Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När första ljuset brinner.

 
 
 
Har ni haft en fin första advent?
 
Det har jag, även om jag inte fått upp en endaste adventstjärna eller annat adventspynt i hemmet. Min egentillverkade adventsstake kom i alla fall sent om sider på plats då vi i kväll landade hemma efter en intensiv helg på julmarknad och födelsedagefirande av min mor. Det har varit roliga dagar med mycket umgänge, mat, familj, släkt, vänner och cafe. Får visa er bilder från helgen i morgon då timmen har blivit för sen för vidare utläggningar. Ny vecka väntar i morgon och det är bäst att vara redo.
 
Den yngsta påminde mig i bilen hem om förväntad julkalendersöppning i morgon bitti. Det fanns en tid då jag gjorde små paket och hängde i prydligt upphängda kalendrar i olika utföranden som mormor låtit tillverka, en tradition som trist nog har fallit till föga för undertecknads brist på tid. Numera köps i bästa fall en chokladkalender i matbutiken, som länsas på innehåll innan månaden har nått dag nummer tio. I år dock har Lillan lovat att hålla sig från frestelsen och jag får ge mig ut på chokladkalendersjakt under morgondagen. Bäst så.
 
Själv har jag fått en underbar liten tekalender av Emma, med en tepåse för varje dag fram till julafton. Alla med olika smak. Har nyss avnjutit ett gott ingefärste och jag ser redan fram emot att få prova morgondagens.
Det är något visst med adventskalendrar trots allt. Barn eller vuxen, spelar ingen roll.
 
Och just som jag är färdig med att trycka på publiceringsknappen kommer jag på att det visst inte är första december idag. Aj då...tjuvstart av tekalendersöppning här alltså. Säg det inte till någon...ha ha. Första advent - första december...är ju ungefär samma sak? Nåväl. Så säger vi.
 
 
 
Kram Cecce
 
 
 
 

Full rulle och lite räkmacka och polkagriscakepops däremellan.

 
 
 
Bilderna är från går då jag och kollegorna unnade oss en fredagslunch på Grand Hotell i Lund. Ska det va så ska det va. Ett av våra favoritintag är deras räkmacka som inte går av för hackor. Att dessutom få avnjuta den med vänner i rustik festlig miljö gör inte saken sämre.
 
Resten av fredagen gick undan. Minst sagt. Hamnade i säng en bit efter midnatt efter att ha tagit mellansonen till frisören, hittat både ny vinterjacka, vinterskor, känning, feststrumbyxor och glitterskor till Lillan, utan större konflikter. Puh! Det blev ett givande och tagande gällande snygghetsfaktor och mammans mera praktiska tänk, men det gick bra och nu är den lilla rustad både för vinter, julfirande och en kommande Nobelmiddag på skolan.
Vidare blev det fredagshandling i matbutiken och enchiladas till middag innan jag började förbereda dagens event.
 
 
 
Idag ska jag nämligen bistå med hjälp och servering på en julmarknad i Åsljunga. Gjorde cakepops med polkagrisströssel och choklad- och lakritsbollar som jag ska ta med mig när jag och barnen kör upp idag. Kommer bli ett fantastiskt cafe´ bland alla andra fina utställningar och försäljningsstånd på den gamla gården. Julmarknader är alltid mysiga tillställningar.
 
Nu är det dags att väcka resten av familjen. Själv har jag varit vaken ett bra tag och tagit fram hela mitt förråd av vånings- och uppläggningsfat som också får åka med liksom en hel del annat bra-att-ha-på-ett-café-prylar. 
 
Önskar er alla en fantastisk lördag!
 
Kram Cecce

Glass på cashewnötter!

 
Sprang över ett recept på annorlunda glass när jag surfade runt bland olika bloggar då jag letade efter sockerfria recept på kakor. Vi får nämligen en del förfrågningar efter just sockerfria alternativ på C&C Trädgårdscafé.
 
Älskar glass! Snudd på mer än kakor (om det nu går) och jag hoppas att jag någon gång kan ha en egen glasstillverkning på ett framtida café. Så när jag fick syn på detta glassrecept baserat på cashewnötter var jag bara tvungen att prova. Glass på nötter? Kan det funka?
 
Efter att ha varit något skeptisk måste jag säga att jag blev positivt överraskad. Ett bra alternativ om man älskar glass men vill undvika grädde eller äta sundare i största allmänhet. Nötglassen behöver heller inte sötas med vanligt socker. Jag använde agaversirap och Ica:s sötströ men man kan göra som man vill här, Toppade dessutom med sockerfri chokladsås (Gymgrossisten). Riktigt gott faktiskt.
 
Om någon vill prova kommer receptet här:
 
 
Glass på cashewnötter
 
2,5 dl (120 g) cashewnötter
drygt 3 dl mjölk (eller valfri sort tex mandel- havremjölk)
3 msk socker av valfri sort (jag använde agavesirap och sötströ, men andra alternativ går också bra, tex kokossocker) 
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver
 
Blötlägg nötterna i vatten i 2 timmar (inte längre för då blir de slemmiga). Låt dem torka väl på en handduk eller papper. (Jag lade nötterna i blöt över natten men de ville inte torka ordentligt och tillslut torkade jag dem på svag värme i ugnen) 
Mixa alla ingredienserna till en slät och fin konsistens. Jag använde min Magic Bullet men en stavmixer eller liknande går säkert bra. Kör nöttmassan i en glassmaskin och ät direkt! Går även bra att frysa men ta då fram glassen 15-20 minuter innan den ska ätas.
 
 
 
Något till helgen kanske?
 
Inte klokt vad tiden springer iväg. Tycker inte jag hinner så mycket mer än att sova, jobba, äta och diverse läxläsningar kring köksbordet innan dagen är slut. Kanske beror på att den ljusa delen av dagen är kort och det känns ibland som om man lever i ett ständigt mörker. Ser fram emot helgens pyntning med ljusstakar och stjärnor i fönsterna. Idag adventspyntade vi på jobbet och vips blev allt så mycket mysigare och mjukare.
Nu fattas bara glöggen och pepparkakorna!
 
I morgon är det fredag och jag har ett digert schema att hinna med efter jobbet. En frisörtid att passa, tvättid i tvättstugan, inhandling av vinterskor och klänning till den yngsta och bakning av pepparkaksmuffins, chokladbollar, cakepops och en del annat inför lördagens julmarknad där jag ska förestå caféverksamhet. Puh!
Här gäller det att utnyttja fredagskrafterna...ha ha. Nåja. Det ska nog gå.
 
Kram Cecce