Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Var med och tävla om årets lakritsrecept!

 
Även om du inte hade möjlighet att vara med på lakritsfestivalen, kan du ta chansen att vara med och tävla om årets lakritsrecept.
Jag vet att det är en hel del av mina läsare som gillar att baka. Varför inte passa på?
Priset är inte mindre en resa med övernattning till självaste Lakritsfabriken, en drömplats för alla lakritsälsare, där man får se produktionslokaler, cafe och showroom och säkerligen få en massa smakprov på lakrits i alla dess former. Dessutom priser från Kullaflyg och Clarion Hotel. Låter väl inte så dumt??
 
I juryn ingår förutom undertecknad, tidningen Hembakat och redaktören för Journal Chocolat och tävlingen är ett samarbete mellan Lakritsfabriken, Hembakat och Lakritsfestivalen.
 
Skicka receptet senast den 20 april till info@lakritsfestivalen.se
 
Kram Cecce
 

Värt all väntan.

 
Solen skiner och det är fjorton grader varmt. Jag har nyss kommit hem efter veckans första arbetsdag och det är fortfarande dag kvar att spendera. Det skulle nästan kännas skamligt att klaga, trots att köksregionen inte såg ut som när jag lämnade den i morse (två tonårskillar och två åttaåriga små tjejer har härbärgerat friskt). Tappade därav fattningen ett tag, så till den milda grad att den snart artonårige ynglingen stängde balkongdörren för att slippa skämmas för eventuella soldyrkande grannar.
Nåväl. Köket är städat och kycklingen i ugnen och jag är lugn och fin igen. 
 
 
Emma och jag provade en ny sorts Ben&Jerryglass i helgen - Greek Style med frozen yoghurt och jordgubbar. Frisk och god även om vi båda konstaterade att hemmagjord lakritssemiffreddo är snäppet bättre.
 
 
På tal om glass. I helgen öppnade sommarkiosken här i byn. Kiosken med skånes godaste mjukglass. I alla fall om man får tro den halvtimmeslånga kön som ringlade sig fram mellan strandpromenad och landsväg. Lillan var överlycklig när cykleturen helt plötsligt fick ett mål. Värt väntan i dubbel bemärkelse. Värt en halvtimme i kö, och värt den långa vinterns mörka varande. Äntligen är vi här.
 
 
Men nu är det som sagt måndag. Även om helgen är slut är solen kvar och arbetsveckan som ligger framför känns inte så tung. Jag vet att jag tjatar lite nu...men det gäller att ta till vara varje liten dag. I solen. I våren. I förväntningarna inför en stundande sommar. Den bästa tiden är nu.
 
Kram Cecce
 
 
 

Sockerkaka med mandel, äpple och salt kolasås.

 
Ibland när man bakar lyckas man  bra, ibland blir det mindre bra och katastrofen är nära.
Denna gång gick det riktigt bra och jag lyckades få till en saftig och god sockerkaka med mandel, äpple med salt kolasås på toppen.
Köpte en liten men hög bakform när jag var i Stockholm som rymmer ungefär en halv sats sockerkakssmet, vilket kan vara bra när man inte vill baka så stort, utan bara sådär så det räcker till tre - fyra personer.
 
Ska berätta en liten hemlighet här. Alltsom oftast bakar jag bara halva satsen eftersom jag bakar så ofta och skulle få alldels för mycket kakor över, eller i värsta fall få slänga bort. Även om jag, mina kollegor och vänner älskar kakor så finns det en gräns för hur mycket man orkar sätta i sig. Det är också bra att baka mindre mängd eller halvera recepten när man provar något nytt. Ett litet tips bara.
 
Grunden är ett formidabelt sockerkaksrecept som man kan variera i smak och tycke. Denna gång bytte jag ut halva mjölmängden mot mandelmjöl, och finrev ett äpple som gjorde sockerkakan extra saftig. På toppen ringlade jag lite kolasås smaksatt med en gnutta flingsalt. Riktigt gott!
 
 
 
Sockerkaka med mandel och äpple
(Normalstor kaka, vill ni ha en mindre går receptet som sagt bra att halvera)
I vanliga fall brukar jag ha i lite mjölk (1 dl) i sockerkakan, men eftersom jag använde äpple som smaksättning uteslöt jag mjölken. Om smeten blir för tjock tillsätt en skvätt mjölk.
 
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl rårörsocker
1 dl strösocker
3 ägg
2 dl mandelmjöl eller mal mandel
2 dl vetemjöl
1 finrivet äpple
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker krämigt.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i ägg/smörsmeten.
Tillsätt det finrivna äpplet och ev en skvätt mjölk och rör i hop till en smidig smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda 35-40 minuter beroende på formens storlek och utseende. 
Känn med en baksticka.
Låt kakan svalna.
 
Salt kolasås
 
2, dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
ca 2 tsk flingsalt att strö över kaka och kolasås

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom vaniljsocker, smör och flingsalt, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Brukar ta en 20 minuter. Ta den av värmen och tillsätt vaniljsocker och smör (och ev flingsalt.)
 
(Jag hade lite dåligt med tid och hällde ner lite ljus maizenaredning för att få en krämig konsistens trots kort koktid. Fungerade alldeles utmärkt)
 
Låt svalna en stund innan du ringlar såsen över kakan och strör flingsalt ovanpå.
 
Får du kolasås över gär den utmärkt att förvara i kyl och servera till exempel till glass. Supergott.
 
 
 
Smaklig spis!!
 
Kram Cecce