Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Vanligt och ovanligt på sjukhusskolan! Scones med lakrits!

 
 
En vanlig syn en vanlig fredag på sjukhusskolan/Bup i Lund. Vi har för vana att baka något gott till fikan som intas gemensamt sådär vid tiosnåret. Veckan ska avslutas på ett bra sätt - gärna njutbart för alla sinnen. Så att en svag doft av nybakat kan förnimmas i måndagsdimman och gör entren in i vardagen mindre stressfull. 
 
Mindre vanligt - skulle jag tro - är att när jag frågar den bakande eleven hur hon vill smaksätta sconesdegen svarar hon tveklöst: Lakrits!
På sjukhusskolan står nämligen burken med rålakrits tillsammans med kanel, kardemumma och ingefära i skåpen. Inget konstigt med det. De flesta av  eleverna  är införstådda med lakritsens olika användningsområden och läkande krafter. Och vet man inte.....så får man lära sig.
 
 
 
I dag sticker en för terminen lakrits-oinvigd elev ner fingret i rålakritshögen på fatet framför, och smakar försiktigt. Inte salt. Inte sött.  Smaken av lakrits kan förnimmas först lite senare. Jo...så är det, mässar den lakritsiviriga läraren. Lakrits har en fem gånger längre eftersmak än andra kryddor. Visste ni det?
 
Du är lite tokig, fortsätter eleven då jag drar fram en lakritsrot ur handväskan och  fortsätter berätta om lakritsrotens betydelse för matsmältningen.
 
 
 
Jo...lite tokig kanske. Men att få lära sig nya saker, förnimma nya smaker och använda sina sinnen är en bra sak att göra och påverkar måendet i rätt riktining. Viktiga saker när man inte mår så bra.
 
 
 
 
Degen blir till scones medan vi fortsätter prata om helgplaner, nyheter i världen och livet i stort och avnjuts så som fredagsscones bör göra. Med smör och ost och marmelad. Vi konstaterar att vi gott kunde kryddat med mer lakrits och bestämmer att så får det bli....nästa fredag. Kanske i äppelpajen, i grädden eller i kolakakorna måhända? Kreativiteten occh lusten får styra.
 
En vanlig fredag på sjukhusskolan alltså. Med lakrits och scones. Med kunskap och lärande. Med strålande sol och vårvärme utöver det vanliga. 
 
Kram Cecce

När man lakritsfostrat någon väl!

 Honung med Salmiak! Gott att ha som sås till glass, tänker jag.
 
 
Vad gör man när årets pressvisning inför Lakritsfestivalen äger rum en onsdag i Stockholm och man inte har möjlighet att ta sig dit?
 
 
Ja...det finns säkert olika alternativ och svar på den frågan.
Jag skickade H. Genialt!
Med sig fick han uppdraget att förutom att ta  bilder - samla på sig det bästa av det mesta av det som kommer att finnas på årets Lakritsfestival i Globen/Stockholm i helgen.
 
Således. På tåget ner till skåne bringade han med sig en liten påse med intressanta och framför allt goda produkter ur lakritssortimentet. Tack!  Dessutom en personlig inbjudan om att få göra ett studiebesök i Kista hos Rasmus och Haupt och se deras lakritstillverkning! Åh....jag har fostrat honom väl. Ett besök jag ser fram emot.
 
Alla bilder i inlägget är alltså tagna av H.S
 
 
Retro-lakrits!
 
 
 
 
 
Denna salmiakkola alltså! Har vunnit pris som Sveriges favoritlakrits 2013, 2014 och 2015. 
 
 
 
Världens dyraste lakrits från Haupt i vackra handmålade burkar designade av Cecilia Haupt Konstbyrå. Mer finns att läsa i detta inlägg!
 
H har alltså anlänt till skåne med en bit Lakritsfestival i bagaget och jag är så nöjd som man kan bli. 
 
 
 
Bild på mig och H när vi förra helgen gjorde besök i Choklad och Lakritsbutiken, med lakritsfestivalsarrangörerna Tuija och Anette i spetsen.
 
 
Sådärja.
I morgon är det fredag och vi ska hålla helg tillsammans.  Jag har inget direkt välplanerat att förtälja så här på förhand, men jag har goda förväntningar och föresatser. Må solen skina och våren värma. Lite lakrits på det och vi är hemma.
Lillan är fortfarande sjuk men på bättringsvägen och jag hoppas se henne dansa åter in i nästa vecka med samma frenesi som vanligt. 
 
Men nu ska vi hålla natt.
 
Kram Cecce
 
 
 

På årets Lakritsfestival: Världens dyraste lakrits!

 
 
Om jag kunnat hade jag köpt!
 
Hittade denna film från Haupt Lakrits på Lakritsfestivalens hemsida, där följande går att läsa:

Lagrad handrullad lakrits med 10% rålakrits från Kalabrien omgiven av Toscano White smaksatt med vit Alba-tryffel, svart Perigord-tryffel, hasselnötter från Piemonte och torkad störkaviar.

Världen dyraste lakrits kommer endast att produceras i 10 st exemplar där varje burk är unikt handmålad och signerad av Cecilia Haupt Konstbyrå med lansering den 1 april på Lakritsfestivalen på Annexet i Stockholm.Åh!

Tänk att få smaka!

Alla intäkter från försäljningen går oavkortat till Barncancerfonden. Pris: 3.600 kr per burk.
 
Kram Cecce