Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Det smakar semla! Godaste semmelkladdkakan.

 
 
Har ni en fin lördag?
 
Här började dagen med fikabesök från Oskarshamn. Micke och Anita har spenderat fredagskvällen i Malmö och tog vägen om mitt på vägen tillbaka mot Oskarshamn. Ombytta roller alltså. Vanligtvis är det jag som slår mig ner vid deras köksbord och blir bjuden på än det ena än det andra och det kändes därför kul att få bjuda igen.
 
Det blev en fin liten fikastund med gårdagens bakade blåbärsbullar och kanelbullar, syltkakor och en semmelkladdkaka jag bakat dagen till ära. Supergod! Börjar du tröttna på semmelwraps och traditionella semlor men ändå har semmelsug kvar är denna kaka ett bra alternativ.
 
 
 
 
Det smakar semla...pep den förkylda tonårssonen då han knep en bit semmelkladdkaka efter kycklingssoppan vid lunchtid. Just precis! Den smakar faktiskt semla med sin fyllning av mandelmassa, nymortlad kardemumma och toppad med florsocker och vispgrädde.
 
Lätt att baka och en perfekt bjudkaka.
 
Receptet kommer nedan. Jag  bytte ut halva sockermängden mot kokossocker som är ett bättre och nyttigare alternativ till vanligt socker. 

Semmelkladdkaka

150 g smält smör
2 1/2 dl mjöl
2 3/4 dl socker 
1/2 msk vaniljsocker
100 gram mandelmassa, grovriven
1/2 tsk salt
1/2 msk nystött kardemumma
3 ägg

Blanda de torra ingredienserna ordentligt. Tillsätt smör och ägg och mandelmassa och rör i hop till en smet. Häll över i en form med avtagbar kant (klädd med bakpapper i botten). In i ugnen 180 C ca 20-22 minuter. Låt kallna. Serveras kylskåpskall med vispad grädde.

 

 
 
Som ni ser, lät jag kakan stå inne lite längre och blev därmed inte lika "kladdig" som en vanlig kladdkaka, men den var saftig och god ändå!
 
 
Lycka till!
 
Har tyvärr dragit på mig ett mindre ryggskott i morse, men har medicinerat mig med stretchövningar och Ipren och klarar förhoppningsvis av kvällens restaurangbesök på Mando i Malmö där min svåger jobbar. Jag och barnen ska möta upp min syster, svåger och systerson för att käka planka och file Mignon med Malmös godaste sås. Känns som om lördagen inte kan bli bättre än så. Om ryggen och barnen vill (läs orkar efter en veckas sängliggande), fortsätter vi kvällen i stora huset på Klågerupsvägen med la familia, mer semmelkladdkaka och melodifestivalens sista delomgång. 
 
Önskar er alla en riktigt härlig fortsättning på helgen!
 
Kram Cecce
 
 

Oavsett: Nybakade kanel - blåbärsbullar är svårslaget.

 
Det har den senaste tiden, på nyheter och sociala medier, förekommit diskussioner experter emellan, om glutenets vara eller ickevara. Väljer att hålla mig utan för den diskussionen, men det jag vet är - att det finns inte mycket som går upp mot en nybakad varm kanelbulle eller blåbärsbulle. Gommen blir glad och hela min varelse njuter av att se hur degen  jäser, utvecklas, förändras, fylls med smör, kanel, mandelmassa eller blåbär och tillslut förvandlas till de vackraste bullar. Som min elev sa idag - man blir lugn av att baka. Så sant. Lugn. Glad. Tillfreds. 
Och tillfredsställelsen växaer när man delar härligheten med andra. För med handen på hjärtat. Man äter inte en hel sats bullar alldeles själv. Bullar är till för att delas. Ingen blir ledsen av att bli bjuden på en nybakad kanelbulle. 
 
 
 
 
Recept på goda blåbärsbullar hittar ni här.
Recept på kardemumma eller kanelbullar hittar ni i detta inlägg och  i detta.
 
 
 
Och så blev det fredag!
Har landat hemma efter en kortare arbetsdag och insuper känslan av helg. Den är inte så dum, vill jag lova!
Sjukdomsbilden i hemmet ser något ljusare ut och förhoppningsvis är alla åter på benen tills nästa vecka.
 
 
Må så gott!
Kram Cecce
 

Finlunch!

  
 
 
Det får bli några bilder ur gårdagens bildarkiv i kväll. Från dagen då jag och Emma tog en lunch på Nova Lund innan hon återigen satte sig på planet tillbaka till Tyskland där hon studerar. Nästa gång vi ses blir förhoppningsvis om någon månad då jag åker ner för att hälsa på henne. Känns lite märkligt det där, att ha en del av sin familj långt hemifrån, i ett annat land men tänker att det kunde varit värre. Till Tyskland kan jag åka tåg, buss eller till och med ta bilen och slipper tänka flygplansfärder över Atlanten eller annat skrämmande...haha! Är dessutom glad för hennes skull, då hon trivts fantastiskt bra.
 
Har varit en fin dag i dag med. Bra jobb. Bra möten. Bra samarbete i hemmet. Ett behagligt lunkande i vardagsbestyren som naggats lite i kanten av min oro för barnen när de är sjuka. En moders lott skulle jag tro, men jobbig. Dessutom ofta ogrundad och alldeles onödig.
 
 Hoppas ni har det bra.
 
Kram Cecce