Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lättbakat till midsommar! Pavlovarulltårta med lemoncurdgrädde och jordgubbar.

 
Tjoho! Sommarlov!
 
Idag gjorde jag min sista arbetsdag och sa hejdå till lilla kontoret och mina kära kollegor. Ett långt och skönt sommarlov väntar - för min del med annat härligt arbete - men ändå. Ska bli skönt att vila sig från pedagogiken ett tag.
Bjöd kollegorna på en pavlovarulltårta med lemoncurdgrädde och jordgubbar till sista gemensamma fikan på ett tag. Jag menar - firas bör, det som firas kan - och en somrig jordgubbspavlova känns som ett bra slut och en bra början. Och för er som fortfarande inte vet vad ni ska baka till midsommarfikan är en pavlovarulltårta ett bra tips. Lätt att baka,  innehåller få ingredienser och smälter i munnen i all sin sötsyrlighet! Glutenfri dessutom!
 
Ett bra tips är att tillsätta 1,5 blad gelatin i grädden för minska risken för att grädden "smälter". På så sätt håller sig grädden och tårtan fluffig även om den står i kylen några timmar innan servering.
Lägg 1,5 blad gelatin i kallt vatten i 10 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält i micron en kort stund. Blanda det smälta gelatinet med några matskedar vispad grädde och rör ner i resten av grädden.
 
 
 
 
Här kommer receptet:
 
Pavlovarulltårta men lemoncurdgrädde och jordgubbar
 
5 st äggvitor, rumsvarma
1 tsk ättika
2,5 dl strösocker, gärna finkorningt
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 -3 msk lemoncurd
jordgubbar, i skivor
 
Garnering:
Jordgubbar
 
Sätt ugnen på 175°.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och vik upp kanterna så det bildas en form 30 x 40 cm. Klipp jack i hörnen så går de lättare att forma.
Vispa äggvitor och ättika i en ren och torr skål tills det blir som raklödder.
Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
Blanda resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget.
När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen tills ytan fått lite färg, ca 15 minuter.
Ta ut långpannan, sockra lite på kakan och stjälp upp på bakplåtspapper. Dra bort papperet och låt kakan svalna.
Vispa grädden till ganska hårt skum. Blanda med lemoncurd. Ta undan lite av grädden till att dekorera med och bred resten över kakan. Fördela skivade jordgubbar över.
Rulla samman ganska löst och lägg på ett serveringsfat. Spritsa ev gräddrosor och dekorera med jordgubbar
 
 
 
Tyvärr lär det inte bli något strålande midsommarväder i den delen av landet som jag bor. Svensk sommar alltså. Jag kommer fira midsommar med mina systrar med familjer och mina föräldrar på barndomsgården i nordvästra skåne. Är säker på att midsommarstämningen kommer infinna sig oavsett väder och ser fram emot morgondagen.
Håller just nu på att baka en annan midsommartårta (som ni ska få receptet på sedan) och blir den lyckad kommer den säkert finnas med i cafesortimentet såsmåningom. Gäller att provbaka när man har en given smakpanel till förfogande under morgondagen..ha ha!
 
Så. Nu ska jag fortsätta njuta av ett begynnande sommarlov! Hoppas ni alla får en riktigt fin midsommarhelg om vi inte ses här innan dess!
 
Glad midsommar!
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Älskar detta! : )
Kommentar postad
Så gottit & vacvkert ♡ ...
Glad Midsommar fina du/Kram
Kommentar postad
Åh, vad det ser gott ut!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben