Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Färskostmoussetårta med jordgubbsrippel på daquisebotten med mandel och citron.

 
Idag bjöd jag mina kollegor på en färskostmoussetårta som jag provbakat inför sonens student. Mina kollegor får allt som oftast ställa upp som smakpanel för mina bakalster, vilket jag tackar för. (De klagar inte direkt...ha ha). Tar tacksamt emot både positiv och negativ feedback då det hjälper mig att utvecklas i mitt bakande.
 
I alla fall fick den här tårtan bra betyg och alla tyckte den var god. Således kommer den att finnas med på tårtbordet nästa tisdag då sonen tar studenten. Receptet på färskostmoussen kommer ursprungligen från Roy Fares men jag har ändrat lite vad gäller tårtbottnen. Ville ha en glutenfri botten och därför blev det en mandelmarängbotten med rostad kokos och citron som också blev en bra smakbrytning till den något syrligare moussen.
Receptet på mandelmarängbotten räcker till två bottnar. Om man vill kan man halvera receptet då färskosttårtan bara innehåller en botten eller så sparar man en botten om lägger i frysen och använder vid ett senare tillfälle.
 
 
 
 
Färskostmoussetårta med jordgubbsrippel på mandelbotten med kokos och citron
 
Citrondaquisebotten (2 bottnar)
 
200 g (2 dl) äggvita
100 g (1 dl) strösocker
165 g (drygt 3 dl) mandelmjöl
35 g rostad kokos
200 g (4 dl) florsocker
1 citron
 
Rosta kokos lätt i en stekpanna och låt svalna.
Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda mandelmjöl och florsocker till ett fint pulver. Vispa äggvita och strösocker så att det blir en maräng. Tar ca 5 minuter.
Blanda i mandelpulvret i marängen. Raspa citronen och rör ner raspet. Mät upp och rita en ring lika stor som den form (med löstagbar kant) som du tänker använda till tårtan (22-24 cm i diameter). Gör en likadan cirkel till. Spritsa eller bred ut mandelmarängen efter de avritade cirklarna. De ska vara en dryg cm höda. Baka i ugn i 15 - 20 minuter. Skär bottnarna så att de blir någon cm mindre än den färdiga tårtan.
Till färskosttårtan behöver du bara en botten. Spara den andra (frys in) och använd vid ett senare tillfälle.
 
 
Jordgubbskräm
250 g Jordgubbs pure
45 g strösocker (1/2dl)
50 g vatten (1/2dl)
1/2 st citron (saften)
20 g maizena
25 g vatten

Jordgubbskräm: Tina jordgubbarna, mixa med en mixer så att du får en pure, blanda det ihop med strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Blanda maizena och vatten i en liten skål, Koka upp allt igen och blanda i maizena blandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuters tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.

Färskostmousse
2 1/2 st Gelantinblad
300 g färskost (1pkt)
50 g grädde (1/2dl)
60 g Äggula (4st)
25 g vatten
100 g strösocker (1dl)
300 g lättvispad grädde (3dl)

Färskostmousse: Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Blanda färskost och 50g grädde i en bunke. Vispa 300 g grädde lättvispad. Lägg äggulor i en bunke, koka upp strösocker och vatten i 1 min och slå det över äggulorna medan du vispa kraftigt tills det är fluffigt och svalt. Smält gelantinbladet försiktigt i mikron eller i en kastrull och blanda ner det i skummet. Blanda sedan i färkost och tillsist den lättvispade grädden.
 
Lägg mandelmarängbottnen i botten på en rund springform.
Fyll springformen med mousse ovanpå botten, marmorera i kräm och rör försiktigt med en sked. Ställ i frysen minst 6 timmar så att den hinner sätta sig, ta ut och låt tina innan servering.
 
 
 
 
 
En moussetårta för sommarens alla tillfällen. Dessutom lätt att förbereda, förvara i frysen och ta fram några timmar innan servering! Servera gärna med färska jordgubbar.
 
Lycka till!
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
ser riktig god ut
Svar: Tack! Det var den:-))
Kram Cecce
cecce
Kommentar postad
Förstår att dina kollegor bara myser som får proväta alla dina fantastiska skapelser. Själv sitter jag och letar inspiration till midsommarens tårta. Kramisar Tina
Kommentar postad
Åh,vilken fantastisk vacker tårta ♡ ...
Säkert supergo!

/Kram
Kommentar postad
Den ser ju helt ljuvlig ut!

Kram Fru P
Kommentar postad
Men mums så otroligt god den ser ut :) Och så otroligt vacker den är :)
Kommentar postad
Som vanligt ser det gott ut:). Jag förstår att dina kollegor tycker om att få vara smakpanel.
Kram gun

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben