Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Halloweenpimpade kanelbullar!

 
 
Phu! Första dagen på novemberlovet...eller...läslovet som det numera kallas. Har dock inte läst en enda rad - däremot flyttat runt en ansenlig mängd böcker i ivern göra en liten omfördelning av rummen. En yngre och en äldre i syskonskaran hade enats om att det var en bra ide. Den äldre sonen tyckte det var dags att han fick det största rummet och den yngre dottern tyckte detsamma (för ovanlighetens skull..haha!) Ett byte i alla vänskaplighet men som krävde en del möbelflyttande och allehanda löst liggande pinaler. Men nu är det gjort och jag har fördjupat mig i intensivt rensande och städande. Ganska nöjd med det tilltaget faktiskt.
 
Vad jag mer är nöjd med är dessa halloweeninspirerade kanelbullar vi bakade i helgen. Ojojoj....så gott! Kanelbullen - det absolut godaste bakverk what so ever! Jag använde mig av receptet i detta inlägg men degen fick sig en extra skjuts av två äggulor. Jag tycker den bästa vetebullsdegen är den med en fördeg som fått jäsa en god stund. Blir så mycket smakrikare bullar och minskar risken för överjäsning och ihopsjunkande bullar. Äggulorna gör degen blank och smidig! Vi gjorde kanelbullarna mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk som degvätska. Efter gräddningen pimpade jag dem med orange glasyr, rött strössel och lakritsflakes. Jajamen! Lite udda - men otroligt gott!
 
 
 
Igår fick bullarna följa med till Mölle där de avnjöts på klipporna i solen vid havet! Livsnjutning på hög nivå.
 
Nu ska jag avsluta detta inlägg med att önska er alla en fortsatt trevlig afton och en god natt. Dags för denna kropp att få sig en välförtjänt vila innan jag hoppar upp i morgon bitti för en morgonpromenad med Kerstin, som jag inte träffat på ett tag. 
Läslov alltså! Vilken bra uppfinning.
 
Kram Cecce

När vägen går mot Mölle.

 
Rakt in i höstprakten.
Så kan man sammanfatta dagens utflykt till Ransvik/ Mölle. Mina gamla hemtrakter bjöd på fantastiskt höstväder, färgsprakande trädstammar längs slingrande vägar, hisnande utsikt längs knivskarp horisont, sand och klippor längs en omväxlande kustremsa och frisk havsluft. En vacker dag helt enkelt.
 
 
Vackra Mölle.
 
 
 
Ransvik.
 
 
 
 
För att inte upprepa mig alltför mycket, har helgen sprungit iväg alldeles för snabbt. Det blir ju så när man har det bra. H och jag har varvat praktiska och delvis jobbrelaterade göromål med sköna stunder, god mat och umgänge med ungdomarna här hemma. I går kväll firade vi halloween med att laga god mat, tända en ansenlig mängd stearinljus, göra pumpalykta och baka halloweenpimpade kanelbullar. Kanske inte i den ordningen men stämningen fanns där. Mys.
 
Tidigare i kväll vinkade jag av H vid stationen i Lund, med ett: Vi ses på onsdag. Nu väntar nämligen ett skönt och välbehövligt lov och en förestående Stockholmsresa. Men först ska jag kampera mig med mina söner härhemma. En omorganisation av rumsfördelningen ska verkställas. Bland annat.
 
Kram Cecce
 

När man förbereder sig med spökmaränger.

 
 
 
En gammal bild från arkivet spökmaränger! Ett enkelt men kul pyssel i Halloweentider!
 
Och idag ska vi baka just spökmaränger med mina elever på jobb. Så här sista dagen innan ett efterlängtat novemberlov och en förestående halloweenhelg passar vi på att gotta ner oss i spökmaränger och att karva i pumpor. Pumpakärnor och oranget pumpakött all over the place...haha!
För övrigt denna fredag ska jag på lunchdate med min H, shoppa de sista attiraljerna inför Rebeccas lägervistelse nästa vecka, äta tacos med familjen och allmänt känna in mig i den där känslan av fredag och att ha en väntande ledighet att spendera.
Inte helt fel alltså.
 
Spökmaränger:
 
2 ägg
1,5 dl strösocker
20 g mörk choklad
 
 Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först på lågt varv några minuter. Öka farten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en blank fast smet. sätt en slät tyll i en spritspåse och spritsa ut höga toppar på en plåt med bakplåtspapper. Gör små armar genom att nudda dem lätt med ett finger.
Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt dem svalna och se till att de står torrt. Smält chokladen och vik ihop en bit smör- eller bakplåtspapper till en strut med pyttelitet hål. Häll i den smälta chokladen och spritsa ut ögon på spökmarängerna. Förvara torrt, helst i låda med lock!
(Receptet hämtat från Allt om Mat)
 
 
Kram Cecce