Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man badar och bakar och har konfirmation däremellan.

 
Dagarna flyter lite ihop. Och samtidigt som jag...elller rättare sagt...vi, är fokuserade på att i ordningställa ett kalas av det större slaget, känns vi hyfsat semesteravslappnade och har dåligt koll på tiden. Vi badar. Jag bakar. Vi handlar. Vi cyklar ner till stranden. Badar. Pratar. Skriver bordskuriosa. Planerar blomsterdekoration. Kollar vädret. Badar igen. Kvällsdopp och morgondopp och lite praktiska saker däremellan.
 
Idag var vi och kollade på en ny kamera till undertecknad. Eller ett objektiv. Ja, snarare det senare då både en ny kamera och ett nytt objektiv föranleder en stooor kostnad. Klart är att jag behöver ett nytt objektiv då mitt nuvarande inte fungerar som det ska. Katastrofläge alltså...haha!
 
I lördags var vi på konfirmation. Min fina systerdotter konfirmerade sig i Örkelljunga kyrka och en annan lika fin systerdotter firade sin konfirmation som hon gjort något tidigare,  och vi var där för att uppvakta. En fin konfirmationsgudstjänst som efterföljdes av god mat och fika.
 
 
 
 
En  nybliven konfirmand med sina lägerkompisar!
 
 
Festen hölls hemma hos mormor och morfar och här står Rebecca med sin kusin och även hon en nybliven konfirmand och fixar till salladen.
 
 
Vi bjöds på varmrökt lax, ärtor, potatis, sallad och två sorters såser och min syste hade bakat bröd. 
 
 
Kusinhäng i soffan....precis innan kameran upptäcktes....
 
 
 
 
 
Måste du ta foto hela tiden??
 
Så klart jag måste...haha!
 
 
Supergod cheesecake till efterrätt!
 
En fin lördag alltså!
 
Dags att hoppa i säng här, efter en fin dag. Sista dagen i juli månad har alldeles för snabbt tagit slut. Tur det kommer flera! Hej, augusti!
 
Kram Cecce 

När man är sommarproduktiv och bjuder på varmvispat tårtanslag.

 
Produktiv dag! 
 
Började dagen 06.15 (bara det!) med att göra en ny laddning hallon/blåbärsbiskvier som åkte direkt ner i frysen innan de hamnade i glada munnars lag...haha! Försvinnande goda om ni inte smakat.
Sen har jag i nämnd ordning tvättat, handlat, bakat tårtbottnar i vilka jag glömde potatismjölet (!), bakat tårtbottnar igen, bakat ett glutenfritt bröd, läst på om kafferepets historta, skrattat hejdlöst i min ensamhet åt roliga ordningsregler som gäller därtill och försökt mig på att göra ett minutsiöst schema för kommande dagar då allt ska bli klart inför nästa helg.
 
Om jag hinner? Möjligtvis. Om jag fokuserar på uppgifterna. Håller mig till schemat. Dricker mycket kaffe och låter bli att hänge mig åt slösurfande och annan energislukande göra.
 
 
 
Mitt köksbord.
Allehanda anteckningar och bakböcker av varierande årgång huller om buller.
 
Det här med att anordna kalas är något jag tycker är roligt och har en viss rutin på vid det här laget. Ändå. Inte mindre nervöst.
 
 
 
En snabb bild med mobilen på min varmrörda smet till ett tårtanslag/botten.
Jag bakar numera mina tårtbottnar till klassiska tårtor som prinsesstårta och gräddtårta med varmvispat anslag. Det inneär att man värmer ägg och socker till 40 grader över vattenbad och vispar den kall till 20 grader. På så sätt får du en större volym på smeten då äggen får en bättre utvidgnings- och sammanhållningsförmåga. Och det blir en stabilare botten som inte faller ihop efter gräddning.
 
Så här gör jag, efter ett recept av Jan Hedh:
 
Klassiskt anslag/tårtbotten
 
250 g ägg (ca 5 st)
135 g socker
15 g vaniljsocker
150 g vetemjöl
(potatismjöl går också bra om du vill göra bottnarna glutenfria, alt hälften glutenfri mix, hälften potatismjöl)
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg, socker ocg vaniljsocker lätt.
Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överskrider 90 grader, annars kan äggmassan lätt koagulera. Vispa kraftigt, gärna med elvisp, tills temperaturen är 40-45 grader. Visap därefter ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit ljus och porös.Vispa inte på för hög hastighet, då tappar massan volym. När smeten är färdigvispad ska det bli djupa spår i massan. Finns det inga spår har du vispat för länge.
Sikta mjölet och bakpulvret på ett papper och vänd ner det i äggskummet med en slickepott - lätt och försiktigt så att inte massan tappar volym.
Häll massan i en tårtring, inslagen i bakplåtspapper eller använd en smord springform. Stryk upp massan på kanterna så blir tårtbottnen jämnare efter bakning.
 
Lovar att ni får en riktigt fin tårtbotten med detta recept!
 
Så. Plikten kallar igen!
Antar att vi inte bara kan leva på kakor denna dag. Älgfärsbiffar får väga upp i sötebrödssfären.
 
Kram Cecce

Frågan till en badkruka.

 
Kikar in ett slag, här i min digitala dagbok, mellan betalningarna av allehanda räkningar, matlagning och den härbärgerande tvättid som pockar på i kväll. Ja...och så har jag bakat! Kanske inte så överraskande i sig. Fyra satser morotskaka efter nytt recept och fyra satser nötfria cookies. Inte så dåligt jobbat om jag själv får säga det.
 
I morse cyklade jag och H ner till en av bryggorna vid stranden för att njuta av morgonsolen och vattnet som nu har uppnått en inte allt för okristlig badtemperatur. H har som vana att ta ett morgondopp och har så här långt inte missat en dag utav semesterdagarna. Varför bo vid vattnet om man inte badar? Ungefär så resonerar denne man som också får mig att segla med i badturerna -  dock på landbacken..haha!  Vi njuter och tar vara på sommarens små stunder av sol på detta sätt. Även om sommaren så här långt inte har varit den soltätaste här nere i söder, kan det vara skönt att vistas vid stranden och havet. Och solen, den visar sig mer än vad man tror.
 
 
Med utsikt över Barsebäck, å ena sidan...
 
 
.....Malmö å andra.
Har man tur får man bevittna svandans...
 
 
....och inte alltför sällan båtar och vattenskidåkare.
 
Ett behagligt sätt att börja en dag!
 
Nu ska jag rusa vidare med kycklingfilen. Tvätten. Kalasförberedelser.
Håller på att skriva ner lite finurlig kuriosa att förtära kring kalasborden nästa helg. Vi får väl se vad jag kan få ihop på den fronten.
 
Kram Cecce