Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Fem minuters arbetstid - goda surdegsbaugetter!

 
Cafelivet innebär tidiga morgnar. I alla fall om man har som föresats att baka alla bröd och kakor själv. För att underlätta morgonrutinen här på cafeet  har jag i sommar mixtrat med surdeg och jästider och kommit fram till ett hållbart recept som innebär att morgonbaket går lite smidigare.
Hemligheten är lite jäst (3 g), surdeg och en nattjäst deg. Bröddegen kräver ingen hushållsassistent (mindre disk) utan rörs bara i hop för hand. Så smidigt!! Idén eller förfaringssättet har jag fått från Sebastien Boudet efter att ha läst och lyssnat på hans råd och tips vad gäller brödbak. Tvärt emot vad andra bagare säger förespråkar han att degen inte behöver köras i maskin i en evighet för att utveckla gluten. 
Brödet blir luftigt och jäser alldeles utmärkt ändå. Genialt!
 
 
 
Så här gör jag våra surdegsbaugetter på trädgårdscafeet.
 
1,5 dl surdeg och 3 g jäst rörs ut i 6 dl ljummet vatten
Tillsätt någon matsked brödsirap (om du vill ha ett något sötare deg). Jag använder dessutom ca 2 msk lakrits eftersom jag tycker det ger ett gott och smakrikt bröd. Rålakrits är en utmärkt brödkrydda utan att för den sakens skull ta överhanden. Tillsätt och rör ner ca 12-13 dl vetemjöl (helst ekologiskt) och några teskedar salt.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm, eller som jag gör, i en stor plastburk med lock.
Låt jäsa någon timme i rumstemperatur eller tills degen jäst till dubbel storlek, innan du låter degen jäsa i kylskåp eller på sval plats under natten.
Ta ut plastburken  med degen på morgonen och låt jäsa ytterligare i rumstemperatur någon timme.
Under jäsprocessen brukar jag "vika" degen några gånger, låta jäsa igen, och slutligen vika en sista gång. På så sätt får man in luft i degen, vilket ger härliga luftbubblor i det färdiga brödet. Hoppas ni hänger med här - lite svårt att förklara så här i skriven text.
När brödet jäst en stund och hunnit bli lite varm - forma degen till tre avlånga baugetter. Knåda inte, utan bara fös i hop till avlånga bröd.
Skåra brödet med en vass kniv och sätt in i ugnen på 250 grader. Grädda i 15 minuter.
Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 15 minuter.  (Jag använder en termometer. Brödet är färdigt när det uppnår en innertemperatur av 96 grader).
Ta ut bröden och låt svalna innan du skär upp i lagom stora bitar som fylls med önskat pålägg, eller skär i skivor.
Klart!
 
Själva arbetstiden är ca fem minuter. Resten är jästid då man kan syssla med annat. I mitt fall, fylla en cheesecake, göra en chokladfudge eller något annat roligt.
 
 
 
Idag har vi hållt cafeet stängt. Istället har vi förberett kvällens vernissage för inbjudna gäster med att göra smörgåstårta, minicupcakes med nutellafrosting, göra inköp av stora mängder choklad, mjöl, socker och andra förbnödenheter. (En illgul blus slank ner i bara farten, då Lindex hade storrea). Imorgon har vi vår officiella öppningsdag och vernissage för allmänheten och förväntar oss en hel del gäster om nu bara vädret bestämmer sig för att visa sig från sin ljusa och soliga sida! 
 
Charlotte tänder ljus inför vernissagen! Regnet hängde i luften men inomhus var det varmt och mysigt.
 
 
Välkomna in om ni har vägarna förbi!
 
Kram Cecce

Stolt, glad och trött.

 
Så här såg det ut klockan 11 i förmiddags. Kyldisken var fylld med smörgåsar med nybakat bröd, cheesecake, jordgubbstårtor, chokladmousse, lakritschokladkakor, nybakade kanelbulle (och lakritsbullar som jag bara inte kunde låta bli att provbaka), pajer, mazarinkaka, och en hel del andra kakor och tilltugg.
Visst blir man bara lycklig!!?
 
Lakritsbulle!
 
 
 
Egentligen är premiären för öppnandet först på tisdag, men eftersom jag ändå var på plats och suget efter att sätta igång var stort smygöppnande vi lite idag. Fikasuget folk har kommit och gått och regnet har hållit sig borta, sånär som på några droppar.
 
I morgon håller vi stängt under dagen men öppet på kvällen. Omvänd ordning alltså. Anledningen är en vernissage för inbjudna gäster. Ska bli lite extra spännande. Premiärdagen inleder vi med vernissage för allmänhetenMicce Rylander visar och berättar om sina tavlor.
 
 
 
Som ni förstår är det en hel del arbete bakom och mina dagar är långa med morgonbak av bröd och bullar och efterarbete och förberedelser inför kommande cafédag efter stängningsdags. Arbetsamt måhända men så roligt och givande i slutändan. Ska göra mitt bästa för att uppdatera här inne så ofta jag hinner och kan med både bilder, berättelser och recept på kakor vi bakar. Men så här efter första dagen värker benen, magen är full med lakritsbullar och huvudet något segt. Därför tänker jag låta huvudet falla mjukt mot kudden och skriver mer i morgon.
 
Hoppas ni alla haft en fin söndag.
 
Kram Cecce

Smygstart!!

 
 Vi knådar deg, rör ihop glasyrer och vispar grädde. Gör cheesecake, jordgubbstårta, vit chokladmousse och provbakar lakritsbullar. Idag smygöppnar vi vårt cafe och det ligger en förväntansfull spänning i kökssfären! Känner mig lite ringrostig sen Kristihimmelfärdshelgen när jag dekorerar tårtan före jag skär den i lagom stora bakelsebitar, vilket är fel ordning. Löser det genom att lägga på extra bitar jordgubbar och lär mig av mina misstag.
 
Bilderna är från gårdagskvällen när Charlotte och jag var ute och letade blommor att sätta på cafeborden. Fick i hop de finaste små sommarbuketter mellan småprat och smultronpauser. Så härligt att vara här.
 
Nu måste jag skynda vidare!
Återkommer med bilder och uppdateringar så fort jag hinner!
 
Kram Cecce