Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har en sundspärla och en torsdagsbubbla.

 
Nedslag i söndag. Helsingborgs hamn. Och det var sol och det var varmt som om sommaren inte var slut.
Jag och H landade på Dunkers Kulturhus efter cykeltur längs Helge å. Färdades från inland till kustland och konstaterade att skåne har många ansikten. Vackra ansikten. Ett av dessa - Helsingborg!
 
Vi satt där nere vid Norra Hamnen, med näsorna vända mot solen. Såg båtar och lyxfartyg som radats upp längs kaj och brygga och lät hungern stillas med god mat från Dunkers restaurang. Ja...livet alltså. Där och då perfekt.
 
Målet var en fotoutställning - Bending Reality av Erik Johansson! En magisk sådan och helt plötsligt befann vi oss mellan dröm och verklighet. Mellan obekant och verkligt. En surrealistisk lek i optiska dimensioner.
Helt klart värd att se om ni har möjlighet!
 
 
 
 
 
 
 
 
Någon tog sig ett dopp i det blå....
Sommarens sista?
 
 
Med havet och stranden mitt i stan!
 
 
 
 
 
 
Hann inte skriva något här i går kväll. Bröt min kvällsrutin i att försök att somna tidigare än vanligt men lyckades föga. 
I min lilla stressbubbla. Barn som fyller år. Presenter som ska inköpas.Kalas som ska förberedas. Menyer planeras. Räkningar betalas. Tjat om glasögon. Tjat om läxor. Inneboende rädslor som begränsar allt kreativt tänkande. Små vardagsbekymmer som växer sig stora när tunnelseende infaller. 
Ja. Ja. ja.
Vi hamnar alla där emellanåt.
 
Idag är en annan dag och livet känns bättre efter sömn och kaffe och en slags betraktande utifrån där allt plötsligt känns trivialt. Ibland får man tvinga sig till rätt perspektiv och byta tunnelseende mot paraplyseende.
 
Vila i att allt ordnar sig.
 
 
 
Nu ska här bakas något som kan liknas vid en tårta.
 
Kram Cecce
 

Synbart synfel.

 
Bilder från i söndags då vi blev medbjudna ut i naturen på cykel av H:s bror och svägerska längs Helge å.
Magiskt vackert.
 
 
 
 
Och vi drack kaffe....
 
 
 
....och njöt i hösten. Av att bara vara. Prata. Beundra....
 
 
...innan vi skiljdes åt för denna gången, för vidare färd ut i söndagen.
 
 
Och nu vidare till dagens förehavande. För det är väl det detta forum är tänkt för. Att hålla koll på dagarna som försvinner i vardgar och helger - en del ganska obemärkt, en del med mera kännbart innehåll. Min dagbok. Fri att läsa och begrunda som man vill. 
 
Så. Idag. Tisdag.
Jag har av olika anledningar rest tillbaka i tiden här i bloggen. Läst min historia, vilket varit både lustfullt och fasansfullt...haha. Konstaterar krasst att mitt liv och leverne förändrats ganska mycket sedan första raden plitades ner i januari 2009. Väl är det. Förändring kräver utveckling. För hoppningsvis till det bättre. Ska ialla fall använda min insamlade information om då och nu i ett framtida projekt som jag inte kan berätta om nu. 
 
Och så har jag varit hos optikern med den yngsta och fått konstaterat det vi anat. Glasögon!
Resultatet mottogs med gott mod av den lilla (som inte är så liten längre) Alltså har det provats bågar på Synsam i kväll. Inget lätt projekt!
Desto lättare att falla för tjatet om jeans med hål i som fick följa med i påsen hem denna gång. Glasögonbågar ska man nämligen inte stressa med.
 
Så var det med det. Tisdagen har gjort sitt och jag med den.
Nu säger vi - godnatt.
 
Kram Cecce

När man har en förvirrad granolaperiod.

 
Nyss sprungit runt och letat efter mina glasögon (som jag numera inte klarar mig utan när fokus måste göras i bokstavsformat) och höll på att bli tokig för att jag inte hittade dem där jag var heeelt SÄKER på att jag lagt dem sist. Så jag har sprungit runt och fäktat med armarna i yviga gester och beklagat mig å det ljudligaste för alla som velat lyssna (det vill säga ingen)...ända tills jag sprang förbi spegeln i hallen och råkade slänga en blick på min spegelbild och såg var glasögonen tagit vägen. På huvudet!!
Jamen....
Inga fler kommentarer på det.
 
Då har jag det bekräftat. Att jag är en ganska virrig typ, vilket alla som känner mig nog kan stämma in i. Ibland undrar jag hur stor del av min vakna tid jag springer runt och letar efter saker? Tid som kunde spenderats bättre. Nåja. Jag tänker inte föra någon statistik över detta, men kanske öva mig på att var lite mer närvarande här och nu? 
 
 
 
Och nu var det inte detta jag skulle ägna detta inlägg åt, utan samla i hop mitt spretiga måndagsjag och visa en bild (från förra året dock) på min granola jag ikväll knåpat ihop. Ty här i huset har vissa hamnat i en slags granolaperiod och jag börjar bli trött (och plånboken tom) på att fylla Icas kundkorg full med granolapaket. Finns liksom ingen ekonomi i det. Alltså har jag äntligen tagit mig i kragen och gjort min alldeles egna granola efter följande recept, som kan varieras lite hur man vill och vad man har hemma.
Basen är i alla fall:
 
4 dl havregryn
1 dl grovhackad mandel
0,5 dl linfrön (eller chiafrön)
någon matsked honung eller agavesirap
någon tesked kanel
ca 2 msk smält kokosolja
0,5 dl vatten
0,5 dl pumpafrön 
0,5-1 dl valnötter
en gnutta salt
 
Det är grunden. Idag fick lite krossat bovete och kokosflingor följa med på plåten. Även torkad frukt kan tillsättas efter gräddning om man så vill.
 
Jag breder ut alla ingredienserna på en bakpappersklädd plåt. Ringlar över honung efter tycke och sötmasmak liksom kokosoljan blandad med vatten. Kryddar med kanel och lite salt. Blandar om och sätter in plåten i ca 200 graders ugnsvärme sisådär en 15 minuter. Man får passa granolan så att den inte blir bränd och röra runt några gånger under gräddningstiden. Sen tar man ut granolan när det doftar gott i köket och den är sådär gyllenbrun. Låter svalna och häller i en glasburk.
Voila! Svårare är det inte.
 
Tycker absolut ni ska prova och äta tillsammans med yoghurt! Supergott!
 
 
Avslutar med en bild från havet och Helsingborgs tropical beach centralt belägen i stan, där även H tog sig ett dopp i går. Huva!! Inget för mig, men njutbart att vistas vid.
 
Så.
Något måndagsvill och granolastinn ringar vi in den här måndagen och säger god kväll.
På återseende.
 
Kram Cecce