Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har en budapest med hallon att servera.

 
God kväll vänner!
 
Tänkte dela med mig av det recept jag använder när jag gör Budapestbakelse här på cafeet. I bland blir det dock en Budapesttårta - en bra variation mot den rullade bakelsen, och lite enklare att göra. Men absolut lika god! En traditionell budapestbakelse innehåller vaniljgrädde och mandarinklyftor men jag använder mig av hallon i stället, sommaren till ära!
 
Har ett litet speciellt förhållande till just Budapestbakelsen då en av mina bästa vänner hade den som sitt favoritbakverk och bad mig baka en sådan till honom när han låg på sjukhus. Tyvärr blev det ingen fika den gången då han dog i hudcancer några dagar senare. Jag bakade en budapest som jag lade på kistan framme i kyrkan på hans begravning och hoppades att han någonstans ändå skulle få njuta av den.
Mitt i allt det sorgliga tänker jag positiva tankar och gläds åt minnena av min vän varje gång jag bakar budapestbakelser. Micke - denna är till dig!
 
 
Receptet är ursprungligen Jan Hedhs och Olof Viktors café.
 
Rullbar maräng
100 g rostade och skalade hasselnötter
90 g (1 dl) strösocker
10 g (1 msk) vaniljsocker
70 g (1 1/4 dl) maizenamjöl
200 g (knappt 7 st) äggvitor
15 g (1 msk) citron
200 g (2 1/4 dl) socker
 
Fyllning
250 g vaniljkräm
6 g (3 st) gelatinblad
350 g (3 1/2 dl) vispgrädde (fetthalt 40%)
250 g mandarinklyftor (eller färska hallon)
florsocker att pudra över
ev. 50 g mörk choklad
 
Vaniljkräm:
 
250 g mjölk 3 %0.5  vaniljstång60 g äggula (ca 3 st)62 g socker20 g majsstärkelse12 g osaltat smör
 
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden.
Skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången.
Koka upp mjölken.
Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–15 minuter.
Ta upp vaniljstången.
Vispa äggula och socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunke.
Häll mjölken i äggblandningen under vispning.
Vispa tills blandningen blivit helt slät.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
Tillsätt smöret.
Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
Kyl krämen så snabbt som möjligt, bäst är ett iskallt vattenbad.
Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet.
Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.
 
Gör så här:
Rosta och skala hasselnötterna.
Sätt ugnen på 180 grader.
Mixa samman rostade nötter, strösocker, vaniljsocker och maizena till ett pulver. Jag brukar mala nötterna i en mandelkvarn och blanda med socker och maizena.
Vispa äggvita på medelhastighet med saft av 1 citron och 50 g strösocker.
Tillsätt resterande 150 g socker under ständig vispning till en fast maräng.
Vänd ner det mixade pulvret i marängen.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa maränglängder bredvid varandra på längden till en sammanhängande botten.
Grädda i 20 minuter. Öppna ugnsluckan då och då för att lufta ugnen. När marängen känns fast men fortfarande fjädrar tillbaka och är gyllenbrun är den färdiggräddad. Gräddas den för länge spricker den vid rullningen. Låt kallna på galler.
 
Fyllning:
Koka vaniljkrämen.
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
Vispa grädden till ett fast skum i en kyld bunke.
Passera vaniljkrämen genom en sil.
Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med. Smält i en kastrull till 45-50 grader.
Rör ner hälften av vaniljkrämen i gelatinet och blanda väl.
Häll ner blandningen i resterande vaniljkräm och vänd ner den vispade grädden.
 
 
Montering:
Vänd bottnen uppoch ned på ett bakplåtspapper och ta bort det papper som den gräddats på. Stryk över fyllningen och fördela mandarinklyftoerna/hallonen.
Rulla samman till en spänd rulle med hjälp av bakplåtspappret.
Lägg rullen i frysen i 30 minuter.
Pudra över florsocker. Skär rullen i bakelser. Om du vill kan du dekorera med spritsad choklad.
 
Om du vill göra en tårta - dela bottnen på mitten. Täck ena halvan med en del av vaniljgrädden och lägg den andra bottenhalvan ovanpå. Spritsa resterande mängd vaniljgrädde som ett rutmönster och garnera med hallon och ev citronmeliss.
 
 
Lycka till!
 
Idag har det varit en lång dag i bageriköket. Vi hade mycket folk i kafeet och en av våra duktiga serveringstjejer var inte riktigt frisk och fick gå hem tidigare, vilket gjorde det hela lite körigare. Sålde dessutom nästan slut på allt i kyldisken och kvällen har ägnats åt bakning. Har docl haft besök i köket i dag av goda vänner som både underhållt mig och gett ovärderlig hjälp med att städa, handla specialmaskindiskmedel och sortera förpackningar och annat skräp som samlas på hög. Tack!!
 
Även tack till Jane, Jonathan och Christian som tog med Lillan till vattenlandet i Västervik idag! En lycklig men trött liten tjej somnade gott i kväll!
 
Och: Mina söner har landat i Italien hos min syster och svåger under eftermiddagen. Puh! Känns bra!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
Kommentar postad
Men så gott......Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben