Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Det man vill minnas.

 
 
Förmodar att det är just de här stunderna - som en majkväll i skymningen när badtemperaturen omsveper kroppen i någorlunda behaglig temperatur, när bryggan fortfarande andas värme från dagen som gått, och man cyklar hem i badrock mer ett fång lila syrener - just de stunderna man vill minnas då novembermörkret faller och kylan lurar runt husfasaderna.
 
 
 
 
Och jag är tacksam för närheten och möjligheten till kvällsdopp och morgondopp och behagfulla promenader vid vattenbrynet. Guld värt som nu - när dagstemperaturen nuddar vid trettiogradersstrecket och man kippar efter svalkan som infinner sig först vid kvällbrisen när solen gått ner.
 
 
Värmen håller alltså i sig. Liksom klänningarna jag ikläder mig varje morgon som enda gångbara plagg under en varm dag på jobb. Älskar detta plagg - klänningen! Skulle kunna köpa hundra minst om plånboken tillät...haha!
 
Nu har jag spetsat in mig på den här:
 
 
 
Vad sägs?
En klänning från Esprit som jag kärat ner mig i och tänker att jag absolut inte klarar mig utan i sommarens många student, examen - och midsommarfestligheter.
 
Vi får väl se om det blir något köp. Finns ju så mycket att välja mellan och jag försvinner så lätt i klänningsdrömmar på diverse sidor på nätet.
 
 
Vem tar sista biten?
 
Och så roar kollegan och jag oss med att länsa fatet av en överbliven citronpaj från fredagsfikan som står i kylen. Vi går där som katten kring gröten. Tar en liten bit var, varje gång vi passerar. För om man bara tar en liiiten bit så märks det ju inte. Hinner inte fastna på otillbörliga ställen på kroppen? Eller?
Vem lurar vem?
 
Så jag befinner mig alltså någonstans här. Mellan kvällsbad och sommarklänning och överbliven citronpaj. Med lite röra i tankesfären.  Så som det kan bli när det är mycket, fast ändå lite.... Ja, ni hör ju. Ingen ordning och reda på något.
Jag vill ha sommarlov! Typ nu.
 
Kram Cecce
 
 
 
 

När man har något att rekommendera!

 
Hej hopp måndag!
 
Vi hade en vansinnigt vacker söndag och morsdag, med musik och matvandring anordnad av H:s kusin på ägor med anor från förr. Och det var varmt och det var torrt, om än att regntunga skyar drog in över Göringebygdens skira och böljande vidder.  Vi gick genom höga gräsfält med vajande ängsblommor och slog oss ner på uppställda träbänkar under lummiga grenverk, lyssnade på toner från himlen som anlog varje känslosträng i sinnesvärlden. Vi vandrade vidare mot uppdukade bord och bjöds på närodlade smaker, hembakat bröd och nobelprisad dryck. Åh...det var en härlig blandning av allt som vara nära. Just då. Just där.
 
 
 
H:s kusin Jarl med familj anordnar musik och matvandring på Baggagården i Broby. Rekommenderas om ni har möjlighet.
 
 
 
 
 
 
En riktigt härlig dag! En riktigt härlig helg!
 
Lite svårt att anpassa mig i måndag och vardag så här i sluttampen mot sommar och semester. Jag förlorar mig så lätt i det fria...haha! Idag står det vardagsgöra på schemat, och jag ska försöka hinna uträtta en del nyttigheter innan mörkret faller. H har lämnat för Stockholm och ska dra sitt strå till vardagsstacken. Vi börjar vänja oss vid frånfället från varandra i veckorna och tar väl vara på tillfällena som ges när vi väl ses.
 
Så nu väntar Rusta, Colorama, Ica och tvättstuga. 
 Finns liksom inte mer att säga om det.
 
Hej hopp måndag.
Gillar dig med.
 
Kram Cecce

Helgtips: Citronpaj med hallon!

Tänkte tipsa om receptet på en citronpaj som jag bakade för några helger sedan. Supergod och inte alls svår att göra. Passar perfekt till sommarfika eller som en efterrätt. Nästa gång jag bakar den ska jag byta ut en del av mjölet mot mandelmjöl. Tror det kommer att förhöja smaken ytterligare och lovar återkomma när jag provat. Ett annat tips är att servera lakritsgrädde till. Olala! Sommarens favorit är född!

Receptet har jag hämtat från Lindas bakskola.

 

Citronpaj:

Pajskal:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)

Fyllning
3 ägg

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal 

GÖR SÅ HÄR
 Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl,  strösocker och salt till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

Fyllning:

 Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke.
 Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.

 Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 min. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.

Jag dekorerade och serverade med färska hallon.

 

Enjoy!

Kram Cecce