Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Konsten att städa! När sextio blir till trettio....

Jag och (en del av) mina klänningar!
 
 
Äntligen tog jag tag i det där överhängande garderobsrensarmonstret som liksom nafsat mig i nacken den senaste tiden.
 
Min frånvaro här i bloggsfären har således  berott på att jag de senaste eftermiddagarna helt enkelt ägnat mig åt att sortera kläder. Slänga kläder. Ge bort kläder. Tänkt sälja kläder. Ja, det senare har än så länge stannat vid en tanke, då jag inser att högen med sälja-kläder har växt sig två-stora-väskor-stor och att det åtagandet kommer att ta en hel del tid i anspråk. Men ändå.
Prydliga högar av kläder i olika slag och en numera behagligare garderob tillgodo!
 
Gårdagens chock inträffade då jag insåg att jag haft sextio klänningar hängande och liggandes i min garderob (som är ganska stor). Sextio!!!!
Klänningar är det plagg jag helst vistas i, så vetskapen att jag hade en del fanns, men kanske inte sååå många.
Målet att minska ner klänningsbeståndet till hälften lyckades jag med till slut, även om det krävdes en del vemodiga minuter till att inse att vi borde skiljas åt. Kanske någon annan kan få uppleva lika mycket kul i klänningen som jag gjort? Allså tackade jag för mig och tiden vi haft tillsammans och lät klänningen som jag gick mannekäng i på Burlövs Centrum, jeansklänningen jag köpte en sommardag i Kalmar, cafeklänningen som jag använde under juletid under trädgårdscafetiden, gå hädan. Tack! Tack!
Kvar är klänningarna som får mig att bli glad och som jag gärna tar på mig varje dag.
Och en del andra blusar, koftor, tröjor och jeans så klart. 
 
En av mina favoritklänningar - här tillsammans med Lisbeth som också är en klänningsfan.
 
 
Inspirationen till min garderobsrensning fick jag efter att ha läst boken Konsten att städa av Marie Kondo, en bok jag kan rekommendera varmt. En konst jag för övrigt försöker lära mig och som kommer att ta sin tid...haha!
 
Jag är på väg! Så här trettio klänningar senare.
 
 
Kram Cecce 
 
 

När man lämnar något gott och försöker hålla humöret på topp.

 
Inomhusvärme.
Långt i från den gråbrunsörjiga utemiljö vi färdades genom på fuktiga novembervägar. 
Desto mer färg, form och smak vankades kring bordet när vi kom fram till H.s pappa som dukat upp till gåsamiddag. Han är verkligen fantastisk på att laga god mat, denne man som passerat åttioårsstrecket, men är vital i kropp och sinne. Härligt! Så vi, hela familjen bröder, kusiner samt  jag, H och H.s fina dotter Julia, fick en god och mysig lördagseftermiddag som sträckte sig långt in i kvällen med äppelkaka, soffhäng framför öppen spis ackompanjerat med pianospel och reseberättelser från stora vida världen.
 
 
H hade gjort biffar med kikärter, olika sorters svamp, lök, valnötter och persilja. Goda nog för en köttätare även om veganen i samlingen hade förtur.
 
 
Mmmm....gås och krås!
 
 
Utsikt från vardagsrummet över Helge å, som vid denna tiden inte är lika inbjudande till bad.
 
 
 
Bitvis tät dimma på vägen in i skåne.
 
 
Nästan framme....!
 
 Tacksam över en skön och vilsam helg tröskar jag in i måndag och ny arbetsvecka, med en behaglig känsla av tillförsikt, lugn och viss harmoni i kroppen. Nåja, kanske jag inte lyckas hålla humöret helt på topp i detta ständiga mörker vi tycks vandra runt i. De stackars få timmar i dagsljus som erbjuds tenderar att försvinna inomhus på arbetsinstitutionen och solen syns alltmer sällan bakom molntyngda skyar. Tur att julen och ljusen är i antågande och jag försöker blicka fram emot att julens vita vingar ska lyfta mig till något lättare sinnesstämning...haha! Målet att försöka komma ut i dagsljuset minst en gång om dagen krackelerar allt som oftast. En viss skärpning är på sin plats.
 
 
Denna måndag då?
Städning av min garderob står på schemat. Jajamen, nu äntligen ska jag ta tag i detta sorgbarn och räknar med att komma åtminstone halvvägs in i klädhögarna och annat löst liggande bråte. Och så ska jag till sjukgymnast och däckfirma och förhoppningsvis även fylla på matförrådet. Till och med vetemjölet är slut vilket nog aldrig hänt förut. 
 
En hel del att ta tag i alltså.
Sätt igång kvinna!
 
Kram Cecce

Black friday. Skön fredag.

 
 
Jaaa! Skön ledig fredag som började med dukat frukostbord med levande ljus och en fullt utslagen hyacint i kulissen. Lite jullovskänsla faktiskt. Känns lite lyxigt att få en ledig fredag sådär (injobbad tid) med passade bra då H och jag planerat åka upp till mina föräldrar för att sätta på vinterdäck. Å det å din sida kändes märkligt då temperaturen närmar sig tiogradersstrecket utan påtagligt vinterväglag. Men, men....man vet aldrig när halkan slår till och det är bra att vara förberedd.
 
 
 
Blev en tur mot skånes nordvästligare delar alltså. Mot hembygd och barndomskök, kaffe och kaka och småprat medans däcken byttes i ett flygande fläng av H och morfar. Turen gick vidare mot havet och vidderna nedanför Kullaberg och vidare mot Helsingborg och ärenden i vimlet från en black friday som jag försökte hålla mig utanför.
Phu! 
Det närmaste Black Friday jag kom blev en inköpt januariresa till Stockholm för 300 riksdaler vilket var ett klipp i sig. För övrigt inga fynd och lika glad är jag..haha! 
Istället har vi hängett oss åt dansmoves i köket medan stearinljusen fladdrat ikapp med veganska kikärtsbiffar och pulled porked som såsmåningom intogs kring middagsbordet. 
 
Kvällen är här. Kvällen är nu. Idolerna flimrar på tv:n och gäspningarna i samlingen framför. Jag hör ord som brilijant. Magiskt. Fantastiskt. I andan från juryns ovationer känner jag mig trött och nöjd och önskar er alla en fortsatt skön helg.
 
Kram Cecce