OM där nu finns några kvar det vill säga.
 
Chokladknäck
 
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 msk kakao
2 msk smör
ev 3/4 dl rostad hackad mandel eller ca 6-10 krossade turkisk pepparkarameller
 
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 20-35 min. Tillsätt mandel/eller turkisk peppar och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
 
 
 
Om någon timme anländer vi alltså till Stockholm för att avnjuta en helg i skärgården och i stan. En härlig blandning alltså. Först ut blir en middag med moster och morbror ikväll framför brasan med vattnet och bryggan som kuliss. Bättre sätt att inleda en helg finns inte. Resten av helgen är något oskriven men lite julshopping i Gamla Stan har utlovats.
 
Nu ska jag återgå till min suckande tonåring som tycker hon förtjänar mer uppmärksamhet än en bloggande moder erbjuder. Kan ju kännas rättvist.
 
Trevlig helg!
 
Kram Cecce

Lussebullar - mina bästa 5 tips för lyckat bak.

 
Det har slunkit ner en och annan lussebulle de senaste dagarna. Två lussebullsbak har jag hunnit med så här långt och den sista katten är säkert inte rullad denna sida jul.
 
Det är något visst med doften och smaken av saffran som gör mörkret och kylan uthärdlig i decemberyran.
 
 
 
Mina bästa tips för att få till en lyckade lussebullar, är samma som vetedegar i övrigt.
 
1. Smält inte smöret som det står i gamla recept. Använd rumsvarmt smör som du klickar ner i vetedegen i stället. Blir saftigare bullar på så vis.
 
2. Låt degen jäsa lääänge. Jag använder hälften av mängden jäst som används ( ibland ännu mindre) och låter degen jäsa flera timmar, gärna över natten i kylen. Det kräver dock ett planerat bullbak.
 
3. Använd lagom mycket mjöl! För mycket mjöl ger torra och tråkiga bullar. Degen får gärna vara lite kletig när du sätter den på jäsning. Behövs mer mjöl kan man tillsätta det vid utbakningen.
 
 
 
4. Snåla inte med smöret! Tillsätt gärna några gram extra utöver vad receptet anger. 
 
5. Jag penslar mina lussebullar med ägg efter gräddningen, dvs direkt då jag tagit ut dem ur ugnen. På så vis blir de blanka och håller bättre tycker jag.
 
När jag inte bakar/äter lussekatter ägnar jag mig åt att fundera på vad jag ska ge bort i julklapp till mina ungar, de som bor hemma och de som har flyttat. Har mina ideer men har fortfarande inte köpt några. Förmodar att jag kommer vara ute i sista minuten som vanligt.
 
Dagarna fram till jullovet  försvinner i arbete på sjukhusskolan och med att försöka hålla ångan uppe genom att ihärdigt cykla mina 30 minuter på träningscykeln varje dag. Det bär emot under eftermiddagstimmarna men motiverande inre samtal brukar få igång trött lekamen..haha! 
 
I övrigt har vi det bra. Runt omkring oss florerar förkylningar och kräksjuka och jag håller tummarna för att vi slipper.  Sätter min tilltro till D-vitamin, omega-3 och c-vitamin
 
- och hoppas det håller.
 
Kram Cecce

I städsam aktivitet och julfryntligt lugn.

 
Så blev det måndagmorgon helt plötsligt och jag har nyss vinkat av min H vid busshållsplatsen i decembermörkret. Alltid lite vemodigt men vi möts snart i ett julpyntat Stockholm. Ser fram emot det.
 
Helgen har gått fort och jag har haft fokus på att få hemmet i någorlunda julstämning. Köpt gran och pyntat med hyacinter och ljusstakar. Mys.
 
 
Rebecca har gjort årets snyggaste julkrans, under en kvällskurs i kransbindning, som nu hänger på vår ytterdörr och sprider julstämning i hela trapphuset!
 
 
 
Voila!
Årets julgran blev en liten historia inköpt på Plantagen i går eftermiddag. Perfekt storlek för boningen om ni frågar mig. Alldeles föööör liten om ni frågar Rebecca. Nåja....den fyller sin funktion under julens vita vingar och jag är nöjd med att ha fått den på plats. Nu ska den bara pyntas också.
 
 
 
Adventsstaken med Luciatåget som alltid har sin trygga plats på pianot i vardagsrummet. Vissa saker går liksom inte att ändra på. Luciatåget har hängt med under många år och är lika självklar som granen vid det här laget. 
 
I lördags var jag, H och äldsta dottern Emma uppe hos mormor och morfar. Jag och mina systrar har gett vår mor en storstädning av huset i födelsedagspresent. En bra present om jag får säga det själv. Således ägnade vi hela lördagen åt att städa skåp, skura toaletter, tvätta mattor och madrasser och en del annat som ingår i en välgrundad städning. Phu!
 
Inledde söndagen med träningsvärk i benen och baken (av alla ställen) och njöt hejdlöst av en lugn sovmorgon. Emma som sovit över förgyllde med sin närvaro vid frukostbordet som bestod av nybakade pepparkakskryddade scones och en gröm smoothie signerad Emma. Jag har förärats med kreativa och matkunniga döttrar och skördar nu frukterna av  ibland slitsamma barnaår! Allt har sin tid I guess.
 
Som sagt. En skön helg tillsammans med de mina i städsam aktivitet och julfryntligt lugn. Allt i samklang med dofter och smaker av saffran och glögg och en och annan pepparkaka.
Andra advent och några steg närmre jul och lov.
 
Men först är det måndag och jag ska till jobbet.
 
Kram Cecce