Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bjuder på rabarberrutor med kardemummamaräng!

 
Grattis alla mammor!

Hittade en bortglömd favorit i receptsamlingen när jag botaniserade inspiration inför studentfirandet som kommer att hållas i detta hus om någon vecka. Rabarberrutor med kardemummamaräng - ingen tårta - men nog så goda att bjuda på en dag som denna. Tyvärr har jag ingen möjlighet att åka hem till min egen mor idag, men hade gärna bjudit henne på dessa godingar om jag haft tillfälle. Vi hade lite morsdagsfirande förra veckan då vi festade på citronprinsess och det spelar ju egentligen ingen roll vilken dag på året man uppmärksammar sina nära och kära. Sådant är inte förunnat en viss dag om året. Om ni frågar mig kan man gott fira sina mammor året om.
 
Såg den här lilla dikten som Marika skrivit på facebook och tycker den är så fin och får sammanfatta det jag själv känner inför kära mor:
 
Då mammorna kom till
var tanken ganska klar
en mamma har nåt i sig
som ingen annan har.
Hon ger dig all sin omsorg
försöker att förstå
i alla livets väder
hon är att lita på.
Grattis lilla mor!
 
 
Klicka på länken så kommer ni till receptet!
 
Solen försöker bryta sig genom gråtunga moln och lyckas väl sådär. Med tolv grader utanför husknuten känns det som om vädergudarna sänder en repris på aprilvädret detta år, men om man får tro vädrlektsrapportören på tvrutan framför mig är värmen på väg framåt nästa helg. Ser fram emot det!
 
Idag då? Här ska det bakas pizzabullar som Lillan beställt inför skåneresan med klassen nästa vecka, en runda till matbutiken för storhandling står också på söndagsschemat och en del uppdrag här vid datorn ska utföras.
 
Önskar er alla en riktigt fin morsdag!
 
Kram Cecce

När man tillbringat en lördag på Österlen!

 
Jag har haft en fantastisk dag på Österlen med min kusin. Vädret kanske inte var det bästa och vi iklädde oss halsdukar(?) och strumpbyxor och extra jackor i morse men framåt eftermiddagen kikade solen fram över gula rapsfält och vi kunde börja skala av oss vinterbeklädnaden. 
Vi började turen i Tommarp, fortsatte sedan till Simrishamn, Hammenhög, Glemminge och slutade på Lilla Torg i Malmö och har botaniserat bland prylar och godsaker i medelhavsinspirerade miljöer, skånelängor och vandrat runt bland retrohänförande interiörer.
En avkopplande och uppiggande dag alltså! Är framför allt glad för besöket på Olof Viktors cafe - ett ställe jag länge velat besöka, men som inte blivit av. Åt bland annat citronmarängpaj och chokladkolasnittar som var magiskt goda. Ett cafe ni måste besöka om ni någon gång kommer till södra delarna av skåne!
 
 
 
Två glada kusiner på vift!
 
Ska berätta mer om vår skånetur i kommande inlägg men nu är det sannerligen hög tid att hoppa i säng.
 
Kram Cecce
 
 

När man bakar en glutenfri rabarberkaka med kanel och har hela helgen framför.

 
Hej hopp fredag!
 
Har landat hemma igen efter en kortare arbetsdag. Slutar nämligen lite efter lunch på fredagar vilket gillas och föranleder fria fredagseftermiddagar. Om en stund ska jag bege mig ut i handeln för att bland annat köpa matvaror till kvällens middag, men först tänkte jag dela med mig av receptet på dagens kaka - fredagskakan vill har som tradition att baka på jobb.
 
Idag blev det en man-tager-vad-man-haver-kaka, ihoprörd i all hast då jag inte hade något inplanerat i bakfickan. Men den blev riktigt god ändå. Vi har en rabarberplanta i rabatten utanför institutionen som kom väl till pass (även om den är ganska liten). Kakan bakade jag i en mindre fyrkantig braspanna och skar i rutor, men det går lika bra med en rund springform. I skafferiet hittade jag glutenfria havregrn, lite mandelmjöl och maizena som åkte ner tillsammans med ägg och smält smör. Svårare behöver det inte va att åstadkomma en glutenfri rabarberkaka.
 
Receptet kommer här:
 
100 gram smör
2 ägg
2 dl rörsocker
1-2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3-5 stjälkar rabarber (beroende på storlek - ska täcka kakans form)
1,5 dl maizena majsstärkelse
0,5 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl (går bra att stöta havregryn i en mortel eller mixa i en mixer till fint mjöl)
kanel
 
Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned de torra ingredienserna och smöret.
Häll upp i en smörad liten braspanna eller rund springform ca 22 cm i diameter.
Skär rabarbern i mindre bitar.
Strö gärna lite socker och kanel rabarbern innan du lägger dem ovanpå smeten/kakan.
Strö ev över mer kanel.
Grädda i ugnen i nedre delen i ca 30 minuter eller tills kakan är klar och fått fin färg.
Servera med vaniljvisp.
 
 
Tror jag sitter kvar en stund i tystnaden här vid köksbordet och känner fredagen i mig innan det är dags för andra åteganden. De yngre barnen är denna helg hos sin pappa och hur det än är, är det ibland skönt med lite egentid.
I morgon styr jag kosan mot Österlen och Simrishamn för att botanisera i små butiker och ta en fika på Olof Viktors cafe. Längtar redan.
 
Trevlig fredag alla!
 
Kram Cecce