Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man får det man förväntar sig!

 
 
Nyss kommit hem efter en trevlig kväll med dessa sköningar! Bästa restaurangen, med bästa svågerservitören och värsta familjen...haha! Åh, jag har ätit min favoriträtt på detta ställe - file mignon med två såser (pepparsås och ädelostsås, den sistnämnda beroendeframkallande). Samma rätt som jag inmundigade 1988 och åren fram över nittiotalet då jag så fort studentbudgeten tillät. Det är det som är charmen med Mando (förutom min italienske svåger då) - att man får det man förväntar sig. Samma meny och miljö som på sjuttiotalet.
Anledningen till allt det goda är att mellansonen fyller sjutton i morgon och vi tjuvstartade firandet i kväll!
 
 
 
Ytterligare ett bildnedslag från dagen som gått. Kanelbullar redo att svishas in i ugnen för att ätas lagom till fredagsfika på jobb! En av dagens höjdpunkter tillsammans med elever och kollegor. Fredagar är bulldagar. Bradagar. Utan tvekan.
 
Mer då?
Ett samtal från Emma - min äldsta som befinner sig på andra sidan jordklotet och just denna vecka gör avbrott från studierna i en ensam trip i Australiens mera glesbefolkade del, med snorkling som mål. Du är så modig. Du fattas oss här hemma, men härligt att du har det bra. 
 
Nu har vi andra landat här. I soffan. Trygga i det välkända.  Framför Idol. Med fötterna på bordet, pösnöjda med fredagskänslan i kroppen.
Just så.
Och inget kan vara bättre.
 
Kram Cecce
 

När även solen har sina fläckar.

 
 
Idag: Rakt in i skogen! En härlig stund i arbetskostym med en av våra elever.
 
Jag springer runt i hemmet. Plockar undan. Styr upp. Torkar golv. Lagar tomatsoppa och gör varma mackor, som föregåtts av inhandlingsturer i matbutiker efter skogstur och arbete. Glömde bröd och lök någonstans på vägen (troligen i butiken på "bandet") mellan butik och parkering och... Ja.ja. Även den bästa brister ibland. Även solen har sina fläckar....haha. Sånt man får intala sig när man står i köket och ska göra varma mackor till hungrigt folk och får klara sig med kvarvarande brödslantar på hemma plan.
 
Dagen innan och kvällen då H ska anlända föregås alltid av en viss förvirringspanik. Får för mig att jag måste städa och göra fint och är allmänt ofokuserad på allt annat. Trots att han nu bott här hemma varannan helg i nära två år!! Konstigt vad distansförhållande för med sig....det blir liksom nytt varenda gång vi ses.
 
Och ni måste jag hasta vidare. Hänga tvätt och dra några varv med dammsugaren innan det är dags att köra till Lunds Centralstation. 
Det är sådant jag sysslar med nu. I torsdagskvällen med Idolerna strömmandes ur tv-apparaten.
 
Ja. Ja.
 
Kram Cecce

Glutenfri (mjölkfri) äppelkaka med mandel och kokos.

 
 
Nedsjunken i soffan med barnen runt omkring. 
Idoltävlandes stämmor från tv-apparaten blandas med snor och den yngstas rop efter snytpapper. Brodern suckar över lillasysters ständiga fräsande och den tredje - modern försöker nå tvkontrollen för att höja ljudet ett snäpp för att lugna den lite irriterade stämning som råder mellan sjuksoffa och Idolengagemang. Men ändå.
Vardagsnära stunder som gör livet ömt och vackert.
 
Jag hoppar tillbaka i tiden till en annan mysig stund. Lördag i boet och jag bakar en äppelkaka med kokos och mandel medan H arbetar med videoredigering vad som såsmåningom ska bli en film till paret som gifte sig i sommar. Det är så skönt när man kommit till det stadiet i en relation att man kan syssla med olika saker. Sida vid sida. I olika rum, men ändå med en känsla av gemenskap.
Sen äter vi kaka och dricker kaffe mellan datorerna och undviker smulor och kladdiga fingrar på tangenter  innan resten av familjen villigt förbarmar sig över resten. 
 
 
 
 
Och receptet får ni här:
 
Glutenfri äppelkaka med mandel och kokos
 
1 ½ dl glutenfri mjölmix
2 dl rörsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl riven kokos
1 dl mandelmjöl
125 g smör, rumsvarmt (alt. mjölkfritt margarin)
2 ägg
1 dl yoghurt naturell, ­3% (alt havregurt)

Fyllning
ca 2 äpplen
mald kanel
pärlsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop mjölmix, rörsocker, bakpulver, vaniljsocker, kokos, mandelmjöl och smör i en skål.
 Tillsätt äggen och yoghurten och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant och bak-plåts­papper i botten.
Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i ett snyggt mönster ovanpå kakan. Strö över kanel och pärlsocker.
 Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
Servera gärna äppelkakan med vaniljglass eller vaniljsås.

Det är ungefär nu - så här långt in i inlägget med bilden av en svunnen äppelkaka på bildskärmen - som jag känner mig hungrig och trött på samma gång. Suget efter äppelkaka gör sig påmint och jag önskar jag gömt undan en bit. Smygätning är jag nämligen bra på..haha! Det söta får obönhörligen vänta tills nästa helg till förmån för natt och sömn.
 
Precis så.
Tid för vila.
 
Kram Cecce