Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man firat guldbröllop!

 
God kväll på er!
 
Timmen har hunnit bli sen och ännu en helg har sprungit snabbt förbi. Det är så när man har trevligt nästan jämt. I alla fall borde jag hoppa bums i säng eftersom det är ny arbetsvecka i morgon och sömnen behövs, men har suttit här framför datorn och gått igenom alla bilder från gårdagen då min kära mor och far firade femtioårig bröllopsdag och därmed guldbröllop! Sådant bär respekt med sig och bör väl inte slarvas över i några snabba rader. Vill ändå visa några av de bilder som jag och Stockholmaren tog. För den senare blev det ett första möte med mostrar, fastrar, morbröder, farbröder, syskon och syskonbarn. Ett lite nervöst tilltag men som gick hur bra som helst. Och vi kunde turas om bakom kameran då vi delar samma intresse för bilder och fotografering. Hands-up för det.
 
 
 
Har man varit gifta i 50 år borde man känna varandra rätt väl, eller hur? 
Mina föräldrar sattes på prov av mig och mina systrar och klararde testet med bravur. Inget annat var väl att vänta och medan skratten studsade mellan väggarna och vi fick en del tips och råd om hur man klarar att hålla äktenskapet vid liv på bästa sätt. Det tackar vi för!
 
 
 
En av mina systrar och jag...
 
 
 
Det bjöds på god mat, dryck och tårta!
 
 
 
 
Kusiner vid samma bord!
Kanske var det här man hade som roligast?
 
  
 
 
Min mor hade bakat sina goda paradtårtor och jag hade fått den äran att baka gluten och mjölkfria bakverk...
 
 
...och vaniljrutor som dekorerats med guldhjärtan dagen till ära!
 
 
 
Och jag hade god hjälp av Stockholmaren i förberedelserna som visade sig vara en hejare på att spritsa!
Plus i kanten för det (med)!
 
 
Tack för ett fint guldbröllop, för inspiration, glädje och omtanke som ni sprider till hela familjen!
 
Får berätta mer om resterande upplevelser under helgen senare för nu är det dags att fälla ner den här datorn och sova in i måndag och nya upptåg.
Hörs igen!
 
Kram Cecce

Glutenfria och mjölkfria bovete- och havrescones med chiafrön!

 
Tänkte dela med mig av receptet på goda glutenfria och mjölkfria bovetescones som jag bakade till frukost i helgen. Jag blir så glad när jag får till goda bakverk som alla kan äta oavsett allergi. Jag har vänner och familjemedlemmar som är just både gluten och mjölproteinintolerenta och därför känns det extra viktigt att kunna erbjuda bröd och kakor som håller för alla sorters önskemål. Idag finns det många bra ersättningsprodukter för vete men lite knivigare när det gäller mjölkersättning tycker jag. I det här receptet använde jag mjölkfritt smör från Carlshamns mejeri som jag tycker fungerar bra när det gäller ersättning för  vanligt smör. Likaså använde jag havremjölk och soyghurt från Planti. Jag föredrar att använda yoghurt när jag bakar glutenfria scones, då jag tycker får en bättre konsistens.
 
 
Gluten och mjölkfria bovete- och havrescones med chiafrön
 
2 dl bovetemjöl
1 dl havremjöl (mixa havregyn i en mixer eller för hand i en mortel)
1 dl rismjöl
2 tsk fiberhusk eller psylliumfröskal'
1 msk tsk chiafrön
2 tsk bakpulver
(2 tsk socker)
50 g mjölkfritt smör 
2 dl soyghurt (jag använde Planti vanij)
1 dl havremjölk (ev mer)
 
Blanda i hop alla torra ingredienser.
Hacka ner smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt soyghurt och mjölk. Rör i hop till en smidig smet. (Ska vara ganska lös, som en gröt ungefär)
Forma till tre runda små bröd. 
Grädda i 200-225 grader i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och känns genomgräddade.
Låt vila en stund innan de skärs upp i trekantiga bitar.
 
 
 
Lycka till med baket!
 
Annars då?
En bra onsdag om än en något stressig start. Har tvättat fyra maskiner tvätt, iordningställt hemmet inför morgondagen då jag får besök av två av mina systrar på middag och en massa prat, och kört min sju- minuters- träning med 7minutesappen så som jag bestämt mig för. Är ganska nöjd med det tilltaget som ni förstår!
Är på det stora hela nöjd med det mesta som kommer i min väg och kan bara konstatera att jag har det bra.
 
Kram Cecce
 
 

I gränslandet mellan plus och minus händer det saker i köket.

 
All snö har smält bort de senaste två dagarna men i söndags så det ut så här nere vid stranden - i gränslandet mellan plus och minus. I mjölkvit dimma. I kargt, färglöst strandlandskap. Bilderna är tagna när jag och Stockholmaren tog en tur ner mot havet med våra kameror. Kul att ha någon som delar mitt intresse för fotografering och som förstår när man skriker stopp för att man bara måste stanna för att fånga ett knotigt träd, en knappt synlig brygga eller en fallande droppe på en gren. Sådana saker.
 
 
 
 
 
 
 
Vackert, inte sant?
 
Som sagt. Snön är borta för denna gång, vilket är både trist och skönt på samma gång. Vintervit snö lyser alltid upp i januarimörkret samtidigt som allt liksom går smidigare utan is och snö.
Vi får väl se hur länge det varar denna gång. Vintern lär inte vara slut.
 
Plötsligt hände det. Jag fick mellan middagsmat och läxläsning på mig träningslinne, byxor och gympaskor och körde för första gången på myyyycket länge ett 7 minuterspass i köket. Jag har sedan tidigare laddat ner en app som heter just seven minutes och är en superbra grej att ta till när tiden är knapp eller man bara vill komma igång att träna. Pust! Sju minuter kan tyckas lite, men det bet kan jag säga. Nu finns det ingen återvändo längre! Jag ska verkligen anstränga mig för att komma igång med rörelse och motion igen. Det var alldeles för länge sedan. Hepp. Nu kör vi.
 
 
 
Kram Cecce