Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

För mycket av det goda? Sommarens bröd - med lakrits, så klart!

 
Har lovat mig själv att dra ner på sockerintaget en tid (hur tror ni det går...haha). Som ni förstår har det blivit mycket av det goda i sommar och som ni också vet finns det en gräns för hur mycket som är nyttigt att sätta i sig. Det gäller att skilja mellan vardag och fest och nu har det onekligen blivit vardag, Därför har jag också avhållit mig från bakning i veckan som gick.
Nåja. Nästan i alla fall. I lördags kunde jag inte hålla mig längre utan bakade en variant av det bröd ni ser på bilden. Ett lite hälsosammare bröd med fröer, nötter och världens bästa glutenfria mjöl - Durramjöl.
 
Mer om det en annan gång för nu ska ni få receptet på detta bröd som vi bakade massor av på cafeet och vars innehåll  efterfrågades en del av gästerna. Jag har tidigare här på bloggen skrivit ner liknande recept men här kommer det igen, i den form jag bakade det på trädgårdscafeet. Detta bröd kan man nämligen variera i det oändliga vad gäller mjölsorter, fröer och smaksättningar. Genialt. Lättbakat. Och. Gott!
 
Jag smaksatte brödet med lakrits från Haupt Lakrits (så klart) även om jag tror att de flesta inte kunde ana. Denna krydda som passar till det mesta och som vi förbrukade ett antal hundra gram av under de fem veckor vi hade öppet.
 
Så här gjorde jag:
 
 
 
Filmjölksbröd med lakrits
 
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 dl grahamnsmjöl
1 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
2 msk mörk sirap
1 msk rålakritspulver (går att utesluta)
1-2 tsk salt
4 dl filmjölk
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål, Tillsätt sirap och filmjölk och rör om till en grötliknande smet.
Täck en avlång bakform (ca 1,5 l) med bakplåtspapper som du smörjer med lite olja.
Häll i smeten och grädda ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är 96 grader.
Låt svalna och servera med smör och en god bit ost, skinka eller något pålägg du gillar. Brödet är godast nybakat men håller sig några dagar. Passar bra att frysa.
 
 
 
En teckning vi fick av en av våra yngre besökare som troget besökte oss tillsammans med sin mamma! Bästa betyget tycker jag. Tack!
 
Nu ska här hållas måndag och jag beger mig till min arbetsplats för att möta upp alla mina kollegor efter ett härligt sommarlov och semester. 
 
Må så gott!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
 
Kommentar postad
Mums det lät gott!
Tack för receptet :-)
Ja nu är vardagen här o man får tänka sig lite för vad man stoppar i munnen :-)
Kram
Ingegerd
Kommentar postad
Det brödreceptet är det bästa! Det är nästan det enda bröd jag bakar när jag bakar o då har jag svårt att låta bli att äta, även om det är kolhydrater!

Det verkar som att du haft en fantastisk sommar!

Kram