Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Användbart! Deg till baugette, bröd och pizza.

 
Försöker skriva inlägg samtidigt som jag kollar på finalen av Hela Sverige Bakar och gräddar morotskaka, den andra i raden av tre. Det går så där- Att göra mer än en sak samtidigt brukar sällan vara en bra ide´ men gör ett försök och fortsätter springa mellan tvsoffa och kök.
 
Fick en fråga på fb om receptet till de baugetter jag visat upp här den senaste tiden. Degen lärde jag mig sätta under bakkursen på Solhaga Stenugnsbageri och har bakat både baugetter, bröd, focaccia och även pizza enligt brödreceptet många gånger sedan dess. Det är ett sådant bra grundrecept som man kan variera i smak och utseende. Bland annat bakade jag för någon vecka sedan baugetter med färska örter som blev hur gott som helst.
 
 
Här står vi kursdeltagare med en åttiokilos deg i mitten och lär oss få upp spänningen i våra baugetter. Här krävs det lite övning men just spänningen är viktig för att få höga och fina baugetter eller bröd.
När jag får tid ska jag spela in en film och visa er hur man gör. På Saras (som driver Solhaga) blogg visar hon en instruktionsserie bilder på hur man gör som kan vara till stor hjälp om man vill baka baugetter.
 
 
 
 
Här är resultatet av det vi bakade på kursen. Både bröd och baugetter är bakade av samma deg. 
 
 
 Och här har jag bakat pizza!
 
Receptet kräver lite förberedelse och jäses med fördel i kyl över natten. Jag bakar ut och jäser baugetterna, eller brödet på kvällen och bakar av på morgonen så har man nybakat bröd till frukost. Man kan till och med låta degen ligga några dagar i kylen om man viker den då och då. Genialt om man inte vill baka med hela degen direkt,
 
 
Här är receptet som är hämtat från Saras blogg och Solhaga Stenugnsbageri.
 

Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
120 g vetesurdeg
4 g jäst
20–25 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar, 200 g om du vill göra baguetter. Rulla ihop bitarna till små klumpar och låt dem vila en kvart under en handduk.

Platta ut klumpen lite lätt och rulla ihop den till en spänd degspole, spänningen är viktig! Rulla ut till en plåtlång baguette. Mjöla en kökshandduk, lägg de färdiga baguetterna på handduken och dra upp en bit tyg mellan varje baguette så att de ger varandra stöd. Då jäser de uppåt istället för åt sidorna. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme, eller helst i kyl över natten. De blir lättare att snitta om de är kalla.

Värm ugnen till 250° med en plåt inne. Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på den förvärmda plåten. (Ännu bättre blir det om du har en baksten att baka på). Gör några överlappande snitt i baguettens längdriktning. Sätt in dem i ugnen och spraya in rikligt med vatten samtidigt. Baka i cirka 20 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga. Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara.

 

 
I receptet står det att man ska köra degen i maskin i tio minuter. Jag brukar köra något längre i min Ankarsrum. Tänk på att ha ganska låg hastighet i början. Om du tar en bit deg och rullar till en boll (i en golfbollsstorlek) och sedan drar ut den ska det bildas en tunn hinna utan att degen brister, Om den gör det - kör en stund till. Annars är den färdigarbetad.
 
Nu är både morotskakan färdig och vinnaren av Hela Sverige Bakar korad sedan en stund tillbaka! Grattis till Alexandra! En värdig vinnare.
Nu är det läggdags i detta hus. Torsdag övergår alldeles strax till fredag, tillika sista dagen på höstlovet. 
 
Kram Cecce