Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

En bit på väg.


En typisk lärare. Vid datorn med en gammal Sverigeskolplansch
i bakgrunden. Mitt bästa köp: Glasögon 39 kr, ica.
Can´t live without them.


Jag rör mig mellan undervisningsrum och behandlingskorridorer.
Går runt med min kaffekopp och svänger mig med nya ord och begrepp.
Möter behövande ungdomar och olika proffesioner.
Allt mer ledigt. Bekvämt. Institutionsgolven börja kännas hemma
och jag har de bästa kollegorna.

Det tar ett tag att vänja sig vid ett nytt jobb, alla nya rutiner och lokaler.
Att det tagit en del av min energi börjar jag känna så här i slutet av terminen.
Samtidigt. Så skönt att äntligen kommit en bit på väg i allt det i det nya.


Vidare:
Saknar mina springturer.
Har liksom tappat motionsflowet som jag mår så bra av.
Behöver dem för att orka upp för trappan. Att va en mjuk mamma.
En harmonisk människa.
Så...varför detta motstånd?

Kram
C

Kladdkaka med apelsin



Hos Ica.se hittade jag flera recept på kladdkaka.
I deras tidning Buffé fanns det i  senaste numret en kladdkakespecial med
recept på den godaste kladdkakan varierat med olika slags topping.
hemsidan finns ytterligare recept på kladdkakor samt tips för
ett lyckat kladdkaksbak.
Super!

Jag kunde så klart inte låta bli att testa två av recepten.
Det ena ska ni få ett smakprov på i detta inlägg även om
jag inte höll mig till ursprungsreceptet utan smaksatte med apelsin både i
kakan och i toppingen.
Tycker kombinationen apelsin och choklad både är god och passar
i advent-och juletider.



Bästa kladdkakan med apelsin


200 g smör
4 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 krm salt
4 ägg
2,5 dl vetemjöl
rivet skal och saft av en halv  stor apelsin

Apelsintopping

100 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 dl riven kokos
rivet skal och juice av en halv apelsin
50 g riven vit choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och låt svalna.
Rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker, salt, ägg.
Tillsätt vetemjöl och rör hastigt till en slät smet.
Häll smeten i en smord form (22 cm i diameter)
Grädda mitt i ugnen 10-20 min.
Låt stå kallt fram till servering. Kakan sätter sig och blir fastare när den kallnar.

Apelsintopping
Blanda färskost, florsocker, riven kokos,
rivet skal och juice av apelsin och riven vit choklad. Bred över kakan.



Jag minskade mängden topping och spritsade ut små rosor
istället för att täcka hela kakan. Det är så klart en smaksak.

Viktigt:
Tänk på att gräddningstid och ugnstemperatur är avgörande
för ett lyckat resultat när det gäller kladdkaka.
Ta ut kakan i tid!
Den ska bara precis "sätta sig" och vara kladdig i mitten när du tar ut
den ur ugnen.
Risken är annars att den blir torr och tråkig!

Lycka till!


Tisdag och lite julmusik.


Springer mellan tvättstugan och räkningarna.
Lite saffransskorpor och julmusik på det (för stämningens skull)
och där har ni kvällen.


Annars idag:

Doft: Hyacint och sköljmedel.

Pyssel: Äntligen börjar adventsprylarna hamna på plats.
En uppsatt stake med lysande lucior på pianot. Nyinköpta stearinljus
och pynt i hasselgrenen.

Köp: En framlykta till bilen och Mia Skäringers bok: Avig Maria

Mat: Kolhydrater. På tok för mycket men känns som det behövs
för att överleva mörkret.

Utbrott: På tonårssonen i morse. Dåligt samvete hela förmiddagen
och begrundade hur dåligt mitt uppförande blir av stress. Skäms
faktiskt. En ursäkt under eftermiddagen var på sin plats.

Glad för: Alla hjälpsamma människor i min närhet.
För hjälpen med vinterdäcken av föräldrarna. För stöttning och förståelse
av kollegan i jaktenNyåkers pepparkaksdeg.


Och nu: Tillbaka till räkningarna. Tror jag skruvar upp julmusiken. Högt.

Kram
C