Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Surdegsbullar med dinkel, havrekli och lakrits.

 
Har fått önskemål om receptet på surdegsbullarna med lakrits som jag bakade i fredags och som finns på bild på instagram (cecceb). Ni måste tycka jag är smått tokig som stoppar lakrits i en det ena, än det andra. Men. Det är ju bara så gott. Även om man inte gillar lakrits i godis tycker jag man ska våga prova att krydda med rålakritspulver. Funkar bra till det mesta!
 
Tillbaks till bullarna.
 
Man kan egentligen använda vilket brödrecept som helst och bara tillsätta en matsked lakritspulver i degblandningen. Denna fredag valde jag att baka bullar med surdeg och lite jäst som jäsmedel. Det räknas nog som fusk att använda jäst i surdegsbröd men då man inte har så mycket tid för långa jästider tycker jag det funkar bra att tillsätta lite grand.
För övrigt använde jag de mjölsorter jag hade att tillgå på jobb och denna fredag blev det vanligt vetemjöl, havrekli och siktat dinkelmjöl. Tyvärr har jag inte exakta mjölmängder att delge. Det blir så när man bakar ofta att man lär sig att gå på känn vad gäller mjöl. Inte för mycket, Inte för lite. Degen ska bli trådig och elastisk och precis släppa kanterna i degblandarbunken.
 
 
 
Här kommer i alla fall ett försök till recept.
 
Surdegsbullar med lakrits
 
 
15-20 g jäst
2 dl surdeg
5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
några teskedar salt
2 msk homung
1 msk lakritspulver
0,5 dl havrekli
3 dl vetemjöl
ca 6 dl dinkelmjöl (degen ska precis släppa kanterna i bunken)
 
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt surdeg, olivolja, honung och lakritspulver.
Rör ner havrekli och blanda ner mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i köksassistent, minst fem minuter (gärna längre)
Tillsätt salt och arbeta degen lite till.
Låt degen jäsa 45 min-1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma till bullar och lägg på bakpulversklädd plåt. Jag brukar lägga mina bullar ganska tätt, då de blir saftigare då.
Låt jäsa ca 30 minuter. Strö på lite med lakritspulver om så önskas.
Grädda bullarna gyllenbruna i 225 graders ugnvärme.
 
Ungefär så. Måtten är som sagt lite oputsade.
 
Servera ljumma med smör och en god bit ost!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Kan man ha lakrits i matbullar också, vad spännande. Du kan hitta på du.... Kram Anette
Svar: Så klart kan man det! Lakrits är en utmärkt brödkrydda!

Ha en bra måndag. Kram Cecce
cecce
Kommentar postad
Låter väldigt mycke du hihi & spännande :)

/Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben