Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Dagens bästa!

 
Idag slog kollegan Lisbeth och jag på stort och lunchade på Grand Hotel i Lund. Dagens bästa var utan tvekan räksmörgåsen som inmundigades i julpyntad sal mellan fortbildningstimmarna på anrika AF-borgen. En intressant och lärorik dag med en hel del inspiration i vårt fortsatta arbete. Det tackar vi för.
 
Kan inte riktigt förstå att det är knappt tre veckor kvar innan vi går på lov och julen tar vid. Känner mig inte helt i fas med klädda julgranar och blommande amaryllis, men förmodar att julstämningen infinner sig vad det lider. Jag har fullt upp med vardagsbestyr och vara en stabil moder som inte håller på att oroa mig för sådant jag ändå inte kan göra något åt. En moders lott förmodar jag, men ändå. 
 
Fick ett oväntat besked i kväll om att äldsta sonen kommer hem från Jönköping i helgen. En kort visit men nog så välkommen. Det var några månader sedan vi sågs sist, så det ska bli mysigt. 
Helgen för övrigt kommer att bestå av julmarknad och födelsedagsfirande på hemmaplan. Det som egentligen skulle bli en stockholmshelg blir en skånehelg. Således möter jag H i morgonkväll på Lunds centralstation och förundras över att det redan gått en vecka sedan vi skiljdes åt!
 
Kram Cecce
 
 

När man närmar sig advent: Glutenfria pepparkaksmuffins med frosting och lingon.

 
 
I fredags bakade vi pepparkaksmuffins med frosting och lingon på sjukhusskolan. Vi firar alltid veckans arbete och helgens ankomst med en fredagsfika. Det är svårt att låta bli att ryckas med i den advents-och julstämning som redan börjat florera lite varstans och nog har man en längtan efter julens dofter och smaker. Således spred sig pepparkaksdoften i rummen och fick längtan efter jullovet att stegra sig längs väggarna. (Glömde ta bilder på godsakerna men hittade en bild från tidigare år som får tjänstgöra som inspiration även denna gång.)
 
Jag hämtade receptet från Glutenfria godsaker men ändrade lite.
 
Glutenfria pepparkaksmuffins
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk fiberhusk
2-3 tsk pepparkakskrydda
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
3 dl glutenfri mjölmix eller rismjöl
 
Vispa ihop smör och socker med elvisp.
Knäck i äggen ett i taget och vispa till en fluffig smet.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
Klicka ut smeten i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 15-20 minuter.
 
 Frosting:
 75 g smör
4 dl florsocker
1 tsk pressad citronsaft
300 g färskost
 
Dekorering:
Lingon
 
Frosting: Vispa rumsvarmt smör mjukt, gärna med elvisp. Sikta i flor-socker. Blanda i citronsaft och färskost och vispa ihop
Lägg frostingen i en spritspåse och spritsa en rejäl topp på varje muffins, eller bred på frostingen.
 
 
Igår reste sig då årets julgran på torget vid centrum i byn där jag bor och pyntades med belysning.
Säga vad man vill, men nog lyser adventspynt och upplysta granar upp i vintermörkret och gör tillvaron lite mera uthärdlig. Hur hade vi klarat oss utan? Nu har vi även här, längst i söder, förärats med frost, sol och minusgrader och i går åkte dunjackan på för första gången denna vinter. 
 
Köpte även idag, under min sedvanliga eftermiddagstur i Icabutiken, två styck adventskalendrar som utlovade dumlekolor i luckorna. Det spelar liksom ingen roll hur stora barnen blir, för chokladadventskalender ska det liksom vara. Vi får väl hoppas att kalendern inte länsats på sitt innehåll innan måndaden nått dag nummer tio! Trettonåringen lovade och bedyrade att så icke kommer att ske medan artonåringen lät mera tveksam...haha! Suck...det där med klädsam avhållsamhet och tålamod är tydligen inte förärat alla i barnaskaran.
 
 
Kram Cecce

I sådant som räknas! Söndagsbrunch på Hotell Scandic Star!

 
Idag har jag träffat Christel och Malin/Fnulan och Cornelia och lilla Elise och vi hade några mysiga timmar på Hotell Scandic Star i Lund. Malin hade bjudit in oss för att avnjuta en faboulöst god och ståtlig brunch!  Ingenting saknades. Vi bjöds på allt ifrån inlagd sill, charketurier, sallader, varmrätter, våfflor, bröd och massor av allehanda rätter, tlll ett helt bord med desserter, frukt, kakor och chokladfontän. 
Åh! Behöver jag säga att jag inte behövt äta mer idag?
 
 
 
 
 
 
Härliga Christel!
 
 
Om jag ska vara ärlig, så inriktade jag mig mest på dessertbordet! Hade kunnat äta ännu mer om inte sällskapet i övrigt hade underhållit mig med berättelser ur livet och allt som hänt sedan sist vi sågs.
 
 
 
 
 
Fina Cornelia, som nu blivit mamma!
 
 
Här står jag och slevar upp favoriten, bärpaj med vaniljsås!
 
bild: Malin
 
 
 
 Dagens sötaste! 
 
Bestämde mig redan när vi några timmar senare, mätta och brunchfryntliga, gav oss hemåt igen att jag skulle komma tillbaka för att avnjuta fler bruncher här på Hotell Scandic.
 
Mat och godsaker i all ära. Det bästa var ändå att få möta mina vänner igen. Få tiden att umgås, att vara nära,  prata här, prata nu och finnas för varandra.
 
Det är sådant som räknas. 
 
 
Dagens brunchgäng!
 
För övrigt har vi haft en fin helg. Jag och H har varit på födelsedagsuppvaktning och ägnade hela lördagen åt att fira en nybliven femtioåring i familjär atmosfär, god mat, tårta och glada möten. Sådant som piggar upp i mörk novembersfär. Och så har jag haft mysigt besök av min vän Mia som lite oplanerat förgyllde fredagsmyset med sin generositet, värme och spännande skildringar ur levnadsloppet.
H har sörjt för övningskörning med sonen (tack!!) och som vanligt funnit till när jag som bäst behöver.
 
En vänskaplig och kärleksfull helg alltså, som onekligen framkallar en känsla av tacksamhet.
 
 
Kram Cecce