Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Med hopp och pepp!

 
 
Så blev det ett sådant där oförklarligt uppehåll här i min digitala dagbok igen. Helgen kom och gick. Både H och jag lever i efterdyningarna av influensa. Lite bleka. Kraftlösa. Suddiga. Men med ett leende på centralstationen i Stockholm en vintersöndag, med hopp om att snart ses igen.
 
Helgen ägnade vi oss åt att bara vara tillsammans. Under lördagens ljusare timmar förberedde vi kvällens festligheter med en tur på Globens shoppingcentra och med att baka blåbärspaj då vårt uppdrag var att fixa efterrätten till middagen. Drygt tjugo personer skulle samlas hemma hos A och M på Roslagstull för att fira den gemensamma kusinen Anna och hennes man Markus som båda celebrerat under sommar och höst men inte hunnits fira som sig bör.
 
 
 
 
Åh! Det belv en härlig och mysig familjetillställning med mycket mat, presenter, värme och kärlek!
 
 
 
 
H tillsammans med kusiner och kusinbarn.
 
 
 
A.s supergoda fisksoppa!
 
 
 
Och min blåbärspaj!!
Receptet hittar ni i detta inlägg.
 
Summa summarum: Kul födelsedagsfest. Skön helg.
 
Och nu har en ny vecka tagit fart och jag brottas fortfarande med ett något sämre mående och dålig energi. Kanske solen som idag bryter sig igenom de gråtunga skyar som belägrat sig över skåne de senaste dagarna/veckorna kan göra sitt. Tror faktiskt solen och ljuset är vad som behövs nu för att vända gnällträsket som jag tycks hamnat i..haha!
 
I kväll ska jag lägga mig under lupp och få nya fina fransar hos bästa L och i morgon ska jag till frissan. Bara för att man är låg inombords behöver det inte synas utanpå. Right?
 
Pepp, pepp!
 
Kram Cecce

Glutenfria scones på veckans bästa dag!

 
 
Mycket scones på bloggen nowadays!
 
Fredagar är sconesdagar sedan vi slagit in den vägen på fredagsfikan på jobb. Vi bakar scones och känner fredagen i oss - både kollegor och elver. En trevlig tillställning vid 10-snåret och ett bra sätt att avsluta arbetsveckan på.
Vi bakar både "vanliga" och glutenfria scones. De senare med havregryn och glutenfri mjölmix och kryddar med kanel eller kardemumma. Och egentligen är det inte så mycket svårare att baka glutenfritt bara man tänker på att använda fiberhusk och att degen ska vara lösare (tillsätter med mjölk och ett ägg)...mer som en smet. Jag brukar låta smeten "vila" i ca 10 minuter så den hinner svälla en stund. Annars gör jag inprincip på samma sätt som "vanliga".
 
 
Så här bakar jag mina glutenfria scones:
(2 kakor...ca 8 bitar)
 
50 g smör
2 dl havremjöl 
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk fiberhusk
2,5 tsk bakpulver
en gnutta salt
1 ägg
ca 1 dl mjölk eller yoghurt
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägg och blanda i mjölken. Rör om till en smidig grötliknande smet. Låt stå i ca 10 min så smeten hinner svälla en stund. Känns smeten för "hård" tillsätt lite mer mjölk. Forma till två runda kakor och grädda på 225 graders ugnsvärme i ca 15 min eller tills sconsen känns fasta och har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna!
 
 
Vad annars denna fredag?
 
Under eftermiddagen sätter jag mig på tåget mot Stockholm. Lutar mig tillbaka i tågstolen och låter mig vaggas med i rytmen av rälsdunk medan sömnen ta över. Det är min lilla plan i alla fall!
Är fortfarande omtöcknad av sviter från influensan och tänker att vila är den enda medicinen.
I helgen väntar stort kalas på Anna och Markus, så det gäller att samla kraft.
 
Mot Stockholmshemmet alltså!
 
Kram Cecce

I januarileda och utrensningstag.

 
Januarivy.
 
Grå himmel. Fuktig mark. Frusna händer. Molande dubbar mot bar asfallt. Mörka siluetter med snabba steg. Gråbruna nyanser av liv. Januari och årets tråkigaste dag.
 
Jag känner mig lite låg just nu. Försöker gå på i det som kallas rutiner och vila mig i det invanda. Tröstar mig med att det vänder förr eller senare.
Troligen beror mitt nedstämda sinnelag på influensan som inte riktigt vill släppa greppet. Som drar ner mig i sängen så fort jag kommit hem från institutionen. Som får mig att bara vilja äta choklad och ostmackor...haha.
Yes, så illa är det.
 
Har i alla fall åstadkommit en utrensning i skåp och lådor de senaste dagarna. Allt gammalt ska bort. Gamla papper, noter, minnesanteckningar, födelsedagskort, laddare, sladdar....med mera med mera. Och det känns faktiskt lättare när det är gjort. Det var min lilla nyårsplan att få lite ordning på torpet. MIn boning som blivit eftersattt under alla år av omåttlig aktivitet under kafetiden men även längre tillbaks. Skilsmässa och arbetsbyte. Barnansvar och familjebrus. Allt sådant som fått gå före ett hem i balans. 
Men nu. Nu är tiden inne att få saker och ting på plats, inrättade efter det liv jag lever nu. Inte då. Inte sen. Bara nu. Alltså sparar jag endast prylar, papper, teknisk apparatur, böcker som ger mig glädje och inspiration och som passar in i livet jag lever.  Det kallas städa och det är faktiskt renande, hur konstigt det än låter.
 
 
Det är ungefär så långt jag räcker till just nu - när kraften endast räcker till att finnas.
Och det är gott och så får det va.
 
 
Kram Cecce