Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kalasgott!

 
Vilken helg!
 
Inte minst med tanke på vädret. Mitt facebook och instagrmaflöde har översvämmats med de mest fantastiska vyer med vackra höstfärger i en bedårande natur! Själv har jag inte hunnit med några utomhusturer med kameran, då jag varit upptagen med att fixa kalas för min Lilla, som nu inte är liten längre utan fyllt hela tretton år.
 
I lördags samlades så storfamiljen kring fikaordet med scones, kakor och tårta och njöt av solen som strålade in i köket och föränledde öppna skjutglasfönster på balkongen. Härligt.
Jag hade bakat tre olika sorters scones som avnjöts med sylt och ost, citronrutor, syltgrottor, chokladsnittar med turkisk peppar, spröda ingefärsflarn med chokladkräm och bananatoffetårta med blåbär och daim. Även en vegansk variant av den senare som jag belv ganska nöjd med. Idag finns det vegansk dulche de leche gjord på kokosgrädde i vissa matbutiker att tillgå som är genialiska för tillfället.
 
Receptet på tårtan har jag skrivit ner här tidigare och hittas i detta inlägg.
 
 
 
 
 
 
 
Den yngsta gästen på kalaset, tillika den sötaste och den enda som hanns med att fånga på bild.
 
Måste erkänna att det är liite skönt att sista kalaset är avklarat för i år. Har ätit tårta så jag fått hjärtklappning och sockerpåslag så det räcker...haha! 
Nåja, födelsedagskalas är synnerligen trevliga tillställningar som jag älskar att ordna och fixa med, men lagom är bäst som någon så klokt myntat.
 
 
 
Söndagen har tillbringats i Helsingborg, där vi helt plötsligt befann oss på en segelbåt under en klarblå himmel med Helsingborgs hamn som kuliss. Bryggsegling när den är som bäst. 
Målet för söndagsturen var lilla L som med sina föräldrar utgjorde ett trevligt sällskap under eftermiddagen. 
Jag fick två hedersvärda uppdrag - att baka tårta till L:s förestående dop och att vara fotograf på detsamma. Nervöst med kul. 
Eftermiddagen fortsatte med fika på Espressohouse innan vi skildes åt för denna gången.
 
 
 
Jag kan alltså återigen summera en fin liten oktoberhelg, som slutade med ett inställt tåg och snopet avlämnande på Lunds centralstation i kväll. Jag tackar SJ för en bonuskväll tillsammans med min H och njuter av sällskapet ända in i måndag och ny vecka. 
 
Det är ju trots allt inte mer än rätt att vi får en bonuskväll på köpet i en pendlande tillvaro kan jag tycka.
 
 
Kram Cecce
 

Tre i en! Kolakaka med choklad, lakrits och jordnötter.

 
Ikväll har arbetsbänken i köket varit fylld med mjöl och smör och kakao. Ja...också med klibbigt smul av sönderhackad turkisk peppar. Åh...detta godis som jag älskar mer än vad som är nyttigt. I kväll hade jag också hjäp av en hjälpreda - Rebecca, nyss fyllda 13 - och vars födelsedag vi ska fira ordentligt i morgon. En insikt om att hon sitter klistrad alldeles för mycket vid sin mobil (plötsligt händer det) fick henne att ge sig i kast med praktiskt görande (läs bakning) och knådade fram en skön chokladdeg som formades till rullar, plattades ut och grräddades till chokladsnittaröverströdda med ömsom pärlsocker, ömsom turkisk peppar. 
Kakorna kommer serveras i morgon till födelsedagsfika tillsammans med en del andra kakor, scones och tårta.
 
Tänkte dock ge er receptet till några andra kakor som jag bakde för några helger sedan. Klassiska kolakakor men med olika fyllningar. Tre olika kakor med en och samma deg. Genialt! Klassisk kaka med i ny tappning.
Dessutom lätta att baka och lätta att äta. 
 
 
 
Kolasnittar
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
Lakritssnittar
1 ½–2 tsk lakritspulver
 
Chokladsnittar
20 g mörk choklad, finhackad
 
Jordnötssnittar
ca 0,5 dl hackade jordnötter
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt dem och sirapen till smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
Rulla degen till en tjock rulle och dela den i tre delar. Smaksätt varje del med valfri smaksättning. Rulla sedan varje del till en rulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut rullen något med fingrarna.
Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt kakorna svalna på plåten.
 
 
Bakning i kväll alltså. I morgon firar vi denna dams 13 årsdag:
 
 
Den sista i raden fördelsedagskalas för detta året, vad gäller mina egna ungar. Tre av fyra fyller år inom loppet av några veckor, så det har blivit en hel del kalasande och tårtätande. Trevliga saker, men ibland lite mycket av det goda.
I onsdags festade vi på brownietårta med hallonmousse -  en riktigt god tårta, mjölkfri dessutom så även H kunde få sig en bit när han anlände framåt kvällen.
 
Och så blev det fredagkväll, det är dags för dagens sista nyhetssändning på tv, kroppen slappnar av och jag ser fram emot helg. En brittsommarhelg då temperaturen förväntas fortsätta kring de tjugo grader som vi förärats med den senaste dagarna. Förutsättningarna är goda för en vacker helg, vilket känns extra välkommet när man spänt musklerna ända in i mål.
 
Kram Cecce
 
 
 

Höstyra.

 
En av mina favoritbilder på mig i höstlöven i Oskarshamn. Trots att det var några år sedan den togs håller den än och summerar ganska bra mitt förhållande till årstiden. Älskar hösten!
 
Och det blev måndag med besked. Tisdag likaså. Vardagen rullar på i snabbt tempo och jag yrar runt i rutiner och sysslor och försöker hålla huvudet på skaft.
Lyckas sådär.
Idag glömde jag sminka mig...haha! Händer typ aldrig men i morse upptäckte jag det för sent för att hinna åtgärda. Kollegan var snäll och tyckte jag var lika fin utan och faktum var att jag glömde bort det ganska snabbt. Värre kunde det gått när jag ramlade in genom ytterdörren här hemma vid ett sent 18.30, efter arbete och inköpsrundor på olika ställen. Tog fokus på dottern som varit hemma från skolan hela dagen på grund av förkylning och glömde resten. En pasta - carbonara - middag senare hittade sonen kvarglömda påsar och bilnycklar utanför ytterdörren. Varsågod! Bara att grabba och ta, för den som hade vägarna förbi. Suck....! Som sonen så finurligt sa: Lilla mamma, vad ska det bli av dig när du blir stor?
Ja, inte lär det bli ordningsvakt i alla fall.
 
I morgon fyller min yngsta dotter, min docka och prinsessa - tretton år. Tretton!! När hände det?
Således har jag ägnat kvällen åt att baka en tårta gjord på browniebotten och hallonpannacotta. Här ska firas minsann. Således ringer klockan lite extra tidigt i morgonbitti och ja må hon leva kommer ljuda i gryningstimman. Bäst att vara redo.
 
Kram
Cecce