Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Rustik äppelpaj med mandelmassa och farinssocker.

 
Skön fredag har hunnit övergå i skön lördag och vi springer fortfarande så här en bra bit efter lunchtid i pyjamasliknande klädnad och pysslar med lite av varje. Och syrran i Malmö väntar på att vi ska bli klara så vi tillsammans kan bege oss till det planerade besöket på Emporia för klädspaning och annat skoj.
 
Men innan dess tänkte jag bjuda er på ett recept på äppelpaj med pajskal fyllt med krämig mandelmmasa och äpplen toppat med farinsocker. Vi bakade kakan på jobb igår. Då med glutenfritt mjöl, vilket fungerade bra.
Pajdegen uppträder något annorlunda än med vanligt mjöl, bland annat blev färgen ljusare och konsistensen mjukare men det var hur gott som helst. Naturligtvis serverade vi den med lakritsgrädde (vispgrädde, äggulor och lakritsgranulat) då till och med vår chef börjat efterfråga lakrits vid mötessammankomsterna. Haha...tror faktiskt jag kan titulera mig lakritsambassadör vid det här laget.
 
 
 
Pajdeg:
 
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
Fyllning:
 
4 äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
 
Ugn: 225 grader
 
Sätt ugnen på 225 grder. Blanda samman ingrediensrna till pajdegen. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
 
Kärna ur och klyfta/skiva äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
 
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i ca 30 miuter. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
 
Obs! Om ni bakar med glutenfritt mjöl, förgrädda gärna pajskalet några minuter innan fyllningen hälls i.
 
Receptet har jag lånat från Allt om Mat.
 
 
 
Vad är godare än en smarrig äppelpaj när höstmörkret börjar falla på?
 
 
Smaklig spis!
 
 
 
Och innan jag fäller i hop den här datorn och beger mig till Emporia i Malmö
bjuder jag er på en bild jag tog under seneftermiddagen i går.
Visst ä det vackert ute nu?
Älskar den här tiden.
 
Försök inte kontrollera livet. Gör bara det bästa av livet just nu.
 
Kram Cecce
 
 
 
 

Fredagskaka och helgen kan börja!

Äppelpaj med mandelfyllning och farinsocker.
 
 
I kväll brann stearinljuset med äppelblomsdoft stilla på köksbordet och spred sitt sken mellan middagstallrikarna. Kändes helt plötsligt rätt att tända ljus. Det första riktiga tecknet på att hösten är här måhända.
 
Annars har jag sprungit mellan fredagaskaka (äppelpaj med mandelfyllning) och möten och hunnit med både att hämta paket på DHL-terminalen vid Malmös hamninlopp och hämta min rosa klänning på kemtvätten och en hel del annat matnyttigt. En bra början på helgen!
Och nu: Lugnet börjar så sakteliga lägra sig i samklang med äppelblomsdoft och popcornssmul längs vardagsrumsmattan. Mer än så orkar jag inte skriva här i kväll när tröttheten efter en liten arbesvecka tar över.
 
Välkommen fredag!
 
Kram Cecce

Vad blir nästa steg?

 
 
 
 
Skilsmässa.
Ett laddat ord. Jag som varit om två, läser besvikelse, krossade drömmar, känslostormar, ledsna barn, ledsna vuxna, förhandlingar och mycket mer.
Jag vet allt om det där. Ibland tänker jag att det kunde undvikits. Kanske om jag besuttit den erfarenhet jag har idag. Haft den där kunskapen om mig själv liksom förmågan att stå upp för det som är jag och inte låtit mig suddas ut i gråzoonen.
Samtidigt vet jag att jag inte kunnat göra något annorlunda. Besluten har varit riktiga och ingen bär mindre skuld än någon annan.
 
Här står jag nu. I livets mittfåra med någon slags tacksamhet över det jag lärt mig på vägen. Lite tydligare. Ärligare. Rakare. Men också ödmjuk, tacksam och skör.
Så kommer hösten med en känsla och önskan om förändring. Vad blir nästa steg på vägen?
Oja, det finns mycket kvar att önska för hösten.
Nya färger, nya drömmar, nya mål och förhoppningsvis en balans i allt det där som skaver mellan inläggsraderna.
 
 
 
 
 
Dagen idag har hursomhelst varit en bra dag med räkmacka till lunch och fullgjort dagsverke.
Jag kan ligga här förnöjd i soffan medan mörkret tätnar och fundera på om det är okey att somna före klockan tjugoett.
Och vetskapen om att det finns en annalkande fredag bortom sömnen känns oförskämt skön.
 
Kram Cecce