Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Ledighetsmorgon med recept på granola med nötter!

 
 
God morgon! Eller...snarare god förmiddag! Men jag sitter fortfarande vid frukostbordet och njuter av champagnedoften från ljuset jag fick av Helene och tjejerna i Växjö, äter kvarg med hemgjord granola som jag lyxat till med lite mörk riven choklad och dricker kaffe. Att ha höstlov är som att ha lördag hela veckan och just nu känner jag mig enormt priviligierad.
Samtidigt skriver jag blogginlägg, chattar med cafekollegan  och försöker få struktur på bakplaneringen inför cafehelgen om två veckor. Ser fram emot att få öppna upp cafeet igen, denna gången i höstskrud och inomhus och bara för en helg. Men ändå! En skjuts rakt in i bageri och caféhjärtat.
 
 
 
 
 
När jag ändå var ifärd med att baka nötbröd, passade jag på att göra en granola gjord på nötter, havregryn, kokosolja och agavesirap. Den bästa blandningen som kan varieras med torkad frukt...och som i mitt fall...med lite mörk riven choklad. Hur gott som helst!
 
Så här gjorde jag:
 
 
 
3 dl havregryn (glutenfria om man så vill)
100 g kokosflakes 
100 g blandade nötter
150 g mandel
3 teskedar kokos olja
1 knivsudd salt
 

Extra som kan tillsättas efter smak:
vaniljpulver
1½ tsk kanel
½ dl rörsocker
ca  2 msk honung eller agavesirap (värms tillsammans med mandel och nötter lite innan de är färdigrostade)
5 dl torkad frukt. Ska inte rostas med.
riven mörk choklad
 
Hacka samman nötter och mandlar. Jag använde en matberedare, men var försiktig så det inte förvandlas till mjöl.
Rosta havregrynen i någon tesked kokosolja i en stekpanna på ganska hög värme tills de blivit gyllene i färgen.
Rosta på samma sätt mandel och nötter och kokos. Jag rostade var för sig.
Tillsätt sötningsmedel (honung eller agave) vid slutet av rostningen.
Tillsätt en knivsudd salt.
 
Blanda ihop alla ingredienser. Låt svalna och förvara i en burk.
 
Vips har du en nyttig och god mussli, granola att njuta av tillsammans med yoghurt, mjölk eller kvarg. 
 
Kan tänka mig att använda denna blandning som grund till bars eller i bröd. Användbart på många sätt.
 
 
 
Nu ska jag ta tag i denna lovtisdag och inte gömma mig bakom en massa ska-bara. Lägenheten behövs städas. Kylen fyllas. Magar mättas. Om en stund kommer Göteborgskusinen och det finns en risk att jag får skämmas över mitt ledighetsslappa liv. Får det vara värt.
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Låter som du har ett härligt lov :-)
Njuuuut!

Tack för receptet :-)
Kram

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben