Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Jordärtkockssoppa med lakrits!

 
Kan det verkligen vara gott, kanske nu någon tänker. Jaaaa! Det kan det!
 
Första gången jag smakade denna soppa var på Lakritsfestivalen för några år sedan, då Lakritsfabriken i Helsingborg stod och servera soppan i små plastglas i sin monter. Jag och kollegan Lisbeth som då var med mig ställde oss i kö mer än en gång, vill jag minnas för att smaka och jag var fast besluten om att denna soppa ska jag laga när jag kommer hem. Det tog dock några år (typ tre)....haha! Till största delen beroende på att jag inte är så van vid att hantera just denna primör -  jordärtskocka då det inte varit den vanliga ingrediensen i min matlagning. Men när vi var på kolonilotten i Stockholm och firade valborg i år, fick vi med oss några av Annika egenodlade kockor hem, och jag kom att tänka på soppan.
 
I helgen lagade jag så, jordärtskockssoppa med en gnutta lakrits efter Lakritsfabrikens recept och fick klart godkänt av övriga soppätare. Jordärtskocka ska vara bra för magen och främja de goda tarmbakterierna, har jag förstått. Jag pimpade upp soppan med lite nyplockad gräslök, även om det inte ingår i receptet. Likaså gjorde jag soppan mjölkfri genom att använda mig av Oatlys havregrädde.
 
Här är receptet:
 
Jordärtskockssoppa med lakrits
 
400 g jordärtskocka
2 medelstora potatisar
1 charlottenlök, hackad
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
5 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1–2 tsk Lakritsfabriken lakritspulver
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Skala skockor och potatis, skär dem i mindre bitar. Lägg dem i vatten så att de ej mörknar.

Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockor och potatis, fräs i cirka 5 min.

Häll på buljong och koka tills de är mjuka, cirka 10 min.

Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar.

Låt småputtra i ca 5 min, skumma upp soppan i en mixer före servering, häll upp i t.ex. cappucinokoppar  och strö över lite Lakritsfabrikens lakritsgranulat.

 
 
Annars idag:
 
En fin dag med hästar och hundar i Humlemaden utanför Veberöd tillsammans med elever och kollegor. Att vara i naturen är bästa sättet att få lugn och ro i själen och samtidigt låta kroppen få sitt. Det är min övertygelse.
Efter ridturer, lek med åtta veckor gamla valpar och korvgrillning - en skön promenad i Körsbärsdalen och kvoten var fylld av dagsljus, frisk luft och motion. 
 
Mer av det! 
 
 
Kram Cecce