Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Det här med husbil....

 
Har ju helt glömt att berätta för om när min kollega Anders tog med oss övrga kollegor ut på en tur med sin nyinköpta husbil. En äldre modell men åååhhh...så mysig! Vi hade en fantastisk dag då vi körde runt på Österlen. Kanske inte det bästa vädret men det gjorde inte så mycket. Värmen fanns inomhus, och utsikten utanför var det inget fel på!
 
 
Här sitter Benny och blickar på oss där bak i bilen, dvs Lisbeth och mig, som sitter och har det bra i "vardagsrummet". Nästan som hemma!
 
 
Chauffören blev helt plötsligt trött och behövde vila..haha!
 
Lisbeth och jag satt i soffan vid bordet och smaskade i oss nötter och förfriskade oss med bubbelvatten som fanns inom räckhåll i kylskåpet. 
Sen blev vi också trötta och var så klart tvugna att prova hur det skulle kännas att sova i en husbil? Vi kom fram till att det skulle gå ganska bra. Vi fick plats båda två - gott och väl.
 
 
Utsikten när vi öppnade dörren, var bedårande!
 
 
Här kan man stå och diska med olika vyer utanför fönstret.
 
 
Anders fina fru Carina hade bakat en glutenfri björnbärspaj som smakade extra gott framåt eftermiddagen!
 
 
 
Tänk att vakna upp till denna vyn och stiga ut rakt ut i naturen!
 
 
Sedan denna tur har jag börjat funderat kring det här med husbil och kan inte riktigt släppa tanken på hur det skulle va att utforska omvärlden från en sådan. Dessutom ett bra alternativ till husvagn eller sommarstuga eller segebåt. Tyvärr är det ganska dyrt att hyra men jag har gott hopp om att hitta någon som är villig att hyra ut sin husbil en helg för en överkomlig penning. Skulle kännas bra att prova sig fram innan man springer iväg och köper. Vem vet? Kanske är jag husbilsägare en vacker dag..haha! Ett kringkörande kafe´? Kan det va något?
 
Annars idag:
 
En bra onsdag på många sätt och jag har mycket att vara tacksam över!
Och snaaaart är det fredag!
 
Kram Cecce

Att ställa de rätta frågorna.

 
Blir alltid lika hänförd när jag kommer ner till vattnet - havet. Även om jag vandrat vägen längs stranden så många gånger förr, upplever jag fortfarande nya saker. Naturen är storslagen.
Och augustikvällarna är magiska tycker jag. 
 
 
 
Bra saker jag gjort idag:
 
Mött mina elever. Lyssnat. Varit närvarande. Försökt göra skillnad. 
 
Uträttat saker som väntat i kom-i-håg-listan.
 
Pysslat om en sjuk dotter lite extra.
 
Gjort barnen glada med en god middag.
 
Njutit av eftermiddagssolen och gått en rask och välbehövlig promenad vid havet.
 
Ungefär så. Kanske inga märkvärdiga saker men bra! Det är så lätt att tänka och fastna i alla problem och negativa tankar om sig själv och andra, och fokusera på det man gör dåligt.
Alltså har jag idag tänkt tvärtom och istället för att analysera frågorna vad jag gjort för fel frågat mig: Vad har jag gjort bra? Och hur kan jag utveckla det till att bli ännu bättre?
 
Poistivt tänk som jag är övertygad om gör skillnad i det stora hela.
Vad har du gjort för bra saker idag?
 
Kram Cecce

Godaste äppelpajen!

 
Det rådde febril aktivitet i köket i Globenlyan/Stockholm under gårdagen. Två plastpåsar fyllda med svenska äpplen var skulden till att det kokades både äppelmos och bakades äppelpaj under några timmar. Mmm....det lilla köket fylldes med dofter av äpple, kardemumma och ingefära och värmen från gasspisen gjorde sitt därtill. Härlig höstgöra i köket minsann.
 
Äppelpajen blev till utav ett av mina favoritrecept, ett recept som hängt med ett tag men som jag ofta återkommer till på grund av sin enkelhet, möjlighet till variation, få ingredienser och efterföljande minimala diskhögar. 
Jag utgår från originalreceptet (se nedan) men varierar kryddningen med alltifrån kanel, kardemumma och lakrits. I går droppregnade vi ner både likör (Galiano) och honung smaksatt med anis som H köpt på Lakritsfestivalen i våras. Blev supergott! Likaså kan man variera det vita sockret med muscovado eller rårörsocker. Eller blanda lite som man vill. Låt fantasin flöda helt enkelt och använd era favoritkryddor.
Ett enkelt recept på äppelpaj med frasigt pajtäcke som är svårt att misslyckas med! 
 
 
 
 

 
Äppelpaj
 
ca 4 äpplen
 
125g smör
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
(kanel, kardemumma/ ingefära eller lite rålakrits)
 
Skala och skiva ca 4 äpplen. Lägg äppelklyftorna/skivorna i en pajform så att det täcker bottnen. Jag brukar krydda med lite kanel, kardemumma, lakrits och/eller ingefära. 
Smält smöret och rör ner övriga ingredienser i grytan till en smet. Klicka smeten över äppelklyftorna och grädda i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllene.
 
Till en stor pajform gjorde jag dubbel sats av pajskalet och använde 6 medelstora äpplen.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass!
 
Lycka till!
 
Kram Cecce