Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Mamman med barnen och prinsesstårtorna.

(null)

Det blev en annorlunda men härlig helg med de mina. H saknades så klart men ändå. Mysigt. Familjärt. Högljutt. Lågmält.  Rått. Hjärtligt. Såsom det kan bli när en mamma och fyra syskon i olika åldrar samlas under ett och samma tak. En mysig röra av röster och viljor och gester i tvsoffa och kökshörna.  Det händer inte så ofta men desto roligare när tillfälle ges.

Anledningen till prisnsesstårtor, restaurangbesök och kalasande var sonen som fyllde 22. Samma son som för en månad lämnade boet och flyttade till Jönköping för studier. 
Sonen som nu kallar studiestaden för hemma och som bokar tidigt söndagståg för att hinna hem till tvättiden.  En  anledning som mamman köpte utan protest. 
Vad hände? frågade hon sig där på perrongen när det välkända Stockholmståget susade norrut med tjugotvååringen med gitarren, presenterna och  med vinterjackan som packats ner i väskan  i sista stund och med deklarationen att: Jag kommer inte hem  innan jul.
Tårarna brände på kalla kinder när stegen  gick mot bilen och perrongen tömdes på folk. Tjugotvå år går fort. 
Ta vara på tiden.

(null)

Prinsesstårtorna blev lyckade . En mjölkfri och en vanlig, lika till form och färg men med olika grädde och vaniljkräm. Det går faktiskt att göra mjölkfri och vegansk prinsesstårta som dessutom blir god!
Har tidigare publicerat recept på vegansk prinsesstårta. Det hittar ni i detta inlägg.

(null)

(null)

Finaste E! Grattis på födelsedagen!!

(null)

En fin helg alltså som avslutats med en lugn söndag på hemmaplan. En promenad med kameran under eftermiddagen vid havet påminde mig om tiden före H, då jag ofta tog fotograferingsturer längs strandpromenaden. Något som tiden inte räcker till för lika lätt längre.
Och så bråkar bloggverktyget med mig i kväll och datorn har bytts mot mobilen där text och bild tydligen fastnar bättre.
Det tackar jag för.

Kram Cecce 

När man känner sig rik.

 
En lördagsuppdateringen från mig, vilket får ses som något ovanligt.
Kan bero på att just denna lördag ser annorlunda ut från de lördagar jag brukar vakna upp till. Först och främst har jag besök av äldsta sonen som anlände från Jönköping under gårdagskvällen för att fira födelsedag och helg på hemmaplan. För det andra missade H täget mot skåne i går eftermiddag på grund av en inflammerad tand som i sin tur ledde till ett akut besök på folktandvården. Låång väntetid ledde till missat tåg. Suck....trist!
Således både positivt och negativt en födelsedagslördag som denna.
 
I går kväll firade vi E som fyller tjugotvå med att besöka min svågers restaurang i Malmö. Di Penco! Vi åt den godaste pizzan, och den godaste raviolin med salcicca och salviasmör och födelsedagsbarnet bjöds på tiramisu till efterrätt. Härligt att få sitta tillsammans med alla mina fyra skatter. Inte så ofta det händer nu förtiden men desto trevligare när det händer. Den enda som saknades var H, som skulle anslutit skaran om det inte vore för behovet av en lagad tand.
 
 
 
 
Mina två yngsta med italienske svågern...som såg till att upplevelsen blev något extra. 
 
 
I dag väntar fortsatt kalasande för sonen. Prinsesstårtor står redo i kylen. Nåja.,, nästan i alla fall. Det finns marsipan att färga och kavla innan härligheten är redo att ätas. Har förberett en mjölkfri prinsesstårta och en "vanlig" eftersom det finns allergiker i familjen. Förhoppningsvis hinner jag baka en och annan kaka också, men får se vart saker och ting bär mig. Veckan som gått har varit en aning krokig både fysiskt och psykiskt så stress undanbedes vänligt men bestämt.
 
Hoppas ni får en underbar helg!
 
Kram Cecce
 

Frosen cheesecake med Polly Super Crunchy!

 
God kväll i stugorna!
 
Här sitter jag framför datorn, kvällsmjuk och fin, och tänkte servera er receptet på den frosen cheesecake med Pollys Super Crunchy som jag bjöd mina gäster på i helgen. Om jag ska vara ärlig har jag redan delgett receptet här tidigare. Då med maltesers och med daim. Man kan säkert använda annat knaprigt eller krispigt chokladgodis också, men denna lördag hade jag fått möjligheten att testa Cloettas nyhet Polly Super Chrunchy och passade på att fylla min cheesecake med det.
Hur gott som helst.
På toppen använde jag Marabous mjölkchoklad med salta mandlar som jag smälte ner i vispgrädde till en tryffel som sedan breddes över cheeseckaken.
 
 
 
Här kommer receptet för den som vill testa:

Det här behöver du till en rund form 25 cm :

1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

2 påsar med Polly Super Crunchy

Topping:
200 gram mjölkchoklad. Jag använde Marabous  mjölkchoklad med saltade mandlar.
1/2 dl grädde
3 msk smör

 

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Tryck gärna upp kexen lite upp mot kantena.

 

Ta fram tre olika skålar, dela äggula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och maltesers i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev.

Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat. När cheesecaken stelnat något, häll över tryffeltoppingen. (Jag hällde på min då den var fryst och strax innan servering.) Ta fram kakan minst en kvart innan servering.

(Receptet har jag hämtat från Jennys Matblogg.)

Jag gjorde även en mjölkfri variant som också blev lyckad, men det receptet får ni en annan gång.
Blir så glad när jag lyckas hitta mjölkfria varianter på användbara bakverk, så alla kan få del av härligheten.
 
Så. Hoppas ni får användning av receptet. Frosen cheesecake är ett sådant bra påfund tycker jag, då det är relativt enkelt att göra och kan förberedas i god tid. Sånt gillas.
 
Annars en bra dag i sjukhusskolans lokaler tillsammans med elever och kollega. Numera är vi bara två lärare - jag och Lisbeth - som arbetar på sjukhusskolan Bup. Ett pyttelitet arbetslag men nog så kraftfullt. Är glad för att vi kamperar så bra ihop och att vi lyckas uträtta sånt som känns viktigt med de som behöver oss mest.
Tacksam över att jag har ett meningsfullt och roligt arbete att gå till varje dag, speciellt när det svajar i periferin och oron belägrar sig i mammahjärtat. Inget som inte löser sig men som kan vara svårt att se när vägen är grumlig.
 
 
Kram Cecce