Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har den bästa början!

 
Bästa lördagsmorgonen på länge. Nybakade franskbrödbullar. Sega och frasiga på samma gång, precis som man minns dem från förr.
 
 
Det här med nattjästa degar alltså. Perfekt när man vill ha nybakat på morgonen. Och de här bullarna/brödet innehåller inga konstigheter. Bara vatten, (gammaldags) mjöl, jäst, honung, salt och lite smör.
 
 
Sen är det bara att hugga i!
 
 
Mycket smör och ost ska det va...
 
 
...och med lemoncurd på toppen ser det nästan ut som ett stekt ägg.
 
 
 
Av andra halvan deg blev det ett flätat formbröd. Utmärkt att skiva och rosta i brödrosten om man så vill.
 
Receptet på franskbrödet/bullarna hittar ni om ni trycker på länken i rosa.
 
Ha en riktigt fin lördag, mina vänner!
 
Kram Cecce

När matte är lika med scones.

 
Klockan har passerat tjugotvå och jag har landat i soffan efter en aktiv dag. Trots fredag har vi förutom jobb och skola hunnit med både frisörbesök, brödbak, leta efter ett försvunnet visakort, avhandla födelsedagspresenter och tillagat och käkat en god middag. Och en hel del annat.
 
I eftermiddags bakades det scones för fulla muggar. Lillan har fått en uppgift i matte att träna vikt och volym och ville idka lite praktisk övning. Scones kändes som ett bra alternativ sådär vid mellanmålsdags och jag letade fram en gammal bakbok från 50-talet med gulnade blad. Trots ett recept med många år på nacken lyckades den LIlla få ihop både decilitrar och teskedsmått och efter att ha konstaterat att degen var lösare än vanligt (innehöll ägg) läste vi i receptet att degen skulle jäsa över natten (?). Vid det här laget var vi alldeles för sconessugna för att vänta på en nattjäst sconessmet och fyllde på med Kungsörnens gammaldags mjöl istället. (Gammaldags mjöl är grövre malt än vanligt vetemjöl. Det påminner om mjöl man använde förr.)
 
 
 
 
Resultatet blev hur bra som helst och den Lilla blev nöjd både över det nybakade brödet och över en utförd matteuppgift. Och dessa varma scones blev inlegningen till en efterlängtad helg. För säga vad man vill - men det ÄR onekligen skönt med fredag. Eller vad säger ni?
 
Kram Cecce
 
 

Helgtips: Lakrits-och-chokladbollar med en gnutta lakritslikör.

 
 
Det ska bli skönt med helg. En gnutta tidsfrist från rutiner, vardagsbestyr och tillåtelse att röra om i kostcirkeln.
Själv har jag cravings på chokladbollar - ett klassiskt bakverk/godis som tycks stå sig genom tid och trender. Kan varieras i det oändliga och göras nyttiga eller onyttiga - vilket som. Till vardags håller jag mig gärna till de hälsosammare varianterna med nötter, dadlar och kokosolja men till helgen kan jag med fördel stoppa både smör, socker och rikligt med riven choklad. 
 
De allra godaste chokladbollarna gör jag dock med lakrits som ingrediens. På trädgårdscafeet gör vi choklad-och lakritsbollar som komplement till de traditionella. Ett upskattat inslag hos många.
 
För en tid sedan kom snälla Margareta med en flaska lakritslikör som hon köpt med sig hem från en resa i Italien, med uppmaningen att baka något gott med likören som ingrediens.
Valet föll på chokladbollen, som med lakritslikör får en lyxigare och vuxnare smak. Jag ersätter helt enkelt en del av vätskemängden (kaffet) mot lite lakritslikör. Jag river också ner mörk choklad, gärna med lakritssmak (Anthon Berg , 72%) som förhöjer lyxigheten ett snäpp.
Ett tips är också att mala havregrynen i en mortel eller mixer vilket gör dem "finare" i konsistensen. 
 
 
 
Så här gör jag:
 
Lyxiga lakrits/chokladbollar med lakritslikör
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn (gärna mixade)
2 msk kakao
25 gram riven mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rålakritspulver (denna gång använde jag lakritspulver från Lakritsfabriken)
1,5 msk kallt kaffe
0,5 msk lakritslikör (eller efter önskad mängd likörsmak)
 
Kakao och lakritspulver att rulla bollarna i.
 
Rör samman smör och socker till en porös konsistens. Gärna med elvisp.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
Strö ut kakao och lakritspulver  på en tallrik.
Forma degen till bollar och rulla dem i kakao/lakritsblandningen
Placera chokladbollarna i kylskåp eller sval och låt stelna.
 
Om smeten blir för lös, tillsätt lite mer havregryn och ev kakao. Blir den för fast tillsätt mer kaffe/likör. Smaka er fram.
 
 
 
 
Om man vill kan man istället för att rulla bollarna i kakao/lakritspulver doppa dem i smält choklad. Här har jag doppat några av chokladbollarna i Summerbirds vita choklad med smak av lakrits (supergod). Blir nästan som en liten pralin - god som någon!
 
Hoppas att ni blivit lite chokladbollsinspirerade inför helgen nu. Hur gott som helst till fika, en kopp kaffe, dessert eller bara rakt upp och ner. Bara för att det är så makalöst gott!
 
 Kram Cecce