Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man gör fransk nougat!

 
Ljuvliga fredag! Som vanligt känns det skönt att kunna blicka fram emot en ännu orörd helg i hemmets lugna vrå. Två veckor kvar sedan väntar några veckors julledighet i skönt varande med familj och vänner. Inte utan att man längtar! Har fortfarande inte inhandlat några större bestånd av julklappar och jag misstänker att det blir den sedvanliga julklappsrusningen dagarna före julafton. 
Däremot har jag tjuvstartat julgodistillverkningen här hemma. I går kväll kunde jag inte hålla mig ifrån att provbaka fransk nougat. Underbart god- och helt oemotståndlig när den är nygjord och fortfarande lite ljummen. Fransk nougat är inte så svårt att göra. Det man behöver utrusta sig med är en termometer och gärna en hushållsmaskin då det underlättar när den varma massan ska vispas. Men det går bra med vanlig elvisp också.
 
 
 
Så här gjorde jag:
 
2 ¾ dl strösocker
0,5 dl flytande honung
1,5 dl glykossirap
1 dl vatten
2 äggvitor
½ dl strösocker
drygt 200 g skållad sötmandel, går också bra med skalade och rostade hasselnötter eller pistage, eller en blandning av alla sorterna

Florsocker till pudring av pappret
  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Skålla mandeln.
  3. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
  4. Vispa under tiden äggvitor och strösocker till en luftig och krämig marängsmet, men inte för hårt (använd vinge om du har Kitchen Aid eller Ankarsrum).
  5. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  6. Värm mandel (och/eller pistagenötter hela, skalade hasselnötter) i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
  7. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
  8. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  9. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
  10. Skär nougaten i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.
 
Jag förpackade några nougatbitar i cellofanpåse och tog med som present till en av mina kollegor som snällt nog hjälpt mig med bil och dator. En bra gå-borts-present i jul!
 
 
Om man vill kan man doppa nougaten i smält mörk choklad! Blir supergott!!
 
 
Förmodar att det inte är sista omgången fransk nougat jag gör innan jul, då det redan hörts önskemål från spridda håll i bekantskapskretsen. 
 
Annars denna fredagkväll:
Jag dricker äppelglögg, äter pepparkaksbollar och njuter av fredagslugnet som spridits sig i varenda lägenhetsvrå. En av tonårssönerna har lämnat för LAN-spel, den andra för kompisgänget och kvar är en trött och förkyld tioåring som trivs bäst framför hästspelet med bästa kompisen. Och så jag då. Som jag skrivit här tidigare har livet som mamma förändrats en del under de snart sex åren denna blogg har varit en del av vardagen och jag njuter hejdlöst av att inte vara efterfrågad på samma sätt som tidigare. Mer tid för att ta ut svängar i tid och rum och gummibandet mellan hem och arbete, sällskapsytor och finrum är inte lika spänt längre. Tidens gång I guess.
 
Nu ska jag bänka mig vid tv-apparaten för att se finalen av Idol. Hoppas ni alla har en skön kväll!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben