Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har recept på baugetter och sonen flyttar ut.

 
Utlovade i torsdags receptet på de baugetter jag bakade till torsdagens sopp-middag här hemma. Lättbakade baugetter som inte behöver knådas eller kräver några andra större krångligheter. Degen ska förvisso jäsa i 1,5-2 timmar men låt er inte avskräckas av det. Då kan man passa på att göra annat.
Receptet har jag publicerat här tidigare, för några år sedan, men här kommer det igen. 
 
Vridna baugetter
 
6 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt (jag tog lite mer)
ca 11 dl vetemjöl
 

Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.

Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.

Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.

Baugetterna är godast att äta nybakade. Om du får bröd över - frys in och tina vid nästa tillfälle.

 
Och så kom dagen jag fasat för och längtat efter på samma gång. När väskorna stod uppradade och färdig packade på hallgolvet och det var dags att säga hej då. Efter att ha frotterats och kamperat och dispyterats dagligen i tjugotvå år känns det i mammahjärtat när barnen flyttar ut. Tro mig.
Ett gammalt kapitel blir till något nytt men samtidigt som vemodet slingrar sig runt det tomma pojkrummet väger spänningsmomentet högre inför det nya vi ställs inför.
Så nu sitter han här..i nya andra handslyan i Jönköping och ser synnerligen nöjd ut...haha. Precis som det ska vara. Lycka till i det nya och kör hårt, ha kul och kom ihåg allt jag lärt dig.
 
Således har helgen spenderats delvis till omorganisering av ytor och pinaler. Förändringsarbete i hemmet som kommer att fortsätta ett tag framöver. Lillasyster vill ha storebrors rum (här lämnas ingen hänsyn) och det planeras redan målning och inredning. Jaja. Först ska det bli skolstart på skolans högstadiedel i morgon och sedan får vi se.
 
För övrigt har det varit en skön helg med H, med sconesfrukost och äppelpajsfika, vilsamma stunder och mera aktiva timmar i ett av stadens shoppingkvarter. 
Ny arbetsvecka väntar - bring it on.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben